Презентація до уроку "Письмовий аналіз сонету Петрарки або Шекспіра"

Про матеріал
Ця невелика презентація надає учням можливість послідовно проаналізувати сонет, його поетичну форму і засоби художньої виразності. Як не дивно, навіть у старших класах учні вагаються під час визначення рим, віршового розміру, метафор. Крім того урок передбачає необхідність висловити власну думку. Нагадую про це дітям із побажанням успіху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Письмовий аналіз сонету Петрарки або Шекспіра. Розвиток мовлення №3

Номер слайду 2

Згадуємо засвоєне Вже напередодні кватроченто у середньовічній Європі, переважно католицькій, склався ідеал жінки, який походить від образу Мадонни і поєднує у собі жіночість, чистоту, духовну і зовнішню красу. Чоловік, закоханий у таку жінку, стає її васалом, підкоряється любові, тому кохає її платонічно. Але незважаючи на проповідь аскетизму діти народжувалися, бо існувало й земне кохання, вірність, ревнощі, зрада – суто людські почуття. Вони вимагали втілення не лише мальовничого, а й літературного. Ми уявляємо коханих Данте, Петрарки, Шекспіра завдяки їхній поетичній творчості, а саме сонетам. Згадайте: 1. Ім'я коханої Данте.2. Кому присвячував сонети Петрарка?3. Що ми знаємо про кохану Шекспіра?

Номер слайду 3

Форма сонетаІталійський сонет: І катренІІ катренІ терцетІІ терцет. Шекспірівський сонет:І катренІІ катренІІІ катрен. Двовірш

Номер слайду 4

Аналіз сонету. Визначаємо рими. Щасливі квіти й благовісні трави, АПрим’яті донною на самоті. БПісок, що береже сліди святі БЧудових ніжок під листком купави; А Гаї прозорі, віти, наче пави, АФіалки у любовній блідноті, БЛіса вільготні, тихі та густі, БКуди не сходить сонце величаве; АО краю мій, о ріки голубі, ВВи омиваєте Лаури очі, Г Їх блиск перебираючи собі. ВПрекрасні ви в своєму непороччі! ГА там підводні скелі серед ночі ГГорять в мого закохання журбі. ВОднакові (співзвучні) закінчення останніх слів у рядках (рими) позначаємо однаковими буквами. Записуємо складену схему у рядок: абба абба вгв ггв. Зверніть увагу: (для наочності рими позначені різними кольорами) на те, що у катренах лише дві рими, ще дві рими у терцетах. Таким чином перекладач не порушує привило, яке вимагає мінімальної кількості рим у сонеті – не більше, ніж 5.

Номер слайду 5

Визначаємо віршовий розмір. Для того, щоб визначити віршовий розмір, необхідно поділити слова у вірші на склади та поставити наголоси на наголошених складах: Ща сли ві кві ти й бла го ві сні тра ви. При м’я ті дон но ю на са мо тіСкладаємо графічну схему, позначаючи ненаголошені склади як Ú, а наголошені як — . Отримуємо схему. U— U— U— U— U— UU— U— U— U— U—Для наочності позначаю червоним кольором склади без наголосу, щоб не було плутанини у визначенні розміру. Ми побачили, що віршовий розмір - шестистопний ямб.

Номер слайду 6

Визначаємо засоби художньої виразностіЩасливі квіти й благовісні трави, Прим’яті донною на самоті. Пісок, що береже сліди святі Чудових ніжок під листком купави; Гаї прозорі, віти, наче пави, Фіалки у любовній блідноті, Ліса вільготні, тихі та густі, Куди не сходить сонце величаве; О краю мій, о ріки голубі, Ви омиваєте Лаури очі, Їх блиск перебираючи собі. Прекрасні ви в своєму непороччі! А там підводні скелі серед ночі Горять в мого закохання журбі. Із засобами художньої виразності ви добре знайомі. Залишається їх знайти та позначити різними кольорами або лініями. Уособлення: пісок, трави – виступають як живі істоти. Епітети: гаї прозорі; ліса вільготні, тихі; сонце величаве. Порівняння: віти наче пави. Метафора: краю мій, ріки голубі омивають очі Лаури, перебираючи собі їх блиск. Розгорнута метафора: підводні скелі серед ночі горять в мого закохання журбі.

Номер слайду 7

У шекспірівському сонеті так само визначаємо рими, віршовий розмір, засоби художньої виразності. Тепер переходимо до визначення теми сонету. Якщо для аналізу обраний сонет Петрарки, необхідно указати, до якого розділу збірки він належить. Якщо це шекспірівський сонет, вкажіть, кому він присвячений. Після цього називаєте тему твору. Необхідно також визначити ідею твору. Подумайте, що хоче довести автор, сформулюйте свою думку. Залишилося пояснити свій вибір. Чому ви обрали саме цей сонет? Причин може бути кілька. На завершення процитуйте найпоетичніші, на вашу думку, рядки вірша. Бажаю успіху!

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Дочитати трагедію Шекспіра “Ромео і Джульєтта”. Повторити те, що ви знаєте про побудову драматичного твору. Підготувати розповідь про історію створення трагедії (завдання для бажаючих).

pptx
Додано
30 січня 2021
Переглядів
5221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку