Презентація до уроку пізнаємо природу "Спостереження за живими організмами"

Про матеріал
Презентація складена відповідно до модельної програми інтегрованого курсу "Пізнаємо природу"(Коршевнюк)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як людина здобуває знання про організми.5 клас

Номер слайду 2

З метою дослідження організмів використовують різніметоди, зокрема спостереження, вимірювання, експери-мент.

Номер слайду 3

Спостереження проводять без зміни умов існуванняорганізмів, часто з використанням збільшувальних при-ладів (мал. 74, с. 144). Фото- та відеокамери дають змогудізнатися, як поводяться тварини вдень і вночі, як ростутьрослини і гриби, а пристрої для звукозапису — як твариниспілкуються за допомогою звуків.

Номер слайду 4

Визначити місце перебування тварини допомагають ра-діонашийники та супутникові мітки. Їх закріплюють натварині і з допомогою спеціальних сигналів відстежуютьїї переміщення. Так науковці з’ясовують, в яких куточкахпланети зимують перелітні птахи, куди подорожують китита іншу інформацію про різних тварин

Номер слайду 5

Вимірювання застосовують, щоб дізнатися масу й роз-міри організмів чи окремих їхніх частин. Наприклад, вимі-рюють масу плодів і довжину коренів рослин, температурутіла тварин.

Номер слайду 6

За допомогою експерименту організми досліджують успеціально створених умовах. Наприклад, щоб з’ясувати,як світло впливає на ріст квасолі, необхідно помістити двіоднакові рослини в різні умови: першу рослину квасолі восвітлене місце, а другу — в затемнене.

Номер слайду 7

Запитання Назви один багатоклітинний організм, два методи дослідженняорганізмів, три властивості організмів.2. За якими властивостями організми відрізняються від неживихприродних тіл?3. Визнач, про які властивості організмів ідеться в таких реченнях:1. Корова жує траву. 2. З яєць курки вилупились курчата. 3. У небікружляє орел. 4. Перед дощем закрились пелюстки квітки.4. Поспостерігай за будь-якою твариною, щоб дізнатися: чимвона живиться, як рухається, як реагує на звуки й наближенняінших живих істот. Стеж за тим, щоб не завдати тварині шкоди,не сполохати її. Фіксуй результати спостережень, за можливостісфотографуй або зніми відео. Які властивості організмів вдалосявиявити? Презентуй результати своєї роботи іншим.5. Розкажи про методи дослідження організмів. Як сучасні приладиі пристрої

Номер слайду 8

Ситуаційне завдання6. Діти спостерігали, як з каменю, що впав з висоти, утворилисядрібні камінці.— Погляньте, камінь розмножується! Отож, він ор-ганізм! — вигукнув Тарас.— Так! — сказала Оленка й додала: «Автомобіль та-кож можна назвати організмом, адже він рухається!»— Нічого подібного, бо ви назвали лише по одній влас-тивості організмів. А цього недостатньо, щоб вважатикамінь та автомобіль організмами, — зауважив Сергійко. Чию думку поділяєш ти? Поясни.

Номер слайду 9

Домашнє завдання1. Опрацювати §22.

pptx
Додано
21 березня 2023
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку