Презентація до уроку "Поетизація образу природи у сонеті Джона Кітса «Про коника і цвіркуна»"

Про матеріал
Презентація стане в нагоді при вивченні сонету Джона Кітса "Про коника і цвіркуна" у 5 класі, допоможе візуалізувати навчальний матеріал при роботі з текстом твору та для ознайомлення з різними видами пейзажу (пройшовши за гіперпосиланнями, можна ознайомити учнів з пейзажами в музиці та живописі)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЖОН КІТС – англійський поет-лірик Поетизація образу природи у сонеті «Про коника і цвіркуна»

Номер слайду 2

Поезія землі не вмре ніколи,Опівдні, як мовчать серед гілок. Птахи в гаю, невтомний голосок. Обнизує покоси й частоколи. Це коник, він поймає гори й доли,На стернях довгий ведучи танок,А стомиться — стихає на часок. У затінку стебла або стодоли.

Номер слайду 3

Поезія землі не оніміє: Коли зима в мовчання крижане. Поля заковує…

Номер слайду 4

… цвіркун у хатіЗаводить пісню, що в теплі міцніє,Нагадуючи всім, хто задрімне,Спів коника в траві на сіножаті

Номер слайду 5

ЗАВДАННЯПеречитайте мовчки ще раз вірш. На скільки частин ми можемо умовно поділити вірш? Чому? (На дві: картини літа у першій частині і зими – у другій)Доведіть, що у першій частині показано картину спекотного літнього полудня («опівдні», навіть «птахи мовчать серед гілок», коник ховається «у затінку стебла або стодоли)Який образ у перших двох строфах виступає па передній план? Аргументуйте відповідь(Це образ коника, чий голос лунає навіть тоді, коли усе живе завмерло, втомившись від спеки; своїм співом він немов нагадує, що життя не припиняється ні на мить)Доведіть рядками із тексту, що у другій частині показана картина суворої зими («...зима в мовчання крижане усе заковує»)Хто не кориться зимі? Про що він нагадує? (цвіркун своєю піснею нагадує про коника і тепле літечко)В яких рядках звучить ця думка? («поезія землі не вмре ніколи», «поезія землі не оніміє»)

Номер слайду 6

Пейзаж – опис природи. Види пейзажу:лісовийстеповийморськийміський. Пейзаж може бути об’єктом зображення в різних видах мистецтва: в літературі, живописі, музиціКожен із митців обирає власні засоби для відтворення пейзажу

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

pptx
Додано
11 березня 2020
Переглядів
1881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку