Презентація до уроку "Поняття документу. Призначення та класифікація документів. Документообіг"

Про матеріал
Варіативний модуль "Основи електронного документообігу". Презентація до уроку №1. Тема уроку: Поняття документу. Призначення та класифікація документів. Документообіг
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У повсякденному житті ви зустрічалися з поняттям «документ». Вам пропонується до поданих нижче клітинок записати ті асоціативні поняття, які у вас виникають, коли ви чуєте це слово. Документ. Завдання «Доповніть схему»

Номер слайду 3

Завдання «Доповніть схему»У попередніх класах Ви вже опрацьовували текстову інформацію. Які програми призначені для роботи з текстовими документами?Текстовий документ

Номер слайду 4

Поняття документу. Документообіг11 клас. Урок 1

Номер слайду 5

Дізнаємось: Як працюють з документами. Як класифікують документи. ЯКЕ Призначення документів. Що таке документ. Що таке документообіг0102030405

Номер слайду 6

Документвід лат. documentum — зразок, взірець; походить від дієслова «docere» — вчити, навчати. На початку XX ст. воно мало два значення:1) будь-який папір, складений законним порядком і який може служити доказом прав на що-небудь (майнових, стану, на вільне проживання) або на виконання якихось обов'язків (умови, договори, боргові зобов'язання);2) взагалі будь-яке письмове свідоцтво.

Номер слайду 7

Документ— це матеріальний об'єкт, що містить у зафіксованому вигляді інформацію, оформлений у заведеному порядку й має відповідно до чинного законодавства юридичну силу.

Номер слайду 8

За назвою:

Номер слайду 9

За походженням:01 Службові (офіційні)створюються організацією чи службовою особою.02 Особисті (приватні)засвідчують особу або її права, обов’язки, службовий або соціальний стан (скарга, посвідчення, трудова книжка, оголошення).

Номер слайду 10

За призначенням: Документи. Господарсько-договірніОбліково-фінансовіДовідково-інформаційніОрганізаційніКадрові або щодо особового складу. Розпорядчі060102030405Інструкція, положення, статут, правила. Анотація, відгук, рецензія, довідка, звіт, протокол, оголошення. Накази щодо особового складу, автобіографія, заява, скарга, характеристика. Акт, доручення, розписка, список. Договір, трудова угода. Вказівка, наказ, постанова, розпорядження

Номер слайду 11

За способом фіксації інформації: Письмовіусі рукописні та машинописні документи, виготовлені за допомогою друкарської та розмножувальної оргтехніки Графічнізображення об'єктів передано за допомогою ліній. Штрихів, світлотініце графіки, мали, рисунки, малюнки, схеми, плани. Вони цінні своєю ілюстративністю Фото-, кінодокументитакі,   що   створені   способами фотографування й кінематографії. Це кіно- та фотоплівки, фотокартки.   На них можна зафіксувати ті явища, які іншим способом зафіксувати важко чи неможливо. Фонодокументитакі, що створюються за допомогою будь-якої системи звукозаписування й відтворюють звукову інформацію (наприклад, записану під час проведення засідань, зборів, нарад тощо).

Номер слайду 12

За місцем виготовлення (укладання) і появи: Стосуються   внутрішніх питань   підприємства (організації, установи) і не виходять за його межі. ВнутрішніВхідна та вихідна кореспонденція. Зовнішні

Номер слайду 13

За терміном (строком) виконання: Звичайні (безстрокові) ТерміновіДуже терміновіВиконуються терміново або у строк, спеціально визначений законом, керівником; до них належать також документи, які є терміновими за способом відправлення (телеграма, телефонограма). Документи, термін розгляду яких визначено чинним законодавством, адміністрацією. Належать документи, які мають позначення «дуже терміново».

Номер слайду 14

За терміном (строком) зберігання: Тривалого. Понад 10 років зберігання. Постійного. Постійного зберігання. Тимчасового. До 10 років зберігання

Номер слайду 15

За ступенем гласності: Звичайні (несекретні)Для службового користування (ДСК)Секретні (таємні)Цілком секретні (цілком таємні)Секретні документи мають позначку «Секретно» або ДСК. Розголошення змісту таких документів або їх втрата призводять до кримінальної відповідальності.

Номер слайду 16

За способом виготовлення: ТрафаретніВиготовляються друкарським способом: незмінювана частина тексту документа друкується на поліграфічних машинах, а для змінної інформації залишаються вільні місця. Такі документи зараз найпоширеніші, оскільки на їх складанні та обробленні економиться час. ТиповіІндивідуальніСтворюються в кожному конкретному випадку для розв’язання окремих ситуацій. Їх друкують або пишуть від руки. Це доповідні, службові, пояснювальні записки, протоколи, автобіографії тощо321 Розробляються вищими органами для підвідомчих організацій з однорідними функціями і мають обов'язковий характер  (типові листи, типові інструкції, типові положення)

Номер слайду 17

За стадіями створення:оригіналикопіївідпуск (повна копія вихідного документа, виготовлена водночас з оригіналом через копіювальний папір) витяг (копія офіційного документа, що відтворює певну його частину і відповідно засвідчена) дублікат (повторний примірник документа, який має юридичну силу оригіналу)

Номер слайду 18

Схема процесу роботи з документами

Номер слайду 19

Документообіг — це рух службових документів з часу їх створення або одержання суб’єктом документаційного забезпечення управління до часу завершення виконання, надсилання або знищення.

Номер слайду 20

Зразок документообігу на підприємствіприймання та реєстраціярозгляд керівникомпорядок проходження в організаціївиконанняконтроль виконанняформування справпідготовка і передача справ до архіву

Номер слайду 21

Види документообігудецентралізованийцентралізованийзмішанийвхіднівихіднівнутрішні

Номер слайду 22

Практична вправа

Номер слайду 23

Запустіть програму Microsoft Word. Створіть бланк заявки на участь в змаганнях. Завдання: Бланк — це макет документа у вигляді паперового листа, що містить елементи фірмового стилю або інформацію постійного характеру; призначений для подальшого заповнення та внесення записів у відведені місця від руки або машинним способом.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Завдання на самостійну підготовку. За конспектом:опрацювати записи. Виконати тестові завдання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Клепікова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Неведрова Лариса Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Рачинська Олександра
    Чудова презентація. Цікава практична вправа
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Волошина Катерина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Глобільченко Алла Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Шклярова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Брошеван Тетяна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Хабалевська Вікторія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
Додано
26 травня 2020
Переглядів
5069
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку