Презентація до уроку повторення з теми: ”Натуральні числа” (5 клас)

Про матеріал

У світі багато казок,

Сумних і веселих.

І прожити на світі

Нам без них неможливо!

Нехай герої казок

Дарують усім тепло,

Нехай добро завжди

Перемагає зло!

Робота з математичною версією казки Олексія Толстого ”Золотий ключик, або пригоди Буратіно”.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення з теми: ”Натуральні числа” (5 клас)

Номер слайду 2

У світі багато казок, Сумних і веселих. І прожити на світі Нам без них неможливо! Нехай герої казок Дарують усім тепло, Нехай добро завжди Перемагає зло!

Номер слайду 3

Народився він з поліна, Його подружка – Мальвіна, В землю гроші закопав, Ключик золотий шукав, А ставок з ключем неблизько! Як ім'я того хлопчиська?

Номер слайду 4

Працюємо з математичною версією казки Олексія Толстого ”Золотий ключик, або пригоди Буратіно”. Сподіваюсь, що ви допоможете Буратіно вийти зі всіх важких ситуацій, в які він постійно потрапляє.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Отже, комірка тата Карла … На стіні висить полотно із зображенням вогнища, перед ним сидять Буратіно й Цвіркун. Буратіно дізнався від Цвіркуна про те, що в комірці криється якась таємниця і щоб про неї дізнатися, треба правильно відповісти на запитання, які йому задавав Цвіркун. Буратіно, хоча спритний хлопчик, але дерев'яний, тому йому потрібна ваша допомога.

Номер слайду 7

Завдання 1

Номер слайду 8

Ви виконали перше завдання, і вам відкривається таємниця – за полотном є таємні двері. А що за цими дверима – не знає ніхто. Двері можна відімкнути тільки золотим ключиком, який зберігається у старої черепахи Тортилли. Дізнавшись про це, Буратіно вирішив вранці відправитися на пошуки ключика. Увага!

Номер слайду 9

Завдання 2 Буратіно ліг спати раніше, о дев'ятнадцятій, заздалегідь, завівши будильник на восьму з тим, щоб раніше прокинутися. Скільки годин він проспав, поки його не розбудив будильник?

Номер слайду 10

Дочекавшись ранку, Буратіно вирушив у путь. Дорога передбачалась важка й далека. На околиці міста його увагу привернула харчевня ”Три піскарі”. Відчувши, що зголоднів, Буратіно вирішив підкріпитися. Увійшовши до харчевні, він побачив лисицю Алісу і кота Базиліо. На рожні готувалося фірмове блюдо – смажене порося. У Буратіно зовсім не було грошей, тоді лиса Аліса запропонувала йому піти на операцію.

Номер слайду 11

Якщо Буратіно вірно розв'яже задачу, то його нагодують та ще дадуть сім золотих монет. Якщо неправильно розв'яже задачу, то його кинуть у вогнище для чергового фірмового блюда. Ось задача лисиці Аліси.

Номер слайду 12

На обід у харчевні лисиця Аліса і кіт Базиліо замовили салат ”Олів’є”, смажене порося і торт з морозива. Коли їм принесли рахунок, то виявилося, що за салат треба заплатити 168 сольдо, за порося на 156 сольдо більше, а за морозиво на 60 сольдо менше, ніж за салат. Скільки коштував обід Аліси і Базиліо? Відповідь: обід коштував 600 сольдо

Номер слайду 13

Усе обійшлося як можна краще. Ситий Буратіно з сьома золотими монетами продовжив путь. За містом Буратіно побачив красиву галявину і посеред неї маленький будиночок. В ньому жила Мальвіна - дівчинка з блакитним волоссям.

Номер слайду 14

За її будиночком дорога розгалужується на три частини. Мальвіна розповіла Буратіно про те, що уздовж кожної дороги написане рівняння. Потрібно знайти корені рівнянь і визначити шлях, який веде до ставка черепахи Тортилли. До ставка черепахи веде покажчик з числом, яке є середнім арифметичним коренів рівнянь. Допоможемо Буратіно впоратися з цим важким завданням.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Виявляється, лисиця Аліса і кіт Базиліо були свідками того, що відбувається. Вони вирішили заманити Буратіно в Країну Дурнів. Як ви знаєте, вони переконали Буратіно зарити свої сім монет у землю ось яким чином: вирити три ямки, у другу ямку покласти х монет, у третю у два рази більше ніж у другу, а в першу на три більше ніж у другу. Скільки монет поклав в кожну ямку Буратіно?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Лисиця та кіт обдурили Буратіно, переодягнувшись, вони налякали Буратіно, він зарив свої монети та втік з Країни Дурнів. Щоб повернутися на вірний шлях, що веде до ставка, йому довелося йти через тонке болото.

Номер слайду 19

Якщо ви бажаєте дізнатися, чим ця подорож закінчилася, вам доведеться пройти за Буратіно математичною купиною. Не поспішайте, виконуючи обчислення, а то можете зісковзнути з купини і загрузнути в болоті.

Номер слайду 20

Чергову перешкоду подолано. Буратіно підійшов нарешті до ставка, в якому живуть черепаха Тортилла й багато зелених жаб. Стрекотухи з усіх боків оточили Буратіно і розповіли йому про свою мрію.

Номер слайду 21

Навколо ставка чотири болота. У кожному болоті по 58 купин, а на кожній купині живе по шість жаб. Кожна жаба мріє стати жабою-мандрівницею. Скільки потрібно качок, щоб здійснилась їхня мрія? Сподіваюся, ви не забули спосіб пересування жаби-мандрівниці?

Номер слайду 22

Вдячні жаби довезли Буратіно до черепахи. Виявляється, Тортилла віддала золотий ключик не просто, як розповів Олексій Толстой, а зовсім інакше.

Номер слайду 23

Вона винесла йому три коробочки. Непорожня коробочка Тут сидить гадюка Тут лежить золотий ключик

Номер слайду 24

Але Тортилла сказала: ”Дійсно, в одній коробочці лежить золотий ключик, в інший – змія, а одна – порожня, але всі записи на них неправильні. Якщо відгадаєш, в якій коробочці лежить ключик, він твій.” То де ж лежить золотий ключик? Допоможемо Буратіно. Отже, ключик знаходиться у зеленій коробочці.

Номер слайду 25

Діставши ключик, Буратіно повернувся додому, відкрив таємні двері та спустився униз разом зі своїми друзями по сходинкам. Всі побачили плакат, на якому було написано наступне:

Номер слайду 26

Подолавши так багато випробувань, ви опинилися біля дверей у світ Знань. Бажаємо вам успіхів у навчанні!

Номер слайду 27

За допомогу Буратіно всім велике спасибі!

ppt
Додано
13 жовтня 2018
Переглядів
2300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку