Презентація до уроку позакласного читання. Е.Е.Шмітт. Дитя Ноя

Про матеріал
Презентація уроку з позакласного читання у 7 класі призначена для вивчення біографії Е.Е.Шмітта, його творів, сюжету та символізму повісті "Діти Ноя"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ерік Емануель Шмітт. Діти Ноя

Номер слайду 2

Епіграф: Якщо у людства ще немає ліків від раку; якщо воно поки не освоює Марс; якщо воно все ще не в силах перемогти голод і знайти нові джерела енергії, то це тільки тому, що ті єврейські генії, які повинні були зробити всі ці відкриття, згоріли в печах Освенцима. Елі Візель

Номер слайду 3

Кілька десятків років тому всесвітньо відома газета «The New York Times» назвала ХХ століття століттям сатани. Дві світові війни, майже початок Третьої з можливою атомною катастрофою, епоха псевдолідерів, терору і ненависті. На тлі цих всіх поневірянь виринають людські життя, нуртуються і видозмінюються. Саме про ці страшні трагедії пише Ерік-Еммануель Шмітт у своїй книзі «Дитя Ноя». 

Номер слайду 4

Ерік Еммануель Шмітт (народився 28.03.1960 р.)Сучасний письменник, драматург, сценарист, філософ. Громадянин Франції та Бельгії. Став відомим після виходу драми «Ніч у Валоні». Світова слава прийшла після сценарію «Відвідувач», за який автор отримав багато літературних та театральних премій. Батьки виховували Еріка атеїстом, але Е. Е. Шмітт вважає себе християнином.

Номер слайду 5

Відомі твори Е. Е. Шмітта

Номер слайду 6

Відомі твори Е. Е. Шмітта

Номер слайду 7

У творах Е. Е. Шмітта відчувається великий інтерес до релігії. Так, у творі «Діти Ноя» отець Понс проповідує католицтво, але під каплицею має юдейську синагогу. Коли головний герой Жозеф вирішує стати католиком і відмовитися від юдаїзму, отримує ляпас від проповідника католицтва.

Номер слайду 8

Чи відомо вам, що…Ключ від головної християнської святині Ієрусалима – Гроба Господня – зберігається в двох арабських мусульманських родинах.

Номер слайду 9

Сюжет повісті «Діти Ноя»Жозеф опинився у притулку для євреїв і з нетерпінням чекає, поки його заберуть батьки. А почалося все у період переслідування євреїв під час Другої світової війни. Мати, бажаючи врятувати Жозефа, віддає його бельгійській графині де Сюллі. Сюллі віддають хлопчика отцю Понсу. Отець віддає хлопчика аптекарці мадемуазель Марсель (Чортзабирай). Вона підробляє документи на Жозефа Бердена (справжнє прізвище Бернштейн). За новими документами, хлопчик повинен говорити, що йому не 7, а 6 років, і що батьки померли від грипу.

Номер слайду 10

Отець Понс узяв Жозефа на Жовту віллу, де жили іншу діти. Для Жозефа призначили старшого хлопця, Руді. На вихідні діти відвідують католицьку церкву, Руді знайомить підопічного з іконами Божої Матері.

Номер слайду 11

Священик ішов вночі до занедбаної каплиці. Туди також приходив незнайомець із мішком. У мішку, як довідався Жозеф, знаходяться книги Святого письма, платівки, підсвічники юдеїв. Отець Понс розповідає про першого колекціонера – Ноя. Коли світові загрожував потоп, Ной зібрав кожної тварини по парі і врятував їх у Ковчезі. Отець Понс навчає єврейській релігії та культурі Жозефа, але хлопець має про це мовчати.

Номер слайду 12

Отець Понс і Чортзабирай влаштовують за юдаїстськими правилами таємне перше причастя для 12 старших дітей. Гестапівці приходять перевірити, чи дійсно діти захворіли. Мадемуазель Марсель лякає гестапівців кашлем. Вони йдуть. Під час наступного приходу гестапівців діти в душі. Солдат бачить їх тіла і розуміє, що вони євреї. Але змовчує цю таємницю і дає отцю гроші на солодощі дітям. Наступного приходу обману приховати не вдалось . Отець Понс інсценує викрадення дітей. Жозеф наприкінці повісті знаходить своїх батьків. Вони їдуть до Брюсселя. Жозеф тікає на велосипеді до отця Понса. Але отець наполягає, що Жозеф має визнати себе євреєм, адже він один з небагатьох, хто вижив. Отець Понс нині колекціонує твори радянських поетів. Через 50 років на честь врятованих 271єврейських дітей посаджено 271 дерево у Жовтій Віллі. Отця Понса називають Ноєм, а врятованих єврейських дітей – його дітьми.

Номер слайду 13

У чому різниця між вірою християн та іудеїв?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}християниєвреїОсновне правило віриІсус-Месія. Любов. Так. Син Божий. Повага. НіЄврей

Номер слайду 14

Символи повісті{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Символ. Значення. Потоп. Нойзірку Давида. ЮдеїКолекція Ноя. Католицька Церква. Юдаїзм. Отець понс. Голокост. Батько Понс. Приреченість на смерть Люди без минулого та майбутнього. Культури, що потребують захисту. Брехня заради життя. Заборонена істина. Зразковий духівник

Номер слайду 15

Тема релігії Еріх-Еммануель Шмітт сентиментально відчуває людей та щиро цікавиться їхнім життям. Сам же Шмітт з цього приводу каже, що пишучи про релігію, він цікавиться не нею, а тим скарбом духовності, який несе історія людства та його географія. Ось чому його радше варто називати гуманістом, аніж прихильником релігій. Тому все ж ключовим терміном у його творчості є поняття духовності, де письменник виділяє стиль життя представників різних релігій.

Номер слайду 16

Століття сатани відійшло у небуття. Добро завжди перемагає, воно є більш глибинним, багатовимірним, справжнім! Сподіваюся, що ХХІ століття буде століттям прощення. Бо такі, як Жозеф, – виросли. Вони є дітьми Ноя, тими, хто реанімовуватиме цей світ з протистоянь – на дружбу! Зло переможемо тільки Любов’ю!

Номер слайду 17

Домашнє завдання:намалювати ілюстації до твору, написати твір-роздум (півтори-дві сторінки) на тему  "Історичне минуле в літературі"  (за вивченими творами В. Скотта, К. Галчинського, А. Марґула-Шпербера, І. Вайсгласа, Дж. Бойна, Е. Е. Шмітта)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
4.9
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Ліхачова Світлана Геннадіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Mushta Oleksandra
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Юрченко Тетяна Олександрівна
    Дякую Вам за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Китик Людмила Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Левченко Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Карчевська Світлана Тарасівна
    Дякую за чудовий матеріал! Успіхів у подальшому!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Росоха Юлія Іванівна
    Щиро дякую за презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
15357
Оцінка розробки
4.8 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку