Презентація до уроку позакласного читання із зарубіжної літератури у 5 класі на тему: «Шарль Перро. "Попелюшка". Поетизація працьовитості та скромності, ідея винагороди за людськ

Про матеріал
Матеріал включає презентацію до уроку позакласного читання за казкою Шарля Перро "Попелюшка". Його можна використати у 5 класі після вивчення розділу «Казки народів світу».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шарль Перро “Попелюшка”Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 2

Зачин. Основна частина. Кінцівка. БУДОВАВИДИКАЗКАлітературнанароднаавтор - письменникавтор - народформа створення – писемнаформа створення – усна. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 3

1238матінки моєї Гуски4756 Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 4

Для назви матеріалу, із якого виготовили черевики Попелюшки, Перро вжив майже зовсім забуте старофранцузьке слово, яке означало найкоштовніше в середньовічній Європі хутро, що його привозили з далекого Сибіру,- соболине. У французькій вимові це слово майже неможливо відрізнити від іншого, що означає в перекладі «скло, кришталь». Тому бідолашній Попелюшці довелося століттями танцювати й тікати від принца в кришталевому взутті. Назва казки. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 5

“Попелюшка”Словникова робота По́піл   — легка пилоподібна сіра (рідко чорна або біла) маса, яка залишається після згоряння чого-небудь. Попелюх — персонаж українських народних казок, що отримав своє ім'я через те, що в дитинстві сидів у попелі. Після здійснення низки подвигів стає царем. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 6

В одного чоловіка померла дружина, й він одружився вдруге з удовою, такою чванливою та гоноровитою, якої, відколи світ світом, ніхто й не бачив. Вона мала двох дочок, теж чванливих і гоноровитих. А в чоловіка була своя дочка, надзвичайно добра та ніжна — вся в матір, найкращу жінку в світі. Зачин. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 7

Бідолашна дівчина покірно терпіла всі кривди й не наважувалась жалітися батькові — той однаково вилаяв би її, бо в усьому коривсь своїй лихій дружині. Упоравшись з роботою, дівчина йшла в куток і сідала просто на попіл, натрушений біля каміна. Тому всі в домі звали її Чорногузкою. А менша сестра, не така лиха, як старша, прозвала її Попелюшкою. Зачин. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 8

Якось син короля, молодий та гожий принц, улаштував бал і запросив на нього всіх знатних людей королівства. Наші дві панночки теж дістали запрошення…Основна частина. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 9

Почалися клопоти й турботи…Вдягнувшися, покликали Попелюшку подивитися — адже вони знали, що в неї хороший смак. Попелюшка була добра та незлостива і зачесала їх так гарно, що кращого годі було й бажати. Основна частина. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 10

Раптом з'явилася її хрещена мати — чарівниця. Основна частина. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 11

Чарівні перетворення. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 12

А Попелюшка сіла біля своїх сестер, привітно розмовляла з ними й почастувала їх помаранчами та цитринами, якими пригостив її принц. Принц посадовив Попелюшку на почесне місце, а потім запросив до танцю. Вона танцювала напрочуд граційно, і всі гості милувалися нею. Основна частина. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 13

На другий день сестри знову поїхали на бал, і Попелюшка теж, вбрана цього разу ще розкішніше.…вона так щиро веселилася, що геть забула про наказ хрещеної матері, їй здавалося — до півночі ще ждати і ждати, як раптом годинник почав бити дванадцять. На сходах Попелюшка загубила один із своїх кришталевих черевичків, і принц шанобливо підібрав його. Кульмінація. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 14

Принцові посланці поїхали по всій країні і міряли черевичок спершу принцесам, потім герцогиням, тоді всім дівчатам з вельможних родин, але все було марно. Нарешті принесли черевичок і двом Попелющиним сестрам. Основна частина. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 15

Але принців посланець …сказав:— Так, хай і вона спробує — адже мені наказано міряти черевичок усім дівчатам.І він поміряв черевичок на її маленьку ніжку. І диво! — черевичок узувся так швидко та легко, ніби ніжка тільки того й чекала!Сестри здивувалися, але коли Попелюшка вийняла з кишені другий такий самий черевичок і наділа його на другу ніжку, вони аж уклякли на місці. Основна частина. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 16

Кінцівка. За кілька день справили весілля. А Попелюшка, така ж добра, як і вродлива, взяла сестер у палац і незабаром видала їх заміж за двох молодих вельмож. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 17

Піраміда твору. Попелюшка. Дівчинка - напівсирота. У деякому королівствіСтраждання пасербиці через мачуху. Чарівне перевтілення Попелюшки у принцесу. Відвідини Попелюшкою балу у королівському палаціПосланці закоханого принца розшукують власницю соболиного черевичка. Доброта та лагідність героїні приносять їй гідну винагороду. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 18

Попелюшкакраса зовнішнякраса духовнасправжня краса. Сестрикраса зовнішняегоїзм , злопотворність+=+=Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

Номер слайду 19

Домашнє завдання:підготуватися до контрольної роботи. Презентація учителя зарубіжної літератури Одеського НВК “Гімназія №2” Латиш Г. А.

pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
3694
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку