Презентація до уроку позакласного читання "Повчання байок"

Про матеріал
Презентація до уроку позакласного читання на тему "Повчання байок". Знайомство та аналіз байки Леоніда Глібова "Бджола і муха ". Для учнів 3 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повчання байок. Літературне читання 3 клас. Підготувала: Степанова В. О. Урок позакласного читання №10 Леонід Глібов Байка. Бджола і муха

Номер слайду 2

Сьогодні у нас незвичайний урок. До мудрої байки ще зробимо крок. Із байкою ми зустрічались не раз Та знову вона завітала до нас. Організація класу

Номер слайду 3

Дайте відповідь на запитання Байка вчить людину бачити свої недоліки, говорити про них, сміятися з них, а значить, — і виправляти їх. Виховує людину дуже обережно і ніжно: пропонуючи їй на розсуд поведінку тварин. Таким чином, ніхто не залишається ображеним, а хто хоче «почути», про що каже автор, той «почує». Байка – невеликий, найчастіше віршований твір повчального змісту. Дійовими особами байок найчастіше є тварини, іноді – людські істоти чи неживі предмети. Байка служить зразком життєвої мудрості. Що таке байка?Кого називаємо байкарем?Кого з байкарів ви знаєте?

Номер слайду 4

Леонід Іванович. Глібов(1827 – 1893)Незважаючи на заборону українського слова, письменник намагався знаходити шлях до читача, продовжував писати українською мовою, виступаючи проти соціальної несправедливості. Синонімом щастя для митця були мир і спокій. Але доля постійно випробовувала письменника. Найбільшим ударом у житті стала смерть дружини та двох дітей. Після пережитого горя він надовго припинив свою діяльність. Справжнє творче горіння повертається аж наприкінці життя: за чотири роки Л. Глібов створює більше творів ніж за увесь попередній час. Будучи хворим та практично втративши зір, він продовжував писати під лінійку з лупою. За п’ять днів до смерті він продиктував приятелеві останню байку «Огонь і гай», яка стала своєрідним заповітом митця. На честь Л. Глібова засновано літературну премію, названо вулиці, бібліотеки, а в Чернігові на його могилі встановлено пам’ятник.

Номер слайду 5

Леонід Глібов писав для дітей загадки, вірші, казки, байки, акровірші.

Номер слайду 6

Памʼять про видатного байкаря

Номер слайду 7

Відгадайте загадку«Хто є хто?»3 квіток мед вона збираєі у вулику ховає. Кружляє цілий день мала. Здогадались — хто? Бджола. Прилетіла цокотуха,ось торочить понад вухом. Всім набридла байка цябез початку і кінця. Муха— Чи знаєте ви, чим бджоли корисні для людей? Головна користь від бджіл — навіть не мед, а запилення квітів. Пилок прилипає до лапок бджоли, і комаха переносить його з рослини на рослину. У такий спосіб відбувається запилення.

Номер слайду 8

Бджола і муха. Байка. Леонід Глібов. Кажуть, що нахабство — друге щастя. Про тих, хто користується таким девізом у житті, в алегоричній формі говорить Л. Глібов у байці «Муха й Бджола».

Номер слайду 9

Словникова робота. Спесиво – зарозуміло, гордовито. Одвітує – відповідає. Оддиш – відпочинь. Красоля – рослина із запашними квітами, переважно жовтогарячого кольору. Ряст – весняна рослина.

Номер слайду 10

Слухання байки

Номер слайду 11

Аналіз змісту байки- У яку пору року відбуваються події? - Чим є ця пора для українців?- Чим займаються у цю пору Муха і Бджола?- Чого навчає байка Л. Глібова «Муха і Бджола»?(Засуджує ледарство, неробство, обмеженість, паразитичне існування; схвалює працелюбність, справедливість, чесність)

Номер слайду 12

Гімнастика для очей

Номер слайду 13

Читання байки. Весною Муха-ледащиця. Майнула у садок. На ряст, на квіти подивиться,Почуть Зозулин голосок. От примостилась на красоліТа й думає про те,Що як то гарно жить на волі,Коли усе цвіте. Сидить, спесиво поглядає,Що робиться в садку;Вітрець тихесенько гойдає,Мов панночку яку... Побачила Бджола близенько:— Добридень! — каже їй. —

Номер слайду 14

Оддиш хоч трохи, моя ненько,Сідай отут мерщій.— Та ніколи мені сидіти, —Одвітує Бджола, —Вже час до пасіки летіти: Далеко від села.— Яка погана, — Муха каже, — На світі доленька твоя: Раненько встане, пізно ляже... Мені б отак — змарніла б я,За тиждень би головоньку схилила. Моє життя, голубко мила, —Талан як слід: Чи де бенкет, чи де обід. Або весіллячко, родини, —Такої гарної години. Ніколи не втеряю я:І їм, і ласую доволі, —Не те що клопоти у поліІ праця бідная твоя! –

Номер слайду 15

На річ таку Бджола сказала:— Нехай воно і так;Та тільки он що я чувала,Що Муху зневажає всяк,Що де ти не поткнешся. Або до страви доторкнешся, —Тебе ганяють скрізь: Непрохана не лізь.— Стару новинку, — каже Муха, —Десь довелось тобі почуть!.. Запевне, дурень дурня слуха... Велике діло — проженуть!Не можна в двері — я в кватирку. Або пролізу в іншу дірку –І зась усім!Нехай ся байка мухам буде,Щоб не сказали часом люде,Що надокучив їм.

Номер слайду 16

Дайте відповідь на запитання- Що свідчить про безпечне життя Мухи?- Із ким автор порівнює Муху, що примостилась на красолі?- Що запропонувала Муха Бджолі? - Як саме співчуває Муха Бджолі?- Чому Муха назвала працю Бджоли бідною? Ця праця насправді бідна?- Що сталося б із Мухою, на її думку, якби вона працювала, як Бджола?

Номер слайду 17

- Якими людськими рисами наділена Муха, а якими Бджола? - Чи мають вони щось спільне? У чому вони протилежні? Комахи,знайомі,радіють життю. Ледача, егоїстка, хитра, набридлива,самозакохана, безвідповідальна, улеслива,хвастлива. Скромна, чесна, розумна, відповідальна, стримана, привітна, турботлива, розважлива, наполеглива, працелюбна. А хто ви: муха чи бджола? Як ви ставитеся до праці? Чи допомагаєте вдома батькам? Чим саме?

Номер слайду 18

Муха – це носій соціального зла, паразит, зухвалий нероба, який вбачає сенс свого існування в безперервному гультяйстві. Бджолі властиві якості, характерні для «маленької людини». Вона –працьовита, їй навіть ніколи перепочити: із ранку до вечора вона у праці, у «клопотах у полі».- Чим є корисною для нас ця байка?Байка Л. Глібова «Муха і Бджола» навчає бути справедливим, працьовитим, прислухатися до чужих порад, не бути впертим та самовпевненим.- Кому належать три останні рядки байки?Останні три рядки байки промовляє автор. Він дає настанову не наслідувати поганих рис Мухи.

Номер слайду 19

Пам’ятник бджілці -трудівниці у Тернополі. У Запоріжжі. На Закарпатті. На Волині - найбільший у світі пам'ятник бджолі. Бджолу цінують повсюди

Номер слайду 20

Тестування

Номер слайду 21

Тестування

Номер слайду 22

Тестування

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

pptx
Додано
26 лютого
Переглядів
77
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку