Презентація до уроку позакласного читання у 5 класі за казкою "Про бідного парубка та царівну"

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку позакласного читання у 5 класі з теми "Українська народна казка "Про бідного парубка та царівну". У розробці є ілюстративний матеріал до казки, питання для обговорення змісту та основної думки казки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська народна казка“Про бідного парубка та царівну”Урок позакласного читання

Номер слайду 2

Ознайомтесь із змістом казкиhttps://derevo-kazok.org/pro-bidnogo-parubka-ta-carivnu-kazka.html. Випереджувалне завдання

Номер слайду 3

Коло думок. Чи траплялись у твоєму житті події, коли треба було виручати з біди друзів чи рідних? Чи були у твоєму житті випадки, коли тебе виручали друзі? Чи доводилось тобі рятувати тварин?

Номер слайду 4

Відтворіть зміст казки за малюнками

Номер слайду 5

Відтворіть зміст казки за малюнками

Номер слайду 6

Відтворіть зміст казки за малюнками

Номер слайду 7

Відтворіть зміст казки за малюнками

Номер слайду 8

Я - ілюстратор. А який епізод казки зобразив/ла би ти?

Номер слайду 9

Чи уважний ти читач?— Як собака потрапив до парубка?— Хто вів кота продавати? — Хто бив гадюку? — Що замовив син слугам першого разу? — Хто ходив сватати царівну? — Скільки разів матінка ходила до царівни? — Хто ліз у віконце, щоб віддати хліб господареві? — Хто був старший: кіт чи собака? — Кого рятувала стара жаба, шукаючи перстень? — Які події у казці чарівні, а які могли відбутися в реальному житті?

Номер слайду 10

Характеристика образів — Хто дійові особи казки?— Хто головний герой казки?— Які риси характеру притаманні головному герою?— Як можемо охарактеризувати царівну?

Номер слайду 11

Обери риси характеру, притаманні кожному персонажевіЧесність, гордість, злість, вдячність, щедрість, співчуття, рішучість, розум, працьовитість, витривалість, доброзичливість, уважність, сміливість, співчутливість, доброта, лагідність, ніжність, життєрадісність, брехливість, турботливість, жорстокість, заздрість, егоїзм. Парубок. Мати. Царівна. Собака та кіт

Номер слайду 12

Обери позицію. Парубокпозитивнийнегативний. Парубок не послухався матері, витратив гроші на свій розсуд. Парубок витратив останні гроші на порятунок тваринок.

Номер слайду 13

Встанови відповідність. Парубок. Царівна. Мати. Собака і кіт. Тіло в злоті, а душа в болоті. Друзі пізнаються в бідіДобре братство краще багатства. Робиш добро – не кайся, робиш зло – зла й сподівайся. Не одежа красить людину, а добрі діла. Не копай другому ями, бо й сам упадеш. На світі знайдеш усе, крім рідної матері.

Номер слайду 14

Я - дослідник. Доведіть, що казка “Про парубка і царівну” фантастична. Доведіть, що казка “Про парубка і царівну” народна. Я вважаю, що…., тому що…

Номер слайду 15

Паспорт твору. Тема: розповідь про парубка, який здобув чарівний перстень, рятуючи тварин, і ледь не загинув через підступність царівни. Ідея: возвеличення вірності, дружби, взаємодопомоги; засудження жорстокості, підступності, жадібності. Жанр: фантастична казка

Номер слайду 16

Коло думок Чи були в твоєму житті випадки, коли добро перемагало зло? - Що ти відчуваєш, коли доводиться спілкуватись з хитрими чи підступними людьми? Чому така поведінка неприйнятна? - З ким з персонажів казки ти хотів би товаришувати?

Номер слайду 17

Перевір свої знання1. Що мав купити парубок на гроші, що дала мати? (1б)а) хліб   б)молоко  в)картоплю2. Кого хлопець врятував першим? (1б)а) кота   б) собаку  в) гадюку3. Що гадюка подарувала за своє спасіння? (1б)а) чарівну монету б) чарівну паличку в) чарівний перстень.4. З ким вирішив одружитися парубок? (1б)а) з князівною   б) з царівною в) з принцесою5. Як царівна вчинила із своїм чоловіком? (1б)а) закувала у вежі б) замурувала у стовпі в) вкинула у колодязь6. Хто визволив хлопця? (1б)а) собака і кіт  б) гадюка  в) мати7. Хто виніс перстень з моря? (1б)а) щука  б) гадюка  в) жаба8. З ким залишився жити парубок (обери кілька правильних відповідей)? (3б)а) з царівною  б) з матір’ю в) котом г) собакою

Номер слайду 18

Оціни себе. Самоперевірка1а, 2б, 3в, 4б, 5б, 6а, 7в, 8б, в, г. Самооцінка10 балів – Високий рівень. Молодець, зміст казки засвоєно.8-9 балів – Достатній рівень. Добре знання казки!7-6 балів – Середній рівень. Повернись до змісту казки, якісь епізоди залишились без уваги?Менше 6 балів – обов’язково перечитай казку і спробуй ще раз!

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Який висновок з казки ти зробиш для себе? Запиши в зошиті 2-3 речення. Продовжуй знайомство із українськими народними казками самостійно.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іволіна Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 листопада 2022
Переглядів
3313
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку