Презентація до уроку правознавства на тему "Правовідносини"

Про матеріал
Мультимедійний супровід до уроку. Містить визначення понять, дає характеристику правовідносин. Допоможе вчителю у поясненні матеріалу, а учням - у його засвоєнні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАВОВІДНОСИНИПравовідносини - суспільні відносини, які регулюються правовими нормами і виражені у взаємних правах та обов‘язках суб‘єктів права.

Номер слайду 2

ВИДИ ПРАВОВІДНОСИНЗа галузевою ознакою : конституційні, цивільні, трудові, сімейні, тощо. За розподілом прав і обов‘язків між сторонами : односторонні, двосторонні. За кількісним складом суб‘єктів : прості і складні. Залежно від функціонального призначення: регулятивні та охоронні. За строком дії: короткострокові та довготривалі. За характером поведінки зобов‘язального суб‘єкта: активні та пасивні.

Номер слайду 3

ОЗНАКИ ПРАВОВІДНОСИН1. Вид суспільних відносин2. Виникають на основі норми права3. Мають як мінімум дві сторони, які пов‘язані взаємними юридичними правами та обов‘язками4. Носять вольовий характер5. Здійснюються свідомо і цілеспрямовано6. Їм притаманна індивідуалізація.7. Правовідносини контролює і забезпечує держава.

Номер слайду 4

СКЛАД ПРАВОВІДНОСИНСуб‘єкт Об‘єкт Зміст

Номер слайду 5

СУБ‘ЄКТ ПРАВОВІДНОСИН фізична особаюридична особасоціальні спільноти. Суб‘єкт правовідносин повинен володіти такими юридичними властивостями:1. Правоздатністю2. Дієздатністю3. Деліктоздатністю

Номер слайду 6

ОБ‘ЄКТ ПРАВОВІДНОСИНМатеріальні або нематеріальні блага, а також дії суб‘єктів правовідносин ( річ, ділова репутація, безпека, здоров‘я і таке інше)

Номер слайду 7

ЗМІСТ ПРАВОВІДНОСИНЦе - права та обов‘язки суб‘єктів правовідносин. Зміст може бути:1. юридичним2. фактичним

Номер слайду 8

ЧОМУ ВИНИКАЮТЬ, ЗМІНЮЮТЬСЯ І ПРИПИНЯЮТЬСЯ ПРАВОВІДНОСИНИПравовідносини виникають за наявності таких умов:1. Наявність правової норми, що регулює цей вид відносин2. Наявність юридичного факту. Юридичні факти поділяються на : ПодіїДії : правомірні неправомірні бездіяльність.

pptx
Додав(-ла)
Белоконь Ирина
Додано
9 жовтня 2019
Переглядів
1228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку