Презентація до уроку "Пріам у Ахілла". Гуманістичний зміст "Іліади". Катарсис."

Про матеріал
Презентація допоможе під час аналізу пісні 24 поеми Гомера. Пропоную порівняти картини (класицизм) Ж. Ланглуа та О. Івнова. Презентація містить також проблемні питання та тксти для певірки знання тексту твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Пріам у Ахілла” (пісня 24, вірші 470-670) Гуманістичний зміст “Іліади”. Катарсис

Номер слайду 2

Читання пісні 24 “Викуп Гекторова тіла”. Завдання: прочитайте текст пісні ланцюжком. Під час читання визначайте засоби художньої виразності, звертайте увагу на поведінку героїв.

Номер слайду 3

Бесіда за прочитаним — Як Пріам вирішив повернути тіло загиблого сина? Вночі Пріам пробрався в табір греків, щоб зустрітися з Ахіллом. — Як Ахілл прийняв старця? Як ви думаєте, чому саме так? Ахілл дуже гостинно прийняв батька Гектора. У цьому виявилася повага до старших та закони гостинності, які не можна було порушувати. — Як батько Гектора поводив себе перед Ахіллом? Він не погордував упасти перед Ахіллом на коліна, обцілувати його руки і молити віддати тіло сина для поховання. — Як усе це сприйняв Ахілл? Його вкрай здивувала поведінка «боговидного старця».

Номер слайду 4

— Як ви гадаєте, що допомогло Пріамові пом’якшити серце Ахілла? Старий просив Ахілла згадати свого батька. — Що ще вплинуло на рішення Ахілла? Він подумав, що такою була воля богів, яку він не насмілився порушити. — Чому Пріам так прагнув забрати тіло свого сина? Пріам суворо дотримувався всіх звичаїв, керуючись законом і вірою в те, що неоплаканий і непохований згідно з ритуалом небіжчик не знайде собі місця і шкодитиме живим. Ось чому він приїхав у стан Ахілла.

Номер слайду 5

Роздивіться картину Олександра Іванова «Пріам і Ахіллес». Який епізод пісні зобразив російський художник XIX ст.? Які почуття відображені на обличчях героїв? Порівняйте з картиною Ж. Ланглуа.

Номер слайду 6

Обряд поховання у давніх греків — Розкажіть, посилаючись на текст пісні, про обряд поховання у давніх греків.

Номер слайду 7

У пісні розповідається про обряд поховання. Пріам благав Ахілла віддати небіжчикові всі належні йому почесті. 9 днів мали оплакувати тіло Гектора у домі, на 10-й день — поховати і справити тризну, на 11-й — насипати могильний пагорб, щоб усі знали, що похований тут не простий смертний, а воїн-герой. Таким чином поховання тривало 11 днів. 4. Проблемні запитання: - Чому саме стільки часу запросив Пріам? - Подумайте, чому Ахілл погодився виконати прохання Пріама? - Як характеризує Ахілла прийняте рішення? Ахілл не міг порушити закон, адже він був установлений богами. На всі дні траура він згодився припинити війну, оскільки того вимагав звичай і пошана до загиблого.

Номер слайду 8

Жанр “Іліади” Гомерівську «Іліаду» відносять до жанру героїчного епосу. Героїчний епос сформувався як жанр фольклору на основі пісні-казки про богатирів та міфів про створення світу, виникнення людини. Спочатку герої епосу — богатирі — уособлювали колектив племені, рід, у їхніх образах поєднувалися доблесті воїнів і вміння шаманів. Сюжети будувалися на таких діяннях богатирів, як виготовлення знарядь праці, добування вогню. Основними темами були боротьба з чудовиськами, сватання, родова помста. Із розвитком суспільства головним джерелом сюжетів епосу стали історичні перекази про війни між племенами та народами, а головними героями — вожді народів, сміливі воїни. За цими ознаками можна сформулювати визначення героїчного епосу. Героїчний епос (від грецьк. epos — слово, розповідь) — героїчна розповідь про минуле, у центрі якої стоїть герой-богатир. У героїчному епосі зіставляються два племені, народи — «свій» і «чужий», які постійно борються між собою.

Номер слайду 9

Катарсис Давньогрецький філософ Арістотель у трактаті «Поетика» вжив термін катарсис. Катарсис (від грецьк. kotharsis — звільнення тіла від шкідливих речовин, а душі — від скверни) — моральне очищення, до якого веде трагедія, викликаючи у глядача жах і співчуття. Зараз поняття катарсису використовують не тільки щодо трагедії, а й щодо інших жанрів: поем, героїчного епосу, романів, віршів. Записати поняття у зошити

Номер слайду 10

Проблемні питання 1. Чому твір Гомера «Іліада» відносять до героїчного епосу? Запишіть жанрові риси героїчного епосу, притаманні твору. 2. Як ви зрозуміли, що таке катарсис? 3. Від чого, на вашу думку, очищує душу читача зображення трагічних сцен у творі Гомера? 4. На оглядовому уроці, присвяченому античній літературі, ішлося про її гуманізм. Як ви розумієте це поняття? 5. Дослідники говорять про гуманістичний пафос твору Гомера. Як ви вважаєте, чому? У чому полягає гуманістичний пафос «Іліади»?

Номер слайду 11

Перевіряємо засвоєне. Тести 1. В основу поем Гомера «Іліада» покладені: А троянський цикл міфів; Б міфи про аргонавтів; В космогонічні міфи; Г фіванський цикл міфів.  2. Гомерова поеми «Іліада» має віршовий розмір: А анапест; Б ямб; В хорей; Г гекзаметр.  3. Назва поеми Гомера «Іліада» походить від: А імені головного героя; Б імені співця, який першим її виконав; В імені вченого, який відкрила Трою; Г другої назви міста, поблизу якого відбувалися події поеми. 4. Троянська війна за «Іліадою» Гомера тривала: А 5 років; Б 10 років; В 15 років; Г 30 років.

Номер слайду 12

5. В «Іліаді» Гомера зображені події... року Троянської війни: А першого; Б п’ятого та шостого; В десятого; Г другого. 6. Головним героєм поеми Гомера «Іліада» є: А Одіссей; Б Ахілл; В Агамемнон; Г Паріс.   7. Героями «Іліади» Гомера є : А Гектор, Ахілл, Пріам, Агамемнон; Б Прометей, Гермес, Зевс, Океан; В Еней, Дідона, Латин, Евріал; Г Кіркея, Каліпсо, Одіссей, Пенелопа.   8. Герой «Іліади»,  у  якому гнів  та  засліплення боряться  з розумом і  поміркованістю, який  живе  заради  слави: А Патрокл; Б Ахілл; В Гектор; Г Паріс.

Номер слайду 13

Ключ: 1А; 2Г; 3Г; 4Б; 5В; 6Б; 7А; 8Б; 9В; 10А; 11Г; 12А. 9. Епітетом «шоломосяйний» Гомер наділяє: А Менелая; Б Ахiлла; В Гектора; Г Патрокла.   10. Патрокл загинув від руки: А Гектора; Б Паріса; В Ахілла; Г Пандара.   11. Щит Ахілла викував олімпійський бог: А Гермес; Б Зевс; В Аполлон; Г Гефест. 12. Дружиною Гектора була: А Андромаха; Б Кассандра; В Пенелопа; Г Антігона.

Номер слайду 14

Домашнє завдання Знайти в Інтернеті цікаві факти про Тіртея, Сапфо. Скласти порівняння Ахілла і Гектора у вигляді кол Вена.

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Вяльцева Людмила Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Малицька Валентина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Форсюк Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Нікітюк Світлана Вадимівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лимешко Римма
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Лимешко Римма
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
ppt
Додано
28 жовтня 2020
Переглядів
15484
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку