Презентація до уроку "Приклади мислення"

Про матеріал
Нестандартне мислення: що це таке і як його розвивати? Як навчитися мислити нестандартно? для батьків, в тому числі з особливими освітніми потребами
Перегляд файлу

Приклади мислення 

Нестандартне мислення: 

що це таке і як його розвивати? 

Як навчитися мислити нестандартно? 

image

Основи критичного мислення

Що це таке?

         Нестандартне мислення – це здатність думати за межами загальноприйнятих норм і правил. Це не означає, що потрібно переступати всі закони, включаючи кримінальний кодекс або норми суспільної моралі, їх все-таки необхідно дотримуватися, але є і такі правила, порушити які допустимо. Стандартне мислення або, як воно ще називається в психології – конвергентне, передбачає дії за суворо визначеними стандартами та алгоритмами.

         Однак навіть у науці найвищих досягнень досягають ті, хто дозволяє собі деяку нестандартність. Вони не визнають загальноприйнятих, нав’язаних переконань, всі намагаються перевірити самі, щоб мати власну думку про те, що і справді добре, а що – погано. Для людини з нестандартним мисленням пошук рішення означає не просто знаходження правильної відповіді, а декількох варіантів відповідей.

Список бажань

        У більшості людей список бажань досить стандартний: дім – повна чаша, престижна робота, чоловік-розумник (дружина-красуня), діти – і розумниці і красуні, дача на березі річки (озера, ставка, моря). 

        Всі ми хочемо приблизно одного і того ж.               А ось отримуємо по-різному. Все залежить від того, як людина йде до досягнення своєї мрії. 

        Відомо, що тим, хто вміє мислити нестандартно, вирішення будь-яких питань, будь то професійне середовище або життєві труднощі, дається куди простіше, ніж загальній масі, мислячої стандартно.

Людина з нестандартним мисленням

imageЛюдина з таким мисленням рідко помиляється, але головне – він не боїться помилки. Йому як нікому відомо, що

у спорах, в тому числі і з самим собою, народжується істина

Навіщо потрібно думати нестандартно?

         Перш за все, для того, щоб не застрягти на певному етапі розвитку. Людина зі стандартним мисленням рано чи пізно перетворюється в биомашину, яка робить все по заздалегідь вкладеної в неї програмою. Його мозок перестає працювати в повному обсязі. Як результат – індивід деградує.

         Людина з нестандартним мисленням діє більш ефективно. Він не боїться складних завдань. Швидше навіть вони бавлять його.

         Його не зустрінеш в натовпі, який сліпо йде за певним лідером, він сам – вождь і лідер. На жаль, ще в дитинстві у наші голови закладають стереотипи, від яких важко позбутися. 

         Самим яскравим прикладом того, як прищеплюється стандартне мислення – це шкільна програма. Правила, формули, теореми – ми зубрим їх і не піддаємо сумніву. А що, якщо паралельні прямі все-таки перетинаються? Нам кажуть, що не треба винаходити велосипед.         А раптом ви створили б щось абсолютно нове і варто спробувати?

 

Головне – почати діяти не за звичкою, переламати себе і вибрати новий вектор руху.

         Відомо, що людям з нестандартним типом мислення важко дається середня освіта

         Мабуть, найбільш яскравий і відомий приклад – Альберт Ейнштейн.   В дитинстві майбутній нобелівський лауреат не відрізнявся хорошими знаннями і відмінними оцінками в школі. Його навіть власні батьки не особливо цінували. А ось ті, кому пощастило поспілкуватися з ним у дорослому віці, запевняли, що ніби побували в іншому вимірі.

         Іноді дійсно здається, що деякі видатні люди родом з космосу. Але адже вони народилися і росли разом з нами. Так чому в одних виходить все, а в інших — нічого? До речі, серед цих «інших» чимало відмінників. Але разом з атестатом та медаллю вони начебто отримують прокляття, яке не дає їм рухатися по життю далі. Вони затиснуті в рамках навчальної програми. Разом педагогами та підручниками вони втрачають провідників, що вказують їм шлях, і просто губляться. Але все це можна виправити.

Позбавляємося від шаблонів

         Люди ніколи б не полетіли в космос, їли би серед них не було тих, хто мислить нестандартно. Саме вони довели, що земля кругла, а не тримається на трьох слонах або китах. І робили вони це з загрозою для життя, і багато з нею розлучалися. Інквізиційний трибунал згубив не одну світлу голову. А адже загиблий від рук інквізиції Джордано Бруно ще в XVI столітті доводив свої висновки про нескінченності всесвіту і навіть про наявність безлічі світів.

         Розглянемо більш побутовий приклад. Скільки способів приготувати картоплю було у героїні Надії Румянцевої та Тосі Кислициної з легендарного фільму «Дівчата»? А у вас? Людина живе в тих рамках, які встановив собі сам. Позбавляйтеся від шаблонів максимально. Звичайно, для дорослих цей процес буде більш складним, ніж у дитини.

         Дитячий мозок ще «не забитий» стандартними думками. Хлопцям більш властиво фантазувати, складати, експериментувати. Так дозвольте собі хоча б на якийсь час впасти в дитинство.

 

Розсуньте власні рамки.

Життя напевно засяє новими фарбами, і ви позбавтеся від маси непотрібних проблем і речей. image

Робимо незвичайні речі

        Спробуйте знайти незвичайне застосування звичним речам. Звичайний олівець при бажанні можна використовувати і як указку, і як шпильку для волосся, і як… Самі придумайте 5 різних способів.            З олівцем розібралися. Беріть наступний предмет.

        Візьміть за правило вирішувати не менше однієї такої задачки в день. Перестаньте їсти на сніданок

виключно яєчню. Придумайте 5 способів приготування яєць. А краще 10. 

        Відходьте від стандартів у всьому. Намагайтеся змінювати звичний маршрут з дому на роботу і назад. Змініть розпорядок дня. Пробуйте різні варіанти завжди і скрізь.

 

Міняємо стандартну послідовність дій

        Щоранку ми робимо одне і те ж. Причому найчастіше в певній послідовності. 

        Порушуй цей закон. Нехай кожен день у вас починається не так, як починався попередній.

        Зроби його музикою, зробіть зарядку, причому щоразу змінюючи набір вправ. 

        Не бійтеся змінити графік роботи. 

        Не лякайтесь жодних змін в принципі. 

        Спробуйте один день прожити «навпаки». Робіть все як вам зручно, а не як звикли.

Змушуємо працювати праве півкуля

imageВідомо, що воно більше розвинене у лівшів. Вважається, що серед них більше людей творчих, нестандартно мислячих. Ви не лівша? Не біда. Примусьте працювати праве півкуля з допомогою простих вправ – хоча б чистити зуби лівою рукою.

imageІноді робіть нотатки однією лівою. 

Спробуйте нею що-небудь малювати.

Як розвивати?

        Розвинути нестандартне мислення допоможуть танці. Фахівці називають почуття ритму прямою дорогою до нестандартного мислення. Крім того, руху під музику – це не тільки спосіб самовираження, вони розвивають координацію. 

        Розвитку нестандартного мислення також сприяють заняття різними видами рукоділля. 

        Ще один спосіб навчитися мислити нестандартно – карткові ігри. Покер, звичайно, не підійде для дітей шкільного віку, а от дорослої людини багато чому навчить. 

        Шашки і шахи теж вітаються.

Популярні методики

         Все нове – добре забуте старе, або навпаки. Застосовуйте різні методи для вирішення будь-якої задачі. Навіть якщо мова йде про банальну оплати рахунки за послуги ЖКГ. Не варто кожного разу за звичкою відправлятися для цього на пошту або в банк. Скористайтеся мобільним додатком фінансової установи. Зробіть це за допомогою найближчого банкомату, використовуючи штрихкод. І так далі. Виводите себе із зони комфорту навіть в таких дрібницях.

         Йдемо шляхом найбільшого опору. При пошуку відповіді на будь-яке питання визначте, як надійшло б більшість оточуючих вас людей. Спробуйте діяти з точністю до навпаки або хоча трохи інакше. Придумуйте не менше 5 варіантів на кожне завдання. Одне з них обов’язково виявиться більш ефективним, ніж загальноприйняті.

         Мозковий штурм — метод, який підходить не тільки для роботи в групі. Його можна будувати і самостійно. Візьміть аркуш паперу і випишіть все, що приходить вам в голову на задану тему. Саме все – навіть те, що здається вам абсолютно нездійсненним. 

         Не бійтеся своїх думок, вони ваші друзі, а не вороги.

 

Вправи

         Почніть вимовляти слова навпаки. Почніть з коротких, потім спробуйте робити це з невеликими реченнями. На початковому етапі можуть допомогти вивіски на магазинах. Просто читайте їх навпаки. Робіть це по декілька раз на день.

         Побудуйте будинок. Ви ж давно про це мріяли. Так ось прийшов час хоча б спроектувати. Але це буде незвичайна будівля. Для його створення будуть використовуватися самі несподівані матеріали. Які? Запитайте свою підсвідомість. Випишіть на аркуш паперу 10 перших прийшли на розум слів, що позначають предмети, фрукти, овочі і так далі. Тепер приступайте до створення архітектурного шедевра. Що у вас є. Ананас? Нехай вікна будуть у вигляді цього солодкого плоду. Відра? Розставте їх на кухні замість табуреток. Завдання – знайти застосування кожного пункту списку.

         Виконуйте звичні речі незвичайним способом. Про те, що потрібно час від часу чистити зуби неробочою рукою, ми вже говорили. Ускладнимо завдання. Спробуйте одягтися без допомоги однієї руки, з зав’язаними очима або стоячи на одній нозі, наприклад. 

         Створюйте собі невеликі складності, щоб не зіткнутися з серйозними труднощами.

Загальні рекомендації

         Банально, але факт — те, наскільки «широко» ми можемо мислити, залежить від широти нашого кругозору. Більше читайте. Беріть саму різну літературу. Розширюйте словниковий запас і знання в різних напрямках. Дивіться документальні фільми про розвиток генної інженерії і життя індіанських племен. Вивчайте культуру та традиції інших народів.

         Більше подорожуйте. Якщо поки не вистачає коштів на закордонні поїздки, вивчіть сусідні регіони. І до речі, поки можете підучити іноземну мову. Це теж дуже корисно для розвитку нестандартного мислення. Шукайте незвичайне у всьому. Придумуйте історії, героями яких стануть хмари. Пишіть листи самому собі. Записуйте навіть самі божевільні ідеї. Рано чи пізно може стати в нагоді будь-яка. Перенесіть день генерального прибирання з цієї суботи на наступну. А найближчий вихідний проведіть в музеї, театрі або кіно.

 

Влаштовуйте будинку подання разом з дітьми. 

І самі раскрепоститесь, і малюків навчіть діяти творчо.

image

Зараз кіно вдома ;)  Дякую за увагу! 

#наші_дітки_найкращі

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку