Бактерії відносяться до царства найбільш дрібних організмів. Їх можна побачити тільки при збільшенні мікроскопа в 500-1000 разів. Бактерії поширені всюди: у повітрі, у воді, в грунті, в мертвих тілах і в живих організмах. Особливо багато бактерій живе в гниючих органічних залишках, в грунті, в забрудненій воді, в тілі хворих тварин.
Номер слайду 3
Номер слайду 4
Номер слайду 5
Номер слайду 6
КОРИСНІ БАКТЕРІЇ: Кисломолочні бактерії захищають кішківник, сприяють скисанню молочних продуктів (сир, сметану, кефір, різні йогурти)Бактерії в шлунку жуйних тварин допомагають їм перетравлювати целюлозу. Бактерії, які перетворюють мертву органіку на неорганічні речовини для рослин очищують планету від решток та забезпечують рослини неорганічними речовинами. Кислі бактерії. Використовуються для закваски овочів. Бульбочкові бактерії перетворюють азот повітря на сполуки Нітрогену, які необхідні рослині для утворення білків
Номер слайду 7
ШКІДЛИВІ БАКТЕРІЇ: Хвороботворні (кишкова паличка, туберкульозна паличка) викликають хвороби: ангіну, пневмонію, дизентерію тощо, збудники хвороб сільськогосподарських рослин та тварин. Бактерії, які псують продукти. Бактерія, що викликає ботулізм живе в здутих консервах. Бактерії, що спричинюють гниття псують вироби з деревини та тканин, викликають біологічне руйнування промислових матеріалів та виробів
Номер слайду 8
ПРАВИЛА ЗАПОБІГАННЯ ХВОРІБ, спричинених хвороботворними бактеріями:• ретельно мити руки;• користуватись чистим посудом;• не вживати консерви зі здутими кришками;• вживати продукти до придатного терміну;• дезинфікувати речі хворої людини;• спілкуватися зі хворим за правилами уникнення зараження.• не забувати про цілющі властивості часнику, цибулі, звіробою, шавлії, нагідок тощо, які згубно діють на хвороботворні бактерії.