Презентація до уроку "Пряма мова"

Про матеріал
Презентація до уроку української мовиз теми " Прям мова" в 11 класі " Що є життя?"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок української мови в 11 класі профільного рівня

Номер слайду 2

навчальна: повторити основні відомості про пряму та непряму мову, її призначення та граматично – смислові особливості;наголосити на важливості способів передачі чужого мовлення; виховна: за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу виховувати толерантність, критичність і оригінальність мислення, дати можливість замислитися над сенсом життя.

Номер слайду 3

урок формування практичних умінь і навичок

Номер слайду 4

Є тисячі доріг, мільйон людських стежинок. Є тисячі ланів, але один лиш мій. В.Симоненко

Номер слайду 5

записати продовження культурологічної теми уроку, вам потрібно обрати власну позицію і коротко пояснити свій вибір. Що ж є життя?..

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Довідкове бюро: Аукціон - це спосіб розпродажу, при якому сповіщається початкова ціна і покупці стараються за придбання товару. Виграє той, хто запропонує найвищу ціну. Лот – розпродаж будь – якого предмету. Брокер посередник при укладанні угод між продавцем і покупцем. (викладач) (акції у вигляді троянд)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Перебудуйте подані речення з прямою мовою непрямою. 1.Великий вітчизняний педагог Василь Сухомлинський писав: «Що найголовніше було в моєму житті? Без роздумів відповідаю: любов до дітей». 2.Мене навчала мати ще колись: «Як виростеш, моя мала дитино, то мудрим будь і мужнім будь в житті»

Номер слайду 11

Виконати наступне завдання: поставити при прямій мові ( 1 ) слова автора ( 2 ) в усіх можливих позиціях і записати. 1.«Що таке людина? Велика розумом людина, та не може осягнути вона всіх чудес землі». 2. Писав майже 900 років тому Володимир Мономах.

Номер слайду 12

Спишіть діалог, розставляючи розділові знаки. Поясніть пунктограми. Ти мене любиш? – питає. Люблю. Віддай мені радість свою! Я віддав І тепер мене любиш? Люблю. Віддай мені силу свою. Віддам. І ще мене любиш? Люблю. Віддай мені мужність свою. Віддам.

Номер слайду 13

-Ти мене любиш? – питає. - Люблю. - Віддай мені радість свою! - Я віддав -І тепер мене любиш? - Люблю. - Віддай мені силу свою. - Віддам. - І ще мене любиш? - Люблю. - Віддай мені мужність свою. - Віддам.

Номер слайду 14

Прослухайте діалог запишіть його в лапках. - Що найкрасивіше в світі? - Фіалка в горах - Що красивіше, ніж фіалка в горах? - Любов - Що найкрасивіше в світі? - Сонце ранкове в горах - Що яскравіше від сонця ранкового в горах? - Любов. Р.Гамзатов

Номер слайду 15

Прослухайте діалог запишіть його в лапках. «Що найкрасивіше в світі?» - «Фіалка в горах» - «Що красивіше, ніж фіалка в горах?» - «Любов» - «Що найкрасивіше в світі?»- «Сонце ранкове в горах» - «Що яскравіше від сонця ранкового в горах?» - «Любов». Р.Гамзатов

Номер слайду 16

1. Відреставруйте вірш, складіть на його основі речення з прямою мовою «Якщо ти віриш у майбутнє» Якщо ти віриш у майбутнє, В його прийдешність, у ___________ Дзвони у дзвони, __________ людям, Бо більш не буде вороття. Віддай забуту ____________травам, Відмий від бруду всі хмарки, Відреставруй нам __________ небо І дощ крізь _________ проціди. Бережімо, ________ , землю, Кожну квітку й деревце, Нищити __________ не треба, Пам'ятайте всі про це. життя кричи свіжість синє сито люди красу

Номер слайду 17

Високий рівень. Підготуйте презентацію « Моя майбутня професія»(з використанням діалогу, монологу). Достатній рівень. Візьміть інтерв’ю у людей різних професій, підготувавши запитання. ( Чим приваблює вас ця професія? Наскільки вона важлива? Які професійні якості допомагають вам у професійній діяльності?...) Середній рівень. Скласти власне висловлювання у форматі ЗНО «Що значить знайти своє покликання?»

Номер слайду 18

Пригадайте, що стало початком нашого уроку? Так, ця дивовижна троянда, невід’ємна частина живої природи і така розкішна частина життя людини. Ця квітка як і життя – сама досконалість і їх можна зробити ще кращими. Частіше посміхайтеся, упевнено дивіться у майбутнє, вірте в себе і не бійтеся втілювати свої мрії в реальність. Попереду в ціле життя переліт: Будуть незгоди і спрага в дорозі; Як стомишся й очі щипатиме піт, Як ти засумуєш в дорозі, Згадай те гніздо, де ти ріс, де мужнів, Згадай наші верби, і луки, і трави, І вічну тривогу своїх матерів, І школу, і друзів своїх нелукавих, Хай буде щаслива дорога твоя У раннім, і пізнім світанку. Тебе зберігає тривога батьків від першого подиху і до останку….

Номер слайду 19

ppt
Додано
11 січня 2022
Переглядів
388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку