Відмінювання іменників

Про матеріал

Мета: повторити матеріал про відмінки іменника, поглибити знання з цієї теми, навчити дітей відмінювати іменники; розвивати увагу та логічне мислення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відмінювання іменників

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Граматичні категорії іменника:рід,число, відмінок, синтаксична роль

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Н.в. - прямий. Р.в., Д.в., З.в., О.в., М.в., Кл.в. - непрямі

Номер слайду 6

Кличний відмінок Звертання Речення Член речення

Номер слайду 7

Отже, щоб визначити відмінок іменника, потрібно:1. Знайти слово, з яким зв’язаний іменник.2. Від цього слова поставити питання до іменника.3. За питанням визначити відмінок.

Номер слайду 8

14 відмінківпонад 50 відмінків22 відмінки

Номер слайду 9

Пояснювальний диктант. Переписати речення. Підкреслити іменники, визначити відмінок.1 група: Рідна мова – не полова, її за вітром не розвієш. Ми з того роду, що любить свою мову й свободу. 2 група: Солов’їну, барвінкову українську рідну мову в дар дали мені батьки. Без мови немає народу, як сонця без сяйва й тепла.3 група: Як буде в дитини мова, то буде в народу пісня. Як буде в народу школа, то буде народ і держава.

Номер слайду 10

Четверте зайве. Знайдіть зайві слова. Утворіть з ними словосполучення. Провідміняйте за відмінками.1. Яблуко, грушами, ананас, сливи.2. Здоров’я, сонця, неба, троянду.3. На м’яті, липі, на вишні, на калині.4. Калині, руті, мальва, барвінку

Номер слайду 11

Гра «Я - редактор»Виправте помилки, допущені у реченнях1 група 1. Фантазія!Ти сила чарівна! Ой палка ти була, моя пісня! (Леся Українка)2. Повій, вітер, на Вкраїну… (С. Руданський)2 група1. Спасибі, земля, за твої щедроти! (Л. Костенко)2. Видиш, брат мій,товариш мій,відлітають сірим шнурком журавлі у вирій. (Б. Лепкий)

Номер слайду 12

Мовна гра «Коректор» Поставити в кличному відмінку слова. 1 команда. Іван, Оксана Тимофіївна, Гриць, пан добродій, Марія, Віталій, 2 команда. Тетяна, Максим, пан Президент, Ганна Миронівна, Андрій, Катря.3 команда. Пані вчителька, мрія, Іван Семенович, Микита, Тетяна, Дмитро.4 команда. Товариш Максим, сестра, Василина, Остап, Петро Іванович

pptx
Додано
11 січня 2022
Переглядів
914
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку