Презентація до уроку Р.Шеклі "Запах думок"

Про матеріал

Презентація до уроку «Роберт Шеклі. «Запах думок». Роздуми автора про майбутнє людини. Гуманістичний зміст оповідання – віра в перемогу людського розуму» допомагає більш глибше розкрити поняття case-study.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кейс-урок

Номер слайду 2

Тема уроку (тема кейса): Роберт Шеклі «Запах думки». Роздуми автора про майбутнє людини й людства. Гуманістичний зміст оповідання – віра в перемогу людського розуму

Номер слайду 3

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів : досліджують образ майбутнього у творах сучасного мистецтва (живопис, музика, кіно); - висловлюють свої думки щодо майбутнього людства, ролі літератури й мистецтва в майбутньому.

Номер слайду 4

Майбутнє - у сьогоденні, але майбутнє - і в минулому. Це ми створюємо його. Якщо воно погане, у цьому наша провина. Анатоль Франс Двом типам людей здатне належати майбутнє, це людина думки і людина праці. Думка і праця - нероздільні. Віктор Гюго

Номер слайду 5

“Спіймай помилку” 1. Р. Шеклі – англійський письменник-фантаст. 2. На зорельоті зламалася система опалення. 3. Корабель вибухнув під час посадки. 4. Кліві беріг поштову сумку. 5. Біля уламків корабля герой підібрав металевий стержень. 6. Звірі на планеті спілкувалися свистом. 7. Героя переслідували зелені вовки. 8. Кліві знепритомнів, коли на нього вищирилася пантера. 9. Щоб налякати звірів, герой прикинувся левом. 10. Кліві видав дятел, коли той прикинувся кущем. 11. Щоб врятуватися від зраї, Кліві влаштував потоп. 12. Кліві нагородили медаллю, бо той зберіг пошту.

Номер слайду 6

Перевірка відповідей Ні. Ні. Ні. Так. Так Ні. Так. Ні. Ні. Так. Ні. Так.

Номер слайду 7

Розгортка за темами: Людина і суспільство; живопис і музика; кіно; українська та зарубіжна літератури; біологія та психологія.

Номер слайду 8

Робота в групах Блок 1. Людина і суспільство Як ви уявляєте майбутнє? Чи вірите ви в людські можливості і силу розуму?

Номер слайду 9

Блок 2. Живопис і музика 1. Як уявляють майбутнє художники і музиканти? Чи вірять вони в людські можливості і силу розуму?

Номер слайду 10

Блок 3 Кіно Як зображується майбутнє в кіномистецтві? Чи прослідковується у фільмах віра режисерів та продюсерів у людські можливості та силу розуму?

Номер слайду 11

Блок 4. Українська та зарубіжна літератури Дослідіть, що спільного та що відмінного у творах Р.Шеклі та Л. Ворониної стосовно віри у людські можливості та силу розуму людини. (Коло Вена) 2. Як зображує майбутнє Р.Шеклі в оповіданні “Запах думок”?

Номер слайду 12

Блок 5. Біологія та психологія 1. Чи може людина змінити світ? 2. Як змінює світ Кліві? 3. Яких здібностей він набуває? 4. Що таке телепатія? 5. Хто або що є головним героєм твору: Кліві чи його думка? 6. Що таке гуманізм? 7. У чому гуманістичний зміст оповідання?

Номер слайду 13

Літературний диктант: Лерой Кліві був… Герой потрапив на планету… Кліві забрав із собою… Яких тварин спочатку побачив Кліві? Лероя Кліві здивувало, що тварини були… На планеті хижаки знаходили свою жертву за допомогою… Яка з тварин була зеленого кольору? Що збило пантеру з пантелику і вона пішла геть? Звірі вирішили напасти на Кліві, бо він… Коли герой прикинувся кущем, його видає… Від розлючених звірів герой врятувався за допомогою… Що здивувало рятувальників?

Номер слайду 14

Відповіді Поштар. З-М-22. Сумка з поштою. Вовк та білка. Без очей та вух. Телепатія. Вовк. Образ самки. Випромінював страх. Дятел. Вогонь. Відсутність опіків на тілі.

Номер слайду 15

Підсумки Чи досягли ви своїх цілей? Чи вірите ви в силу свого розуму? Чому вас навчило оповідання “Запах думок”?

Номер слайду 16

Домашнє завдання 1. Зробити пам’ятку «Якою має бути людина майбутнього» 2. Підготувати повідомлення про Леонарда да Вінчі. 3. Підготувати повідомлення про картину “Джоконда”. (2 та 3 – на вибір)

Номер слайду 17

Підготувала: Кузнєцова Олена Євгеніївна, учитель зарубіжної літератури ЗОШ І-ІІІ ст.№3, м.Малин

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борисенко Вікторія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 серпня 2018
Переглядів
14835
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку