Презентація "Роберт Льюїс Стівенсон. «Острів скарбів». Моральні цінності в романі"

Про матеріал

завершити аналітичне дослідження твору. Зробити висновки та узагальнення щодо моральних цінностей в романі Роберта Льюїса Стівенсона «Острів Скарбів» та особливостей їх художнього втілення; розвивати навички аналітичних узагальнень в учнів; сприяти формуванню гуманістичних цінностей в учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роберт Льюїс Стівенсон. «Острів скарбів». Моральні цінності в романі

Номер слайду 2

Бесіда Розкажіть, де й коли розпочинаються події, описані Стівенсоном у романі «Острів Скарбів». Що, по- вашому, є більш важливим для розвитку сюжетної лінії - художній простір чи художній час? Чому автор обирає доволі глуху місцину на англійському узбережжі? Для кого з героїв твору це місце найбільш вигідне?

Номер слайду 3

Чому «Адмірал Бенбоу» стає місцем нашестя піратів? Що стає головним рушієм розвитку сюжету та зміни місця дії? Навіщо автор вводить проміжну просторову ланку між «Адміралом Бенбоу» та Брістолем? Яку роль відіграє Брістоль у зав'язці та розвитку подій, пов'язаних з пошуками скарбів? Жорстокі, жадібні до золота, хоробрі, відчайдушні, нахабні, злі, заздрісні, некеровані, здебільшого п'яниці й убивці, у разі небезпеки готові на будь- яку підлість, це не команда, а шайка злочинців, за якими «плаче» шибениця.

Номер слайду 4

Чому, по-вашому, автор так детально описує таверну Джона Сілвера «Підзорна труба»? Як ви думаєте, чому Сілвер саме так назвав її? Як «Підзорна труба» допомагає читачу й Джіму Гокінсу краще зрозуміти Джона Сілвера? Виразно прочитайте опис брістольського порту. Яка інформація пов'язана з подальшим розвитком подій, а яка відповідно жанру пригодницького роману відволікає увагу читача від основних подій та присипляє його пильність? Для кого з героїв роману знайомство з життям портового міста мало найважливіше значення?

Номер слайду 5

Доведіть, що художній простір роману «Острів Скарбів» постійно звужується й стає максимально замкненим. Аргументуйте прикладами з тексту. Розкажіть, як поводяться люди в замкненому просторі корабля, що знаходиться у відкритому морі? Від кого залежить у цей час мікроклімат на «Еспаньйолі»? Який сенс має зіставлення безмежного простору моря й замкненого простору корабля? Виразно прочитайте описи моря та описи корабельного інтер'єру. Яку атмосферу утворює дане зіставлення?

Номер слайду 6

Дослідницька робота. Виразно прочитайте фрагмент тексту, в якому йдеться про те, як відкрився шукачам скарбів Острів Кістяка. Виділіть у ньому ключові слова та поясніть їх смислове навантаження. Чому справжня назва Острова Скарбів Острів Кістяка? Поясніть, чому Острів Скарбів постає перед читачем з точки зору Джіма Гокінса. Як юнга сприйняв острів? Доведіть, що ще до висадки на берег острів справив на Джіма Гокінса гнітюче враження. Наскільки в подальшому розвитку подій справдилися неприємні передчуття Джіма? Яким чином автор розширює читацьке уявлення про Острів Скарбів? Що саме лежить в основі цієї ворожнечі?

Номер слайду 7

Самостійна робота в групах Завдання для першої групи: Стисло схарактеризувати острів з точки зору шукачів скарбів. Завдання для другої групи: стисло схарактеризувати острів з точки зору піратів.

Номер слайду 8

«Пам'ятка характеристики Острова Скарбів» Чим був острів для кожної групи персонажів? Які особливості острова відкрили для себе пред-ставники кожної з груп? Визначте найсуттєвіші характеристики острова з позицій кожної групи персонажів. Чи відчували люди комфортно себе на острові? Які випробування довелося пережити людям та якими були втрати? Чого навчив Острів Скарбів представників кожної з груп персонажів? Чому автор залишив у таємниці координати острова?

Номер слайду 9

Поміркуй! Поміркуйте, чому капітан Флінт обрав саме Острів Кістяка для переховування награбованого? Хто з героїв твору найкраще знав острів? Чи став Острів Кістяка домівкою для Бена Ганна? Чим став Острів Скарбів для Джіма Гокінса? Чому й через багато років він викликає в героя жах? Підтвердьте цитатами з тексту. З'ясуйте, з чиїм сприйняттям Острова Скарбів збігається його авторське бачення. Чи почувалися б ви комфортно в такому місці, як Острів Скарбів? Спрогнозуйте своє перебування на острові під час розвитку дії роману Стівенсона «Острів Скарбів» .

Номер слайду 10

Проблемні питання. Які головні проблеми, по-вашому, порушує Стівенсон у романі «Острів Скарбів»? Які художні засоби використовує автор для втілення й ствердження вказаних вище проблем?

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Підготувати повідомлення про життя та творчість Ч. Діккенса (творчі групи)

pptx
Додано
29 серпня 2018
Переглядів
7327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку