Презентація до уроку " Релігія, міфологія Давнього Єгипту"

Про матеріал
Презентація до уроку" Релігія, міфологія Давнього Єгипту" та ссилка на відео , яке використовується на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА. РЕЛІГІЯ, МІФОЛОГІЯ ДАВНЬОГО ЄГИПТУМета: розкрити роль релігії в житті єгиптян та ознайомити учнів з давньоєгипетськими міфами; аналізувати фрагменти давньоєгипетських міфів; розвивати вміння критичного мислення; підвищувати культурний рівень школярів. Тип уроку: засвоєння нових знань та вмінь. Обладнання: підручник Історія стародавнього світу , роздавальний матеріал, аплікації та ілюстрації до теми, атлас, презентація, тест. Поняття: «політеїзм», «міфи», «культ», «мумія», «жерці», «храм».

Номер слайду 2

В кінці уроку дайте відповідь на запитання: Проблемне запитання : Як використовували ієрогліфічне письмо в Давньому Єгипті?Яким було єгипетське мистецтво?Назви богів, яких шанували на всій території Єгипту 

Номер слайду 3

Розповідь вчителя 1. Письмо. Для того щоб зберігати й передавати знання про світ, єгипетські жерці розробили власну систему письма. Вона була ієрогліфічною, тобто складалася з багатьох знаків-малюнків. Такі малюнки могли позначати як цілі слова, так і склади або приголосні звуки.Ієрогліфічні тексти наносили на стіни храмів і гробниць, а також на різноманітні магічні предмети. Ієрогліфами робили й повсякденні записи на папірусі: від податкових документів і наказів фараонів до особистих щоденників.2. Мистецтво. Єгипетське мистецтво було підпорядковано суворим правилам. Храми, палаци, скульптури та розписи будували за єдиним принципом: вони мали демонструвати силу й могутність богів і фараонів. При цьому єгипетські ремісники вміли виготовляти речі тонкої роботи, а розписи всередині гробниць містили багато сцен із повсякденного життя.

Номер слайду 4

Розповідь вчителя 3. Єгипетські боги. Релігія Давнього Єгипту була політеїстичною. Кожне місто та регіон мали своїх богів-покровителів. Проте були й боги, яких шанували на всій території Єгипту. Це бог сонця Ра, бог — покровитель потойбічного світу Озіріс, який воскрес після того, як його вбив бог темряви Сет. Бог війни Гор народився у шлюбі Озіріса та богині родючості Ізіди. Також єгиптяни поклонялися богу — заступнику померлих Анубісу, богу мудрості Тоту та богині дітей і материнства Баст.Єгиптяни вважали деяких тварин священними. Найбільше вшановували котів (їх пов’язували з богинею Баст), кобр (символ влади фараона), шакалів (символ бога Анубіса), птаха ібіса (символ бога Тота), крокодилів (символ бога земних вод Собека).  

Номер слайду 5

Перегляд відео https://www.youtube.com/watch?v=0 R85k--b0-M&feature=youtu.be

Номер слайду 6

Робота з світлинами у підручнику

Номер слайду 7

Підбиття підсумків уроку. Висновки роблять учні продовжуючі речення вчителя :Єгипетська система письма була___________________. Архітектура була покликана демонструвати _________________________Релігія була______________ . Крім загальних для всього Єгипту богів, усі регіони й міста мали своїх ___________________. Запитання та завдання1. Які особливості мала єгипетська система письма?2. Завдяки чому ми можемо зробити висновок, що єгипетська релігія була політеїстичною?3. Установіть відповідність між іменами богів та їх описами.1 Озіріс2 Тот3 Ізіда4 Гор5 Ра. А Бог (богиня) родючостіБ Бог (богиня) війни. В Бог (богиня) потойбічного світу. Г Бог (богиня) сонця. Д Бог (богиня) мудрості

Номер слайду 8

Домашне завдання1. Опрацювати відповідний матеріал підручника § 22. Боги і храми2. Виконати тест до уроку 27. Дивись гугл клас “Всесвітня історія 6 клас”

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
6 грудня 2020
Переглядів
1474
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку