Презентація до уроку «Роберт Шеклі. ,,Запах думок’’. Утвердження сили людської думки у творі».

Про матеріал
Презентація вчителя Візгалової Н.Б. до уроку зарубіжної літератури у 6 класі за підручником О.Ніколенко (2015 р.), де міститься матеріал про цікаві факти з життя і творчості письменника Роберта Шеклі, його дослідження здібностей людини, а також перше знайомство зі змістом та головним героєм твору «Запах думок».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зарубіжна література6 клас. Тема уроку: «Роберт Шеклі (1928 — 2005). «Запах думок». Утвердження сили людської думки у творі». Візгалова Наталія Борисівна, вчитель зарубіжної літератури Ліцею №21 м. Житомира

Номер слайду 2

Роберт Шеклі (1928 — 2005, США). «Запах думок». Утвердження сили людської думки у творіРозділ «Образ майбутнього в літературі»

Номер слайду 3

Епіграф до уроку«Сила людини в її розумі». Роберт Шеклі

Номер слайду 4

Роберт Шеклі (1928 – 2005)Роберт Шеклі (англ. Robert Sheckley; 16 липня 1928, Нью-Йорк, США — 9 грудня 2005, Поукіпсі, Нью-Йорк, США) — американський письменник і класик світової фантастики, загальновизнаний майстер гумористичної і сатиричної фантастики.

Номер слайду 5

Дитинство і юність Р. ШекліНародився 16 липня 1928 року в нью-йоркському Брукліні, виріс у містечку Мейплвуд, штат Нью-Джерсі. Після закінчення середньої школи переїхав до Каліфорнії, де працював розсильним, буфетником, садівником.

Номер слайду 6

Пошуки свого місця в життіКорінний ньюйорківець, до навчання в університеті Р. Шеклі активно шукав своє місце в житті. 1946—1948 служив у Кореї, але не в бойовому підрозділі, а в якості редактора полкової газети. Демобілізувавшись, повернувся до Нью-Йорка, вступив до університету на спеціальність інженера-металурга.

Номер слайду 7

Літературна діяльність. Починав свою письменницьку кар'єру інженер авіаційного заводу Роберт Шеклі на початку 50-х років XX століття. Його короткі, дотепні, ексцентричні розповіді стали купувати й опубліковувати науково- фантастичні журнали. Гонорари росли, і Шеклі стає професійним письменником.

Номер слайду 8

Літературна спадщина Р. ШекліСвоє перше оповідання Шеклі написав у вісім років, а вперше надрукував у вісімнадцять, в журналі «Гелаксі». Всього за своє життя Роберт Шеклі написав 15 романів і більше 400 оповідань і повістей, що склали 9 авторських збірок, які були перекладені на багато мов, що разом склало більше 65 книг.

Номер слайду 9

Художні фільми за творами Р. ШекліЗа творами Р. Шеклі були відзняті художні фільми: «Втеча з Пекельного Острова» (1963), «Десята жертва» (1965), «Ціна ризику» (1983). У 1992 році було відзнято фільм «Втікач», який мав великий успіх у глядачів. Роберт Шеклі також працював над сценаріями комп'ютерних ігор.

Номер слайду 10

Літературні нагороди Р. ШекліУ 1954 році письменник отримав нагороду «Кращий дебют» - найвище звання найбільш перспективному автору-фантастові.1991 року Роберта Шеклі було відзначено нагородою імені Даніеля Галана за внесок у розвиток жанру наукової фантастики. 1997 - Роберт Шеклі — лауреат премій «Мандрівник-97» і «Малий Золотий Остап- 97».

Номер слайду 11

Роберт Шеклі і Україна. В Україну Р. Шеклі приїздив у 2005 році на літературне зібрання письменників-фантастів. У нас Шеклі зустрічався зі студентами Києва та Харкова. В нього навіть була думка оселитись в Україні на березі Чорного моря. Але ця мрія не здійснилась. Раптово письменник тяжко захворів, українські шанувальники його творчості зібрали кошти, щоб тяжкохворий Р. Шеклі повернувся на лікування додому в Америку. Та після складної операції письменника не стало. Він пішов з життя у грудні 2005 р.

Номер слайду 12

Теорія літератури. Наукова фантастика — різновид художньої літератури, основною темою якої є дослідження й прогнозування наслідків досягнень науково-технічної думки. Сюжети таких творів зазвичай побудовано на певному науковому припущенні. Змальовуючи фантастичні картини майбутнього, письменники-фантасти, як правило, розкривають реальні проблеми сучасного суспільства. Найкращі твори наукової фантастики порушують вагомі морально-філософські питання.

Номер слайду 13

Дослідження Роберта ШекліЧимало творів Р. Шеклі побудовано на основі випробування, коли герої опиняються в екстремальних обставинах, потрапляють на інші планети. У такий спосіб письменник намагається зазирнути в духовний світ особистості. Роберта Шеклі цікавлять розумові здібності людини, що дадуть їй змогу вийти на діалог з різними цивілізаціями.

Номер слайду 14

Оповідання «Запах думок» (1968)В оповіданні «Запах думок» створено яскравий образ людини майбутнього. Торуючи шлях у міжгалактичному вимірі, герой не схиляється перед обставинами, а долає їх силою своєї думки. Він утілює могутність інтелекту людини майбутнього, у який завжди вірив письменник.

Номер слайду 15

Значення назви твору Р. ШекліЧи може думка мати запах?Чи «несе» назва твору натяк на фантастичну ситуацію? Назва твору фокусує увагу на неіснуючому в природі явищі, що надає твору фантастичного забарвлення.

Номер слайду 16

Час дії у творіЯким чином читач розуміє, що опинився у далекому майбутньому? Художній час оповідання — далеке майбутнє: герой перебуває у поштольоті в Далекому Космосі.

Номер слайду 17

Майбутнє – польот думки письменника. З якою метою автор одразу дає зрозуміти, що дії відбуватимуться в майбутньому?Читач розуміє, що оповідання належить до фантастичної літератури, і тому має бути готовий до сміливого польоту думки письменника, окрім того, автору важливо показати людину в умовах, які сучасний читач уявити собі не може.

Номер слайду 18

Головний герой оповідання «Запах думок»Хто головний герой за професією? Чому автор змальовує людину майбутнього з такою «земною», буденною професією?Головний герой - Лірой Кліві - працює звичайним листоношею. Для автора важливо показати не представника якоїсь романтичної професії, астронавта або зоряного військового, а звичайну людину, що живе в майбутньому.

Номер слайду 19

Лірой Кліві – сильна людина. В яких умовах працює Лірой Кліві? Як він сприйняв неприємності з кораблем? Як це характеризує героя? Герой літає на старому кораблі, який просто розвалюється. Проте всі труднощі зустрічає холоднокровно та професійно, з почуттям гумору. Відчувається, що герой — сильна людина.

Номер слайду 20

Планета З-М-22 Яким чином Лірой Кліві потрапляє на планету З-М-22? Що він знає про цю планету? Чому автор «направляє» свого героя на абсолютно незнайому планету? Кліві обирає цю планету через те, що вона була позначена на карті кисневих світів. Для автора важливо, щоб герой опинився в абсолютно незнайомому та безлюдному місці.

Номер слайду 21

Сюжет оповідання «Запах думок» (1)Головний герой Лірой Кліві через космічну аварію опинився на незнайомій планеті без засобів до порятунку. Героя здивувало, що тварини на планеті сліпі та глухі, вони спілкуються завдяки телепатії. Він робить спробу керувати своїми думками та придумує різні способи порятунку. Силою думки він бореться з пантерою, вовками, стерв’ятником, уявляє себе самицею пантери, змією, пташкою, кущем…

Номер слайду 22

Сюжет оповідання «Запах думок» (2)Останнім зусиллям волі Лірой Кліві змушує хижаків відступити, уявивши себе вогнем. Він став телепатом, який переміг інопланетних тварин і здивував рятувальників, що прибули йому на допомогу. Їх здивувало те, що на тілі Ліроя Кліві не було жодного опіку, хоча він перебував в епіцентрі пожежі…

Номер слайду 23

Тема оповідання «Запах думок»Про небезпеки, які чатували на космічного поштаря на незнайомій планеті; як Людина, залишившись наодинці з дикою природою, виходить переможцем без сторонньої допомоги; як людина може змінити світ силою власної уяви.

Номер слайду 24

Ідея оповідання «Запах думок»Уславлення необмежених можливостей людського розуму, сили духу, волі, творчої уяви, неординарного мислення людини, яка здатна здолати всі перешкоди на своєму шляху. Ніколи не можна втрачати самовладання, слід боротися за своє життя та здоров’я.

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Опрацювати на с.203-204 підручника розповідь про письменника Роберта Шеклі, виписати цікаві факти. Прочитати на с.204-205 підручника початок оповідання Р. Шеклі «Запах думок», переказувати.

Номер слайду 26

Використані джерела Ніколенко О. М. Світова література: підруч. для 6-го кл. ЗНЗ /. – Київ: Генеза, 2015. О. М. Ніколенко, Т. М. Конєва, О. В. Орлова та ін. – К.: Грамота, 2014. – 256 с. Svitova_literatura_6klas_Nikolenko.pdf. Віртуальна читальня Зарубіжної літератури для студентів, вчителів, учнів та батьків. https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=5190 © 2023 Dovidka.biz.ua - Довідник цікавих фактів та корисних знань.https://dovidka.biz.ua/zapah-dumki-analiz

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сазанська Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Момот Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 липня 2023
Переглядів
3396
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку