Презентація до уроку «Рослинний світ України»

Про матеріал
Презентація до конспекту інтегрованого уроку географії. Мета уроку - сформувати в учнів знання про основні типи рослинного покриву України та стан рослинних ресурсів; познайомити їх із матеріалами Червоної книги України; визначити основні закономірності поширення основних типів рослинності в Україні; навчити аналізувати карту рослинності України; характеризувати вплив господарської діяльності на рослинний покрив; продовжувати розвивати навички образного, абстрактного та критичного мислення; спонукати учнів до об’єктивного аналізу, синтезу, оцінки; сприяти формуванню екологічної культури учнів, дбайливого ставлення до рослинних ресурсів України, розуміння взаємозв’язків між усіма природними компонентами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослинний світ УкраїниІнтегрований урок географії у 8 класі

Номер слайду 2

Позитивне налаштування на урок «Якого кольору твій настрій» {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}захопленийприємнийспокійний

Номер слайду 3

Географічний диктант

Номер слайду 4

Географічний диктант

Номер слайду 5

“Мій настрій”

Номер слайду 6

«Групування слів»рослини

Номер слайду 7

«Чорна скринька» Відгадати, що в чорній скриньці «Що оточує нас у житті, а живе своїм життям?»

Номер слайду 8

«Здивуй»Подивіться навколо себе і знайдіть предмети, що мають пряме відношення до рослин та поясніть їх значення для людини.

Номер слайду 9

Загальна характеристика рослинності України Рослинний світ України багатий та різноманітний; характеризується певним флористичним складом та будовою рослинного покриву. Природна флора України налічує близько 30 тисяч видів нижчих та вищих рослин.

Номер слайду 10

Різноманітність рослин. Ще 15 – 12 тис. років тому під час останнього зледеніння в Європі майже вся територія України була вкрита трав’яною рослинністю. На півночі утворилася холодна тундра, а на півдні – не надто тепліший степ. Ліси й теплолюбні рослини зберігалися лише в затишних долинах на півдні і в Кримських горах. Після закінчення льодовикової епохи, наприкінці антропогенового періоду, сформувалася сучасна рослинність. Її видовий склад і поширення залежали від зміни кліматичних умов. Теплі вологі періоди сприяли поширенню листяних лісів з бука, дуба, каштана, граба, клена, а в епохи похолодання з’являлися сосново-березові ліси. В південній частині України сотні тисяч років панувала степова рослинність. Нині в рослинному покриві нашої країни є види рослин, які залишилися від давніх геологічних епох. Їх називають РЕЛІКТАМИ. В Україні реліктовими є тис ягідний, рододендрон жовтий, меч-трава болотна, ломикамінь болотний та інші.

Номер слайду 11

Ще один релікт – Гінкго білоба

Номер слайду 12

На території нашої країни близько 600 видів рослин є ендеміками. Ендеміки – види живих організмів, які зустрічаються лише на певній території, тобто мають обмежений ареал існування. Найбільше рослин-ендеміків у Криму – майже 300 видів, а також у Карпатах – приблизно 100, найменше на Поліссі – 10. Прикладами кримських рослин-ендеміків є вовче лико кримське, борщівник пухнастий. Прикладами карпатських рослин-ендеміків є дзвоники карпатські, дельфіній карпатський

Номер слайду 13

Ще один ендемік - Модрина європейська – єдине в Україні листопадне хвойне дерево

Номер слайду 14

У складі природної рослинності України представлені всі життєві форми рослин: трав'янисті рослини (понад 4 тис. видів), чагарники (280 видів) та дерева (76 видів). Крім рослин, в Україні вивчено 15 тис. видів грибів і > 1 тис. видів лишайників.

Номер слайду 15

В Україні нараховується:25 тис. видів рослин; 80 видів дерев; 280 видів чагарників; 950 видів однорідних трав'янистих рослин; 600 ендемічних рослин. В українських лісах на площі 10 млн га зростає понад 25 листяних і хвойних порід, найпоширенішими з яких є : сосна, дуб, ялина, бук, береза, вільха і граб. Різноманітними є й лісові угрупування. Найбільшу частку рівнинних лісів охоплюють соснові, сосново-дубові, дубові, дубово-грабові та вільхові угрупування.

Номер слайду 16

Лісова рослинність. Ліси – найскладніші рослинні угрупування. Рослини там утворюють яруси відповідно до своєї висоти і віку. Ліси вкривають майже 15% території України. Найбільше їх – у гірських районах і на півночі країни. Ліси там утворюють суцільні великі масиви, вкриваючи 40 % загальної площі в Карпатах, 32% – у Гірського Криму і 25% – на Поліссі. На півдні та сході України лісистість становить лише 4%. Основні деревні породи лісів України: із хвойних – сосна, ялина, смерека, модрина, з листяних – бук, дуб, граб, липа, ясен, клен, береза, тополя, вільха. 

Номер слайду 17

Лісова рослинність Дерева: сосна, ялина європейська, дуб звичайний, граб звичайний, береза бородавчаста, або повисла і береза пухнаста, береза, клен гостролистий, липа, ясен звичайний, верба, вільха. горобина звичайна та ін.

Номер слайду 18

Лісова рослинність Кущі: ліщина звичайна, калина, шипшина собача, бруслина бородавчаста, барбарис звичайний, малина, ожина, бузина чорна, бузина червона і бузина трав’яниста, чорниця та ін.

Номер слайду 19

Лісова рослинність Трав’янисті рослини: підсніжник, проліски, мати-й-мачуха, ряст, зірочки жовті, медунка, фіалки, сон, первоцвіт весняний, купина лікарська, горлянка повзуча, веснівка дволиста, суниці лісові, любкою дволистою, зозулиними черевичками, а також дзвониками, грушанкою, квашеною, гвоздикою, звіробій та ін.

Номер слайду 20

Лісова рослинність Мохи: первоціт, шребера, дікран зморшкуватий, зозулин льон.

Номер слайду 21

Лісова рослинність Гриби і бактерії: бліда поганка, білий гриб, маслюк, лисичка, підберезник, сироїжка, опеньки.

Номер слайду 22

Степова рослинність. До сільськогосподарського освоєння території України природна степова рослинність займала майже 2/3 її площі. Зараз вона збереглася окремими невеликими плямами в передгір'ях Криму, на піщаних косах Азовсько-Чорноморського узбережжя, схилах балок і ярів, долинах річок та на заповідних територіях. У середній смузі України залишилися лучні степи, де вони чергуються з полями та лісовими масивами. Їх встеляють типчак, ковила, пирій, тонконіг, костриця, шавлія, конюшина. 

Номер слайду 23

Степова рослинність У його рослинності переважають вузьколисті сухолюбні трави (ковили, тирса, типчина) з невеликою домішкою ксерофітних видів різнотрав'я кермек, маруна дівоча, грудниця волохата; деякі види з матовим забарвленням і пухнастим листям (шавлія, коров'як, синяк тощо). Навесні у степу багато ефемерів і ефемероїдів.

Номер слайду 24

Лучна й болотна рослинність. Луки України є справжньою скарбницею квітучого різнотрав’я. Їх поділяють на заплавні, суходільні та гірські. Найбільш поширені заплавні луки з багатим травостоєм, який формують конюшина, жовтець, щавель, деревій, вівсяниця, мітлиця, келерія.

Номер слайду 25

Болота Боло́то, багно́, драговина́ — біотоп, надмірно зволожена ділянка земної поверхні, вкрита вологолюбними рослинами, наприклад, мохом, з залишків яких звичайно утворюється торф. В Україні болота займають понад 1 200 тис. га

Номер слайду 26

Луки Лу́ка, луг — ділянка ґрунту в умовах достатнього або надмірного зволоження, вкрита переважно багаторічними трав'янистими рослинами, в основному злаками та осоковими. Зазвичай використовується як пасовища для домашньої худоби й як сіножаті. Всі луки характеризуються наявністю травостою та дернини. Майже всі лучні рослини належать до багаторічних. Найбільш поширені злаки – це тимофіївка, лисохвіст, тонконіг, грястиця, костриця лучна, конюшина лучна, королицю, волошки лучні, козельці, щавель кислий, щавель кінський, гірчак зміїний та ін.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Рослинні ресурси Рослинні ресурси - це всі рослинні організми (вищі рослини, гриби, мохи, лишайники, водорості), які ростуть на територіях і акваторіях та використовуються або можуть бути використані для різних потреб суспільства. Господарське значення мають лісові, лучні, болотні, водні рослинні ресурси. Без рослин не існує життя. Чому?Що дають людині рослини?

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Охорона рослин. Нищівна вирубка лісів, необдумане осушення боліт і річкових заплав, надмірне розорювання степових ділянок, нищення природних комплексів гірничодобувною діяльністю та промисловими відходами призводять до збіднення і знищення рослинних угруповань, зникнення багатьох видів рослин в Україні. Це, у свою чергу, спричиняє інші негативні процеси. Зокрема, вирубування лісів призвело до різкого зменшення поглинальної здатності ґрунту, обміління річок, висихання джерел і криниць. Відбулися і зміни у кліматі: влітку збільшилася спека, почастішали зливові дощі, що призводять до паводків на річках. А в Українських Карпатах неконтрольована останнім часом вирубка лісів спричинила ще й почастішання зсувів.

Номер слайду 31

Червона книга України Червона книга України — офіційний державний документ, який містить перелік рідкісних, вразливих і зникаючих видів тваринного і рослинного світу у межах України, а також узагальнені відомості про сучасний стан цих видів і заходи щодо їх збереження. До Червоної книги України занесено понад 540 видів рослин і грибів. Залежно від стану і ступеня загрози їх поділяють на категорії: 1) зниклі, 2) зникаючі, 3) рідкісні, 4) невизначені, 5) недостатньо відомі, 6) відновлені. До Зеленої книги України занесено 127 типових, рідкісних і зникаючих угрупувань природної рослинності.

Номер слайду 32

Гра «Впізнай мене»

Номер слайду 33

Угорський кросворд. ГОЯББЕЯЛИНАРІЛАРВГРАБРХУЗЕІБААКИЯНВАЛЬАКОССЛИВАХЦІСРЕПШИЯСЕЯИГРЯНСМЕНАКШУКЛЛДРЕКЧАЯНЕИУБОСЕРЕШНПААКИ

Номер слайду 34

Відгадати загадки

Номер слайду 35

Прийом «Картографічна лабораторія»

Номер слайду 36

Заповніть таблицю: {5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Рослинні угрупування Особливості угрупувань Види рослин Ліси Степ. Луга Болота Рослини Червоної книги України

Номер слайду 37

Рефлексія.«Ранець-м’ясорубка-кошик»

Номер слайду 38

Дякуємовсім за увагу й активність на уроці!

Номер слайду 39

Список використаних джерел:1. Савочка, Ю. О. Рослинні ресурси: проводимо урок: географія, 8 клас / Ю. О. Савочка // Географія. – 2019. - № 23-24. – С. 24-27.;2. Білоус, Л.І. Рослинність України. Червона та Зелена книги України. Рослинні ресурси: презентація до уроку: географія, 8 клас. – електронний ресурс. – адреса джерела: https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-geografiya-8-klas-tema-roslinnist-ukra-ni-chervona-ta-zelena-knigi-ukra-ni-roslinni-resursi-142021.html;3. Брижик, Н.І. Рослинність. Різноманітність рослинності. Закономірності поширення: конспект уроку з географії, 8 клас . – електронний ресурс. – адреса джерела: https://naurok.com.ua/roslinnist---konspekt-uroku-z-geografi-8-klas-332691.html;4. Кононенко, І. О. Рослинний покрив України: урок у 8 класі. – електронний ресурс. – адреса джерела: https://vseosvita.ua/library/urok-u-8-klasi-roslinnij-pokriv-ukraini-175355.html;5. Корнюхіна, А. В. Рослинний світ України: матеріали до уроку, презентація: географія, 8 клас. – електронний ресурс. – адреса джерела: https://naurok.com.ua/prezentaciya-na-temu-roslinniy-svit-ukra-ni-242428.html;6. Кукурудзяк, М.І. Рослинний покрив України з його особливостями та проблемами: розробка уроку: географія, 8 клас. – електронний ресурс. – адреса джерела: https://urok.osvita.ua/materials/geography/63633/; 7. Літній дощ: звуки природи для дітей: аудіозапис. – електронний ресурс. – адреса джерела: https://deti-online.com/pesni/zvuki-prirody/zvuki-dozhdya-grozy-dlya-detey/;8. Лукашенко, Є. Л. Земля - наш дім: презентація до позаклас. Заходу. – електронний ресурс. – адреса джерела: https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-pozaklasnogo-zahodu-do-dnya-zemli-zemlya---nash-dim-242141.html; 9. Чернишов, В. М. Рослини України: презентація: матеріали до уроків: географія, 8 клас. – електронний ресурс. – адреса джерела: https://naurok.com.ua/prezentaciya-roslini-ukra-ni-266522.html.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
1 березня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку