Презентація до уроку розвитку мовлення "Докладний переказ тексту розповідного характеру з елементами опису тварини" у 5 класі

Про матеріал
Презентація до уроку розвитку мовлення «Докладний переказ тексту розповідного характеру з елементами опису тварини» у 5 класі може бути використана для усного чи письмового, навчального чи контрольного переказу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

  Докладний переказ тексту розповідного характеру з елементами опису тварини. Урок розвитку мовлення

Номер слайду 2

Мета: Удосконалювати вміння докладно відтворювати зміст прослуханого розповідного тексту з елементами опису тварини. Розвивати культуру мовлення, образне й логічне мислення, збагачувати словниковий запас

Номер слайду 3

Пригадайте! Які типи та стилі мовлення знаєте? На яке питання відповідає текст-опис? В яких стилях мовлення може бути опис? Які особливості художнього опису? Які знаєте види переказу?

Номер слайду 4

Пам'ятка1. Слухайте уважно текст. Не відволікайтесь від прослуховування.2. Намагайтеся уявити почуте в образах, а також час і місце, про які йдеться.3. Поділіть текст на завершені змістові частини.4. Якщо в тексті є незрозумілі слова чи словосполучення, з’ясуйте їхній зміст, намагайтеся використовувати їх під час написання переказу.5. Складіть план до тексту.6. Запам’ятайте, про що йдеться на початку, у середині та наприкінці кожної частини.7. Напишіть переказ на чернетці, уважно прочитайте й відредагуйте його (перевірте, чи немає повторів, спотворених слів, чи є поділ на абзаци, грамотність, чи дотримано правил милозвучності тощо).8. Уважно перепишіть відредагований текст начисто.9. Перевірте чистовий варіант переказу. Як працювати над переказом

Номер слайду 5

Словничок. З'ясуйте значення слів: Рекордсмен – той, хто досяг найвищих показників у чомусь. Фляжка – невелика посудина для рідини, переважно металева, фляга. Постамент – основа пам'ятника, підніжжя.

Номер слайду 6

Мужній Баррі Сенбернари – одна з найбільших порід собак. Їхній зріст сягає вісімдесяти – дев’яноста п’яти сантиметрів. Особливими ознаками сенбернарів є масивна голова, коротенька морда, вуха, що звисають донизу. Шерсть біла з рудими плямами. Груди, лапи, кінчик хвоста білосніжні. Окремі сенбернари важать понад сто кілограмів. Цих сильних, витривалих тварин здавна використовували для пошуку та порятунку людей у горах. Завдяки чудовому нюху сенбернари легко знаходили людину, яка замерзла під снігом. Потім лапами відкопували її, зігрівали власним тілом. До шиї собак-шукачів були прив’язані пакет із продуктими і фляжка з водою. Після цього сенбернар біг у найближче селище і приводив людей. Ці мужні тварини врятували тисячі потерпілих. Рекордсменом серед них був сенбернар Баррі. Його знали й любили жителі Італії, Франції, Швейцарії, адже в Альпах він урятував сорок людей. Сорок перший чоловік злякався страшного звіра, подумавши, що це вовк, і вдарив ножем. Слава Баррі не згасла і після його загибелі. Про нього писали в газетах, книжках. А в Парижі встановили пам’ятник сенбернарові. На постаменті – великий собака. На його спині сидить маленька дівчинка й міцно тримається за шию. У центрі напис: «Він урятував сорок людей, і був убитий сорок першою» (За І. Заячковським). Прослухайте / прочитайте текст

Номер слайду 7

Робота над змістом тексту. Яка тема й основна думка тексту?Який стиль і тип мовлення тексту?Тема: Основна думка: Стиль тексту: Тип мовлення:розповідь про сенбернара, який урятував сорок людей від загибелі. слава про мужнього Баррі не згасає і після його загибелі. художній. розповідь з елементами опису.

Номер слайду 8

Складіть план до тексту (фото на допомогу)

Номер слайду 9

Сенбернари – одна з найбільших порід собак.1. ПЛАНppt_x

Номер слайду 10

  Опис тварини.2.ppt_x

Номер слайду 11

Рятівники людей у горах.3.ppt_x

Номер слайду 12

Рекордсмен Баррі.4.ppt_x

Номер слайду 13

Слава Баррі.5.ppt_x

Номер слайду 14

Пам’ятник сенбернарам.6.ppt_x

Номер слайду 15

Перевірте себе План (орієнтовний)1.  Сенбернари – одна з найбільших порід собак.2.   Опис тварини.3.   Рятівники людей у горах.4.   Рекордсмен Баррі.5.   Слава Баррі.6.   Пам’ятник сенбернарам.

Номер слайду 16

Докладний переказ тексту – якомога точніше переказування змісту тексту. У переказі треба зберегти послідовність подій, про які розповідає автор, особливості його мовного стилю. Усний переказ того самого тексту відрізняється від письмового. У ньому коротші речення, можливі повтори слів, уточнювальні вислови. Запам'ятайте!

Номер слайду 17

Прослухайте / прочитайте текст “Мужній Баррі” удруге. Докладно перекажіть текст усно, потім письмово. Зверніть увагу на написання слів: Сенбернар Баррі, найбільших, донизу, білосніжні, собак-шукачів, найближче, рекодсмен, Італія, Франція, Швейцарія, Альпи, Париж, постамент. Відредагуйте написане.

Номер слайду 18

Самооцінювання. Мені потрібна допомога. Супер!Я добре працював(ла)Я можу працювати краще. ВЧУСЯ БУТИ УСПІШНИМ, УСПІШНОЮ !

pptx
Додано
9 грудня 2023
Переглядів
300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку