Презентація до уроку "Сакральна архітектура"

Про матеріал
Презентація до уроку "Мистецтво" в 7 класі. Мета: Поглибити знання учнів про пам’ятки сакральної архітектури як вид мистецтва; виховувати шанобливе ставлення до архітектурної спадщини України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сакральна архітектура

Номер слайду 2

Пам’ятки сакральної архітектури, залишені нам творцями минулих епох, є свідками життя народу і розвитку його національної культури. Культові споруди призначені для проведення обрядів задля прилучення людини до віри. Зазвичай вони здатні вмістити велику кількість людей. Храми втілюють образ світоустрою, визначеного у тій чи іншій релігії (християнство, буддизм, іслам).

Номер слайду 3

У різних країнах залежно від віросповідання оформилися певні типи культових споруд: у католиків — костел, у буддистів — пагода, в іудеїв — синагога, у мусульман — мечеть.

Номер слайду 4

Українська сакральна архітектура завжди була відкрита світові, тобто збагачувалась архітектурними ідеями різних народів, але водночас мала своє особливе «обличчя», віддзеркалювала національну самобутність. Дерев’яні храми відображають давні будівельні традиції українців і не мають аналогів у світі. Народна архітектура, як і народне мистецтво, — життєдайне джерело, звідки черпали натхнення митці.

Номер слайду 5

В Україні збереглося 2500 об’єктів дерев’яної культової архітекту¬ри, багато з яких мають надзвичайну мистецьку цінність. Найдавніша дерев’яна церква України — храм Св. Николая у селі Колодне на Закарпатті (1470 р.). Вісім унікальних дерев’яних церков України нещодавно було внесено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (чотири у Львівській та по дві в Івано-Франківській і Закарпатській областях). Церква Св. Юра в м. Дрогобичі. Львівська обл. (1670-1678 рр.)Церква Собору Пресвятої Богородиці вс. Маткові, Львівська обл. (1838-1902 рр.)

Номер слайду 6

До цього списку внесено найцінніші кам’яні культові споруди України: собор святої Софії та Києво-Печерську Лавру у Києві. Києво - Печерська Лавра

Номер слайду 7

Шедевром козацького зодчества вважається православний Свято-Троїцький собор, побудований народним умільцем Якимом Погребняком без жодного цвяха. Цей велиний пірамідальний храм білого кольору з дев’ятьма зеленими вежамп-куполами є найбільшим дерев’яним храмом на території України (висота 65 м). Свято-Троїцький собору м. Новомосковську

Номер слайду 8

Костьольне будівництво набуло поширення переважно в західно-українському регіоні. Зразків мусульманської архітектури найбільше збереглося на території Криму. Синагоги побудовано у багатьох містах, найграндіозніша — в Дніпропетровську. Мечеть Джума-Джамі Синагога у Дніпропетровськув Євпаторії

Номер слайду 9

У сакральному зодчестві християнської Європи утвердився тип споруди базиліка з купольною верхівкою. У своєму найпростішому вигляді це прямокутна в плані будівля, розділена зсередини двома колонадами на три частини. Центральний прохід — неф — завжди вище і ширше бічних. Він завершується нішею — апсидою Така споруда нагадує кіль корабля (з латини пасія — корабель). Головний католицький храм Рима — Собор Святого Петра або базиліка Сан П'єтро, інтер’єр

Номер слайду 10

Наймісткішим з-поміж стародавніх культових споруд Європи вважається грандіозний іспанський Собор Сантьяго-де-Компостела. Стрункі високі вежі й химерні фасади щедро прикрашені арками, скульптурами, витіюватими рельєфами. Дзвони собору чути на відстані 15 км. Собор Сантьяго-де-Ком постала — найбільша католицька базиліка Іспанії

Номер слайду 11

Серед культових споруд країн Далекого Сходу — Китаю, Японії, Кореї, В’єтнаму, Таїланду, Лаосу та ін. — виділяються своєю незвичною формою пагоди. Їх будують у вигляді багатоярусної вежи або павільйону і використовують як місця для молебну або ж для зберігання священих реліквій. Зазвичай пагоди мають в основі квадратну або 6-, 8-, 12-кутну форму. Будівельним матеріалом пагод є дерево, цегла, камінь, метал. Пагода із загнутими краями даху і безліччю ярусів стала символом азіатської архітектури, своєрідною візитною карткою Сходу, яку ми відразу впізнаємо без жодного підпису. Пагода Інсянь Пагода і дзвіниця монастиря Кійомідзу (Японія)(Китай)

Номер слайду 12

Культова споруда мусульман — мечеть — завершується куполом у формі напівкулі. Біля неї будуються вежі — мінарети (від одного до дев’яти). Купол Скали — одне із ранніх досягнень мусульманської архітектури, золотий купол цієї святині (діаметром близько 20 м) панує над Ієруса лимом.

Номер слайду 13

У столиці Об'єднаних Арабських Еміратів Абу-Дабі в 2007 р. в місяць Рамадан (найважливіший і найурочистіший для мусульман місяць, протягом якого дотримуються суворого посту) була офіційно відкрита найбільша мечеть країни, що увійшла в десятку найбільших мечетей світу. Названа вона на честь першого президента шейха Заіда бік Султана Аль Нахьян, а в народі вона більш відома як Біла мечеть. Біла мечеть в Абу-Дабі (ОАЕ)

Номер слайду 14

Творче завдання. Створіть архітектурний пейзаж із культовою спорудою на тему «Храм — перехрестя неба і землі», використовуючи закони лінійної та повітряноі перспективи (гуаш).

Номер слайду 15

Список використаних джерел. Масол Л. М. М65 Мистецтво (інтегрований курс) : підруч. для 7 кл.загальноосвіт. навч. закл. / Л. М. Масол, О. В. Гайдамака, Г. В. Кузьменко, Н. А. Лємешева. — К. : Видавництво «СВІТОЧ», 2015. — 256 с. : іл. ISBN 978-617-70-99-14-36.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Світлана Забуга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дудник Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Гапич Світлана
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 7 клас (Масол Л.М., Гайдамака О.В., Кузьменко Г.В.. Лемешева Н.А.)
Додано
24 січня 2022
Переглядів
4276
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку