Презентація "Джаз і класична музика"

Про матеріал
Презентація на тему:" Джаз і класична музика" . Мета даної презентації ознайомити учнів зі взаємозв’язком класичної та джазової музики на прикладі творчості американського композитора Дж. Гершвіна; ознайомити також зі українськими талановитими джазовими музикантами .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джаз і класична музика Мистецтво 7 клас Вчитель мистецтва Руссу Є. Г.

Номер слайду 2

Джаз і класична музика Музика джазу вплинула на академічну музику, зокрема, на симфонічну й оперну. Джазові інтонації поступово проникли у твори композиторів-професіоналів у різних країнах світу. Так, наприклад, у Клода Дебюссі елементи джазу звучать у дитячій п’єсі «Ляльковий кейк-уок» із циклу «Дитячий куточок», Ігор Стравінський створив «Регтайм» для одинадцяти інструментів та «Піано-рег-мюзік» для фортепіано. І список цей можна продовжити.

Номер слайду 3

Клод Дебюссі «Ляльковий кейк-уок»

Номер слайду 4

Джордж Гершвін Однак найяскравішим музичним твором, який відкрив нові можливості використання джазу в симфонічній музиці, стала «Рапсодія у блюзових тонах» американського композитора Джорджа Гершвіна. «Rhapsody in Blue» перекладається ще як «Блакитна рапсодія» або «Рапсодія у блакитних тонах». Насправді ідея її написання з’явилась у Гершвіна після відвідування художньої виставки, картини на якій були витримані переважно у блакитних і синіх тонах.

Номер слайду 5

Джеймс Уістлер Це були роботи Джеймса Уістлера «Ноктюрн у блакитному і срібному», «Композиція в сірому та зеленому». Проте англійське слово blue, як відомо, має два значення —блакитний та сумний. Саме від останнього походить назва музичного стилю блюз. І музика твору Гершвіна наближена саме до нього.

Номер слайду 6

Джордж Гершвін «Рапсодія у блюзових тонах» Історичне значення «Рапсодії у блюзових тонах» полягає в тому, щоджаз і його елементи було піднято на новий, вищий рівень. Вони увійшлискладовими у світ симфонічної музики.

Номер слайду 7

Джордж Гершвін

Номер слайду 8

Джордж Гершвін Джордж виріс на вулицях Іст-сайда в Нью-Йорку. Він був звичайною дитиною, але якось на шкільному концерті почув «Гумореску» чеського композитора Антоніна Дворжака у виконанні відомого в Америці скрипаля Макса Розенцвейга.Музика викликала в нього таке глибоке потрясіння, що з того часу стала його єдиним вели-ким захопленням. Життя склалося так, що систематичної музичної освіти Гершвін не отримав.Щоб стати композитором, він посилено займався сам, жваво цікавився всіма подіями світової музичної культури, і завжди знаходив можливості взяти уроки в професіоналів: таких відомих композиторів, як М. Равель, І. Стравінський, А. Шенберг.

Номер слайду 9

Джордж Гершвін Гершвіним було написано багато мелодій до мюзиклів на Бродвеї та джазових творів. Джордж Гершвін написав велику кількість симфонічних творів, близько 300 пісень,багато музики до кінофільмів, фортепіанні п’єси й концерти, оперети та мюзикли. Останнім твором Джорджа Гершвіна стала опера «Поргі і Бесс» («Porgy and Bess»). Вивчивши традиції джазу й афро-американського фольклору,Гершвін вдало поєднав їх з основами європейської класичної музики та виробив особливий стиль, який відкрив новий напрям у світовій музичній культурі. До Гершвіна багато композиторів відчували зародження нового жанру,але все якось не наважувалися говорити про нього, а Гершвін вивів його на сцену й відкрито заявив про початок джазової епохи.

Номер слайду 10

Сцена з опери «Поргі і Бесс» Джорджа Гершвіна,що відкривала театральний фестиваль в Единбурзі у 2010 р.

Номер слайду 11

«Колискова Клари» з опери «Поргі і Бесс»

Номер слайду 12

Джаз в Україні Джазове мистецтво в Україні має також свою тривалу історію. Колискою українського джазу була Одеса. Воно розвивалося в декількох напрямах: індивідуальна діяльність відомих вітчизняних джазових музикантів,створення та існування джазових колективів; організація й діяльність джаз-клубів, організація та проведення джазових фестивалів. Великими джазовими центрами в Україні є Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Київ, Львів, Харків та інші міста.

Номер слайду 13

Енвер Ізмайлов В Україні багато талановитих джазових музикантів, яких знають не тільки на Батьківщині, а й у світі. Серед них — кримськотатарський гітарист Енвер Ізмайлов. У його віртуозних руках гітара перетворюється на оркестр, вона звучить то як європейські цимбали, то як турецький саз. Енвер Ізмайлов є частим учасником різноманітніх музичних фестивалів у Польщі, Латвії, Росії,Фінляндії,Німеччині, Норвегії, Франції, Італії, Австрії, Швейцарії, Швеції, Голландії, Англії тощо.

Номер слайду 14

Енвер Ізмайлов

Номер слайду 15

Гурт «Брати блюзу» Серед відомих сучасних українських виконавців джазу — інструментальний гурт «Брати блюзу». Його склад: клавішні, саксофон, гітара, бас-гітара, скрипка,вокал, група ударних інструментів, барабани. Стиль виконання цього колективу —органічне поєднання різновидів джазу та карпатської мелодики.

Номер слайду 16

Гурт «Брати блюзу»

Номер слайду 17

Гурт «ManSound» Чоловічий вокальний гурт «ManSound» працює в техніці a cappella, тобто ансамблевого співу без інструментального супроводу. У репертуарі колективу — популярні джазові стандарти і слов’янський фольклор в оригінальних аранжуваннях.

Номер слайду 18

Гурт «ManSound»

Номер слайду 19

Джаз в Україні В Україні регулярно проводяться джазові фестивалі, більшість із яких стали традиційними. У Києві це — дитячий «Атлант-М»; в Одесі —«Джаз-Карнавал»; у Криму — «Коктебель»; у Донецьку — «До#Дж» та Молодіжний джазовий фестиваль-конкурс; у Львові — «Джаз без...»,«Альфа Джаз Фест», у Бердянську — «Джаз Форум», у Дніпропетровську — «Джаз на Дніпрі», у Черкасах — «Джаз-діліжанс» та інші.Постійно проводяться джазові фестивалі у Вінниці, Івано-Франківську,Київські літні музичні вечори пам’яті Володимира Симоненка тощо.

Номер слайду 20

Домашня робота 1. Опрацювати т. 1-2 “Джаз і класична музика” (с. 173 – 178). 2. Дослідіть, чи є в українському медіа-просторі передачі, присвячені джазу. За їх допомогою складіть рейтинг «Хіт-парад: український джаз», визначивши 10 найпопулярніших джазових виконавців.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Курило Ольга Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 7 клас (Масол Л.М., Гайдамака О.В., Кузьменко Г.В.. Лемешева Н.А.)
Додано
12 лютого 2022
Переглядів
3903
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку