Презентація до уроку. Самобутня постать поета Василя Голобородька в українській літературі. “З дитинства: дощ”, "Наша мова", "Теплі слова"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури 8 класу з циклу уроків теми "Із сучасної української поезії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Голобородько. Самобутня постать поета Василя Голобородька в українській літературі. “З дитинства: дощ” Наскрізний патріотизм, філософічність, фольклорна основа поезії. Оригінальність і простота висловлення глибоких почуттів і важливих думок у віршах Василя Голобородька “Наша мова”, “Теплі слова”

Номер слайду 2

Мета та завдання уроку:ознайомитися з творчістю В. Голобородька, опрацювати ідейно-художній зміст поезій, з’ясувати їх спрямованість, пояснити власне розуміння образу дощу повторити відомості з теорії літератури (поняття вільний вірш, верлібр);розвивати естетичне відчуття і смак, культуру зв’язного мовлення, логічне мислення, увагу, спостережливість, уміння висловлювати власні думки;формувати життєстверджуючі, оптимістичні настрої; виховувати в собі почуття любові до рідного краю, відповідальність за збереження довкілля, творців прекрасного

Номер слайду 3

Життєвий шлях. Освіта Василь Іванович Голобородько народився 7 квітня 1945 року в селі Адріанополі Перевальського району на Луганщині. Дід та баба були розкуркулені перед Другою світовою війною і вислані в Сибір. Батьки працювали і колгоспі. Сім класів закінчив у рідному селі, потім продовжив навчання в шахтарському селищі за кілька кілометрів від дому, завершив середню освіту у школі-інтернаті 1963 року.

Номер слайду 4

Життєвий шлях . Освіта Після школи рік працював , готувався до вступу до університету. У 1964 році вступив на українське відділення філологічного факультету Київського університету. На той час мав кілька зошитів із записами фольклору. Андрій Малишко виокремив молодого поета як надзвичайно талановиту особистість.

Номер слайду 5

Життєвий шлях. Освіта Захопився творчістю Сергія Параджанова і за рекомендацією режисера перейшов до театрального інституту. Але швидко утратив бажання навчатися, бо це був скорочений курс.

Номер слайду 6

Життєвий шлях. Освіта У 1965 р. продовжив навчання студентом Донецького педагогічного інституту, але на початку 1967 року був відрахований за наказом ректора з формулюванням: «за дії несумісні зі званням радянського студента». Ці дії полягали в тому, що поширював у Донецькому університеті серед студентів роботу Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація»

Номер слайду 7

Життєвий шлях. Освіта У 1968–1970 роках перебував на військовій службі в будівельних загонах на Далекому Сході. Після того працював на шахті та в радгоспі в рідному селі. 2001 року здобув вищу освіту в Луганському державному педагогічному університеті імені Тараса Шевченка.

Номер слайду 8

Творчість митця Під час навчання у Київському університеті опублікував кілька добірок поезій, створив рукопис збірки “У дивосвіті рідної хати”, але друком вона так і не вийшла. Почалося 20 років замовчування і офіційного невизнання поета. У 1970 році в США видавництво “Смолоскип” оприлюднили збірку віршів поета «Летюче віконце», а в 1983 році в Бєлграді(Югославія) вийшла антологія світової поезії ХХ століття під назвою “ Від бенгальця Рабіндраната Тагора до українця Василя Голобородька”.

Номер слайду 9

Творчість митця Лише у 1988 році в Україні побачила світ збірка поезій “Зелен день”, за яку поета було відзначено літературною премією імені Василя Симоненка, і поета офіційно прийняли до Спілки письменників України 1990 році вийшла друком збірка “Ікар на метеликових крилах”, через 2 роки - ”Калина об Різдві”. За них у 1994 році автор був удостоєний Шевченківської премії

Номер слайду 10

Через бойові дії на Сході України в 2014 році став вимушеним переселенцем. Від середини липня тимчасово проживає в Будинку творчості в м. Ірпінь Київської області.

Номер слайду 11

Поетична хвилинка

Номер слайду 12

В. Голобородько “З дитинства: дощ” Про дощ писали багато й по-різному. У В. Голобородька дощ особливий — із зеленим волоссям, у яке вплетений ліричний герой, дорога, хата, річка, череда корів. Ллється, як із відра. Але не страшно: скоро все минеться, знову буде тепло, бо хтось набігається, хтось напасеться, а когось завжди чекає тепла хата. Комусь цей твір здасться дивним, але поезія тим і гарна, що вона несхожа, неповторна, дає простір для думок, мрій та уяви кожному читачеві.

Номер слайду 13

Хвилинка теоріїВерлі́бр (фр. vers libre — вільний вірш) — неримований, нерівнонаголошений віршорядок, що має джерела у фольклорі (замовляння та інші форми неримованої чи римованої народної поезії). Верлібр є одночасно і ліричним жанром. Що таке верлібр?

Номер слайду 14

В. Голобородько“З дитинства: дощ”Тема: відтворення настрою ліричного героя, який разом із оточуючим світом отримує насолоду від теплого дощу.Ідея: уславлення дощу, який надає цілющої сили всьому живому. Основна думка: нічого немає кращого за домівку, «наповнену теплом, як гніздо». Жанр: пейзажна лірика, верлібр. Проблематика вірша:• людина і довкілля;• значення дощу в природі;• рідна хата для кожної людини.

Номер слайду 15

Художні засоби у творі Епітет: Метафори: Порівняння: Повторення:«зелене волосся дощу».«вплетена дорога… хата… прямокутники дерев… річка… стадо корів… небо», «небо плете».«хата, як гніздо».«вплетений…», «хто…».

Номер слайду 16

Поетична хвилинка

Номер слайду 17

В. Голобородько “Наша мова”Тема : висловлення почуття любові, пошани до рідної мови, яка «проспівана у Пісні», «записана у Літописі». Ідея : уславлення ролі мови, її значимості у житті нашого народу; гордості українців за свою мову. Основна думка : мова — це існування нації; кожний українець повинен пишатися своєю мовою — милозвучною, пісенною, образною. Жанр : патріотичний і філософський вірш. Художні засоби. Тавтологія: Епітет: Повтори:«проспіване у Пісні»«пісенні слова».. «кожне слово нашої мови», «тож…»

Номер слайду 18

Поетична хвилинка

Номер слайду 19

В. Голобородько “Теплі слова” У вірші Голобородька «Теплі слова» передається щире патріотичне почуття. Що означає образ «теплих слів»? Усім добре відомі теплістосунки між рідними і друзями: ми завжди радіємо, коли чуємо від них тепле слово підтримки. Теплі слова зміцнюють мир ізлагоду в родині. Але виявляється, існують і такі «теплі слова», які сприяють духовному єднанню всього народу. Назва річки нагадає комусь зворушливу сцену прощання звідомої пісні «їхав козак за Дунай». Слово «коровай» збудить в уяві образи золотої ниви, весільного обряду, а «Змій» навіє спогади про почуті в затишку рідної оселіказки. Саме ці «теплі слова» нашої мови, зігріваючи холодний світ навколо нас, творять у душі кожного українця привабливий образбатьківщини.

Номер слайду 20

Літературний диктант1. З якої родини походить В. Голобородько? 2. Назва села, де народився письменник. 3. Країна, в якій у 1983 році була видана антологія світової поезії під назвою «Від Рабіндраната Тагора до Василя Голобородька». 4. Назва першої збірки В. Голобородька. 5. Рік видання збірки письменника «Ікар на метеликових крилах». 6. Премія за збірки «Калина об Різдві» та «Ікар на метеликових крилах»

Номер слайду 21

Літературний диктант1. З якої родини походить В. Голобородько? (Селянської) 2. Назва села, де народився письменник. (Адріанопіль)3. Країна, в якій у 1983 році була видана антологія світової поезії під назвою «Від Рабіндраната Тагора до Василя Голобородька». (Югославія)4. Назва першої збірки В. Голобородька. («Зелен день»)5. Рік видання збірки письменника «Ікар на метеликових крилах». (1990)6. Премія за збірки «Калина об Різдві» та «Ікар на метеликових крилах» ( Шевченківська)

Номер слайду 22

Підсумок уроку Швидкі тести ( за підручником)

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Виразно читати та аналізувати поезії В. Голобородька. Стисло проаналізувати поезію “Теплі слова” В. Голобородька*Написати міні-твір “Поезії В. Голобородька незвичайні тим, що …” (5-7 речень) або створити презентацію-ілюстрування “Поезії сучасних авторів”

Номер слайду 24

Джерело: http://dovidka.biz.ua/v-goloborodko-z-ditinstva-doshh-analiz/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поліщук Віра Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Маньковська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
22084
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку