Презентація до уроку сімейного читання у 6 класі за твором В.Винниченка "Федько-халамидник"

Про матеріал

Презентація до уроку сімейного читання за твором В.Винниченка "Федько-халамидник" ознайомлює із дитинством письменника, творчою спадщиною, а також містить проблемні запитання та завдання для роботи в групах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Кирилович Винниченко (1880-1951). Оповідання “Федько-халамидник”

Номер слайду 2

Народився В.К.Винниченко 26 липня 1880 року у місті Єлисаветграді (тепер Кіровоград) у родині містян Кирила Васильовича та Євдокії Іванівни Винниченків.

Номер слайду 3

Коли одружувалися батьки Кирило і Євдокія, жінка була вдовою і мала трьох дітей: Андрія, Марію і Василя. У шлюбі Кирила і Євдокії народилася лише одна дитина – Володимир. Назвали хлопчика таким ім'ям, бо народився у день святого Володимира 26 липня 1880 року.

Номер слайду 4

У спогадах матері письменника є чимало деталей, які повторюють історію Федька-халамидника. «Сусідських дітей тримав трохи... в терорі, бо був дуже сильний для свого віку й волевий, упертий... Надзвичайно любив волю, повітря, рух. Був гордим, збитошним (міцним), незалежним у вчинках і рішеннях правдолюбцем».

Номер слайду 5

Володя мав добру пам’ять, рано навчився читати, - сталося це непомітно для його рідних. Можливо, що першим «букварем» для цього були принесені братом Андрієм (робітником друкарні) афіші, з яких він, граючись, вирізав літери, клеїв їх на стінку, питаючи у дорослих, що то за буква. Надзвичайно любив волю, рух, був гордим, незалежним у вчинках і рішеннях, правдолюбцем.

Номер слайду 6

Навчався у Єлисаветградській гімназії, із якої був виключений за революційну діяльність. Пізніше склав іспити екстерном і навчався на юридичному факультеті Київського університету. Займався політичною діяльністю – був членом уряду УНР. У 1920 емігрував до Франції.

Номер слайду 7

Помер Володимир Винниченко в містечку Мужен у Франції 6 березня 1951 року, де і похований.

Номер слайду 8

Володимир Винниченко має велику творчу спадщину – 24 томи творів різних жанрів: оповідання, новели, повісті, романи, п'єси, статті. Також Володимир Кирилович створив близько 100 картин.

Номер слайду 9

Картини В.Винниченка

Номер слайду 10

Оповідання “Федько-халамидник” Цей твір В.Винниченко написав, коли йому було 30 років, у 1910 році.

Номер слайду 11

Що вас найбільше вразило в оповіданні “Федько-халамидник”? Чому хлопчика називають “халамидником”? Чи пов'язані події оповідання із життям автора?

Номер слайду 12

“Ялинки характерів” Федька і Толі

Номер слайду 13

Деякі літературні критики стверджують, що “Федько-халамидник” – це оповідання про дітей, але для дорослих. А ви як вважаєте: цей твір для дітей чи для дорослих?

Номер слайду 14

Хто винен у смерті Федька?

Номер слайду 15

Прочитавши оповідання В.Винниченка “Федько-халамидник”: Що повчального взяли для себе діти? Які висновки зробили дорослі?

Номер слайду 16

Дякую всім за роботу на уроці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Михайленко Ірина Михайлівна
    Дякую.Дуже цікаво викладено матеріал.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
3 лютого 2018
Переглядів
13223
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку