Презентація до уроку "Складне речення. Розділові знаки в ньому (повторення)"

Про матеріал
Вашій увазі представлено презентацію на тему "Складне речення. Розділові знаки в ньому". У цій презентації вміщено вправи, щоб повторити вивчений у 5 класі матеріал про складне речення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складне речення. Розділові знаки в ньому

Номер слайду 2

Прочитайте речення, визначте в них граматичні основи, назвіть складні речення, чи відрізняються вони за будовою? Відповідь аргументуйте. Уся вулиця була заповнена запахом печеного хліба (Ю. Мушкетик)Бачу, як ураз зводиться її сива голова, сплескують долоні, глухо тривожив вечірній спокій, і прорізує окличка матері (В. Скуратівський)Уляна зробила невелику паузу, тамуючи хвилювання. (О. Довженко)Благословенним і чарівним вважається той край, де барвінок росте. (З підручника)

Номер слайду 3

Прочитайте текст. Визначте граматичні основи в реченнях. Утворіть із простих складні речення. Поясніть розділові знаки. Загомоніла, мовби не спала, Полтава. Кличуть збір литаври. Б’ють коні копитами. Похід чують. Застогнали горна. Озвалися кузні. Точать шаблі козаки. Рано-вранці літа тисяча шістсот сорок восьмого вирушає Полтавський полк у далекий похід. Любо-мило було глянути на військо у шеренгах. Ще миліше — на силу козацьку, що світилася в очах кожного.(Д. Прилюк)

Номер слайду 4

Спишіть, розставляючи розділові знаки. Визначте граматичну основу речень.1. На сизих луках скошено траву і літо буйне в береги ввійшло (М. Рильський)2. Або не сокіл я або спалила мені неволя крила. (Леся Українка)3. Споглядаю як ліс проростає осінньою синню. (В. Коротич)Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій. (В. Сосюра)Хай наше слово не вмирає і наша правда хай живе. (М. Рильський)

Номер слайду 5

Утворіть від простих речень складні. Підкресліть головні та другорядні члени речення. Давно вже літо доцвіло, ... . Вода при березі починала каламутитись і жовкнути, ... . Море дедалі втрачало спокій, ... . Був чудовий осінній ранок, ... .

Номер слайду 6

Інтерактивна вправа «Мікрофон».— Що сьогодні на уроці було для вас найскладнішим?- Що сьогодні на уроці було для вас найлегшим?

Номер слайду 7

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 3, виконати вправу 19,переглянути відеоурок за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=9x. Qw. AQKu. NAM

pptx
Додано
12 вересня 2022
Переглядів
4456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку