ЗАВДАННЯ
Уявіть, що вам 25 р. Працюєте в міжгалактичній компанії. До ювілею дирекція фірми запропонувала тижневе стажування на інших планетах. Ви можете обрати один із-поміж трьох запропонованих варіантів:Меркурій,Нептун ,Венера. Обміркуйте,куди б ви хотіли полетіти.
Проаналізуйте час та вартість польоту. Підрахуйте,скільки часу ви витратите на переліт на Меркурій,Плутон,Венеру та у зворотній бік. Підсумуйте вартість квитка «Земля - Меркурій»,«Земля - Нептун»,«Земля - Венера» в обидві сторони.
Зробіть висновки. У своєму висловлюванні використовуйте прислів’я:
Тільки подарунок без приводу – справжній подарунок.
Усе добре у свій час.
Золото не говорить,а чудеса творить.
Виділіть три іменних, три дієслівні , три прислівникові словосполучення.
ЗАВДАННЯ
Опрацюйте подану інформацію в тексті й таблиці.
У психолінгвістиці, науці про зв’язки з мовою, мисленням і свідомістю людини, є окремий розділ, що досліджує відношення між поняттями звук ісмисл, – фоносемантика. Досліди, проведені психолінгвістами, засвідчили,що,наприклад,звуки маютьу свідомості людей такі відповідності:
Голосні звуки за кольорами: |
|||
А–густо-червоний |
|
|
|
О – світло-жовтийчибілий |
|
|
|
Е–зелений |
|
|
|
І–синій |
|
|
|
У–темно-синій,бузковий |
|
|
|
И –темно-коричневийабочорний |
|
|
|
Приголосні звуки сприймаються як: |
|||
З,Р–сильні |
|
||
Х,П–слабкі,маленькі |
|
||
К,Ж,С,Ф,Ш-шерехаті |
|
||
Л,М,В–гладенькі |
|
||
Т -печальний |
|
||
Д-добрий |
|
Розшифруй закодовані слова. Склади з ними словосполучення, а потім з ними речення. Зашифруй три слова, пов’язані з космосом.
;
Завдання
Ознайомтеся з інформацією. Випишіть три словосполучення з назвами страв, зробіть їх синтаксичний розбір. Розробіть меню власного ресторану на одній з планет сонячної системи, скориставшись підказкою з назвами страв. Придумайте назву ресторану у формі словосполучення.
Північ України
Ці краї славляться урожаєм картоплі, що значною мірою впливає на раціон місцевої кухні. Коронна страва Полісся – деруни, або драники. У Чернігівській області майстерно готують печеню в горщиках із картоплі, квашеної капусти та м'яса. А на десерт – пиріжки з калиною, адже регіон багатий на ягоди. На Сумщині також полюбляють печеню, але тут з картоплею закладається і м'ясо, і печінка. А борщ тут готують зі свининою і на буряковому квасі. Київ вже багато років славиться своїми котлетами по-київські.
Південь України
Південь, де Дніпро впадає в Чорне море, – це край рибалок, а отже і різноманітних рибних страв. Так от бички не лише подають в'яленими до пива, в Одесі з них готують биточки: тісто змішується з подрібненою рибою і смажиться на олії. Набагато складніше приготувати рибу-фіш: потрібно акуратно зняти шкірку, почистити від кісток, подрібнити, нафарширувати та запекти. На Миколаївщині рибу консервують додаючи томат або варять юшку з томатним соком. Херсон славиться своїми овочами, а особливо баклажанами. Тут їх і смажать, і консервують та навіть роблять ікру. Крим славиться лагманом і долмою: локшиною зі шматочками м'яса та маленькими голубцями у виноградному листі. Наваристий капусняк готують на Запоріжжі. Приазов'я славиться млинами — це тонке дріжджове тісто із маслом та сирною начинкою, що згортається в рулет.
Центральна Україна
Борщ в Україні скрізь варять по-різному. У Черкаській області до нього обов'язково подають ароматні пампушки з часником. Кіровоградщина зможе здивувати різноманітністю вареників та начинок до них: з картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою. Також варто скуштувати крученики - невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами. Полтавщина славиться галушками та пундиками. У Дніпропетровську, як і в Одесі, дуже полюбляють готувати форшмак, а зі свіжої риби з Дніпра готують юшку по-дніпровськи з леком. На Вінниччині готують бігос – страва з тушкованої кислої капусти з м'ясом і грибами. Також дуже популярні фляки – суп з яловичого рубця, який приправляють коренями, сиром і спеціями.
Східна Україна
На Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки, кожен знайде рецепт на власний смак. А до окрошки можна спробувати рульку - задню частину свинячої ноги, яку натирають сіллю і спеціями, а потім запікають в тісті. Фарш зі свинини і яловичини, який розкладають на шматку полотна, а зверху додають омлет і велику варену моркву — такою стравою вас почастують на Луганщині. У справжній слобожанський борщ, який готують на Харківщині, кладуть квасолю і м'ясні фрикадельки. А на друге – гречаники: м'ясні тефтелі з гречкою.
Західна Україна
На Прикарпатті до столу подають бануш - густа каша з кукурудзяної крупи, приправлена сметаною, подають гарячим з обсмаженим беконом і бринзою. Карпати – це край білих грибів і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною. Чинахи - страва на зразок печені, якою вас пригостять на Буковині. Також у Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу та традиційну кукурудзяну кашу — мамалигу. На Закарпатті дуже популярна страва бограч, яка прийшла до нас з угорської кухні. Береться гуляш, приправляється коренями та карпатськими травами і все це вариться у казанку. А завиванцями на Закарпатті називають м'ясні рулети з яловичини із сумішшю варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі. Також Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи – це домашні ковбаски з індички, вершкового масла та сиру. В цьому регіоні варто спробувати і поліські вергуни – делікатні вироби з тіста, які смажать в олії. Чудові віденські рулети – струдлі добре готують у Львові. На Рівненщині популярні картопляники (або зрази) та мацики - в'ялене м'ясо в кендюсі, вичиненому свинячому шлунку. Мачанка - це густий суп з м'ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю і готують його на Тернопільщині. Картопляну ковбасу полюбляють у Хмельницькій області: начиняють свинячі кишки тертою сирою картоплею та запікають у печі.
Підказка
|
Першістрави:курячий суп із лóкшиною;борщ із чорнóсливом; борщ із галушкáми; юшка з рибними фрикадéльками;квасолéвий суп зі свининою. |
|
Літні напóї: кавунóво-цúтрусовий коктейль, імбирний напίй,холодне лáте,квас вівсяний,лимонáд,узвар,компот. |
|
Гарніри:деруни,смажена картопля, лóкшина,макарони з запеченими ребéрцями; вінегрет. |
Уявіть,що ви стали бізнесменом/бізнеследі. Для відкриття туристичного агентства потрібно орендувати приміщення. Оберіть найбільш економічно вигідну пропозицію для себе. Обґрунтуйте власну думку.
Складіть письмове зв’язне висловлювання. Випишіть із тексту шість словосполучень. Поставте питання від головного слова до залежного.
Завдання
Відгадайте загадки про космос. Випишіть дієслівні словосполучення. Позначте головне і залежне слово.
Він здалеку прилітає,
Оболонку чорну має
То його надійний щит.
Звуть же як?
Має величезний зріст,
Має голову і хвіст,
Це не тигр, не ракета.
Натякну вам по секрету – це...
Сонця й зір це хатка-дім,
Місяць теж живе на нім.
У людей завжди потреба
Дотягнутися до…
Виблискує величезним хвостом уночі
Лине серед зірок в порожнечі,
Вона не зірка, не планета,
Загадка Всесвіту – це ...
Це ракети управитель,
Невагомості любитель.
По-англійськи: "астронавт",
Українською – …
Коли на Землі, то боюсь я спіткнутись,
Щоб носом у землю раптом не ткнутись.
А в космосі ладен до крісла прилипнуть,
Але мене носить, немовби я привід.
Якая ж це сила мене захопила,
Що без повітря пручатись несила?
ЗАВДАННЯ
Об’єднайте слова у словосполучення . Із складеного лото випишіть сполучення слів, які не є словосполученням та дієслівні словосполучення, зробіть його розбір . Обґрунтуйте свою відповідь.
|
ПРОСТІР |
||||
|
|
||||
НА СОНЦЕ |
СИСТЕМА |
||||
|
|
||||
ПЛАНЕТ |
СФЕРА |
||||
НЕБЕСНА |
НАЗИВАЄТЬСЯ |
||||
СУЗІР’ЯМИ |
НЕБЕСНЕ |
||||
ТІЛО |
ХВІСТ |
||||
КОМЕТИ |
КОРАБЕЛЬ |
||||
КОСМІЧНИЙ |
ЗІРКА |
||||
ВПАЛА |
ВЕЛИКА |
||||
ВЕДМЕДИЦЯ |
32 |
||||
СУПУТНИКИ |
ЗЕЛЕНА |
||||
ПЛАНЕТА |
АСТЕРОЇД |
||||
ПРОЛЕТИТЬ |
КОРАБЕЛЬ |