Презентація до уроку "Словосполучення. Види словоспролучень"

Про матеріал
Презентація до відкритого уроку-пари з української мови у формі космічної подорожі. Презентація містить теоретичний та практичний матеріал до спареного уроку української мови в 5 класі за Модельною навчальною програмою «Українська мова. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Голуб Н.Б., Горошкіна О.М.) (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795). В презентації використані матеріали: 1. Органайзер учителя Нової української школи (компетентнісно-діяльнісний підхід до викладання української мови в 5 класі): навчально-методичний посібник / Т. Бутурлим, Л. Король, Н. Немировська, І. Турик, А. Харитонова; за ред. Т. Бутурлим. – Ніжин: Школа успіху, 2022. – 430 с. 2. https://www.youtube.com/watch?v=-K57x4zVvWo
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організація класу Добрий день вам, любі діти, Хочу я вам побажати Всі знання із апетитом На уроці поглинати. А щоб ці знання і вміння Вам не стали тягарем, Побажаю всім терпіння І старання. Тож почнем!

Номер слайду 2

Оберіть той малюнок, який відповідає вашому настрою.

Номер слайду 3

Давайте пригадаємо, які планети сонячної системи Ви вже знаєте? З давніх-давен люди, дивлячись на зоряне небо, мріяли про польоти до зірок та інших планет.

Номер слайду 4

Сонячна система складається з гравітаційно пов'язаних небесних тіл: масивного центрального тіла — Сонця — та численних об'єктів, що обертаються навколо нього. Це вісім великих планет (Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун), понад 100 їхніх супутників, пояс астероїдів та пояс Койпера, комети, метеороїди та космічний пил. 

Номер слайду 5

Людство завжди цікавив Всесвіт з його незвіданими просторами та нерозгаданими таємницями. Уявімо себе командою космічного корабля та збираймося в експедицію — досліджувати Сонячну систему. Але сонячна система в нас не проста , а СИНТАКСИЧНА.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Синтаксис – це розділ мовознавства, що вивчає словосполучення і речення. Пунктуація – розділ мовознавства, що вивчає розділові знаки. ст. 102

Номер слайду 10

Словосполучення. Відмінність словосполучення від слова й речення. Головне й залежне слово в словосполученні. Види словосполучень.

Номер слайду 11

СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ ДЛЯ МЕНЕ Є/ НЕ Є «КИТАЙСЬКОЮ ГРАМОТОЮ». ОДНОХВИЛИННЕ ЕСЕ Щось недоступне для розуміння, таке, в чому важко розібратися; незрозуміле.

Номер слайду 12

Словосполучення – це будівельний матеріал для речення, але не саме речення. Ю.Карпенко Прочитайте епіграф. Як ви його розумієте? Чи є зв’язок з темою уроку ?

Номер слайду 13

Чи можна в кожному записі центральної колонки поставити питання від одного слова до іншого? Поміркуйте чим словосполучення відрізняється від слова. Порівняйте другу і третю колонку. Чим вони відрізняються. . Костюм космічний костюм Космічний костюм захищає астронавта від низького тиску, радіації, космічного пилу, дуже низької чи високої температури. Небо зоряне небо Зоряне небо дивувало мене усю ніч своєю красою. Корабель космічний корабель 30 травня 2020 року астронавти Роберт Бенкен і Дуглас Герлі вперше полетіли в космос на приватному космічному кораблі “Crew dragon”.

Номер слайду 14

НА ВІДМІНУ ВІД СЛОВА, СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ ТОЧНІШЕ НАЗИВАЄ ПРЕДМЕТ, ОЗНАКУ, ДІЮ, ЯВИЩЕ. ВІД РЕЧЕННЯ СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ТИМ, ЩО НЕ ВИРАЖАЄ ЗАКІНЧЕНОЇ ДУМКИ. Пригода Космічна пригода Оленка розповіла про міжгалактичну подорож.

Номер слайду 15

СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ — це сполучення двох або більше слів, з яких одне є головним, а інші — залежними. Словосполучення повніше, ніж окреме слово, характеризує предмети, дії, ознаки. Наприклад: космос - космічна подорож, кисень - киснева маска, гравітація - земна гравітація. ст. 104

Номер слайду 16

* Сьогодні Вправа 263. Розгляньте таблицю. Чи вичерпну інформацію вона містить? Відповідь обґрунтуйте. У разі потреби доповніть Підручник. Сторінка 102 Словосполучення 1. Роль у мовленні Називає предмет, дію, ознаку предмета або дії (більш точно, ніж слово) щоденний план 2. Будова Головне залежне слово слово 3. Зв’язок слів у словосполученні 1) змістовий (за допомогою питання) 2) граматичний: за допомогою закінчення; за допомогою закінчення і прийменника планувати щодня цікавий план планувати з другом

Номер слайду 17

* Сьогодні Розгляньте таблиці і зробіть висновки Підручник. Сторінка 104 Види словосполучень за способом вираження головного слова Іменні (якщо головне слово виражене іменником, прикметником, числівником або займенником): шкільний музей, один зі спортсменів, хтось із них Дієслівні (якщо головне слово виражене дієсловом, дієприкметником, дієприслівником): читати книжку, читаючи книжку, прочитана вчора Прислівникові (якщо головне слово виражене прислівником): особливо весело, зовсім скоро Словосполученнями не бувають підмет і присудок, тобто граматична основа речення Посміхнувся ранок рівноправні слова (коли немає головного й залежного) Сонце й вітер; читати й обговорювати фразеологізми Бити байдики; витрішки продавати якщо одне зі слів — службова частина мови або частина складеної форми слова Обабіч дороги; після уроку; найбільш вдалий

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ВИПИСАТИ СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ, ВИЗНАЧИТИ ГОЛОВНЕ І ЗАЛЕЖНЕ СЛОВО. ПОСТАВИТИ ЗАПИТАННЯ ВІД ГОЛОВНОГО ДО ЗАЛЕЖНОГО СЛОВА Чекати невагомості; космічний пил; міжгалактична подорож; долетіла ракета; під зорями; космічний календар; йде дощ; біля Сонця; метеоритний дощик; найхолодніше місце; сонячний день, політ закінчився; літо і зима.

Номер слайду 20

Чекати невагомості; космічний пил; міжгалактична подорож; метеоритний дощик; космічний календар; найхолодніше місце; сонячний день.

Номер слайду 21

Долетіла ракета; під зорями; йде дощ; біля Сонця; політ закінчився; літо і зима. Аргументуйте, чому ці сполучення слів ми не виписали.

Номер слайду 22

Боротися (за що?) ..., приїхати (куди?) ..., учитися (як?) ..., любов (до чого?) ..., вивчення (чого?) ..., мова (яка?) ..., розповідати (про кого?) ..., цікавитись (чим?) ... . Допишіть потрібні слова, щоб утворилося словосполучення. Визначте вид словосполучення за способом вираження головного слова.

Номер слайду 23

2 група 1 група РОБОТА В ГРУПАХ 3 група 4 група 5 група

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Завдання Ознайомтеся з інформацією. Випишіть три словосполучення з назвами страв, зробіть їх синтаксичний розбір. Розробіть меню власного ресторану на одній з планет сонячної системи, скориставшись підказкою з назвами страв. Придумайте назву ресторану у формі словосполучення. Перші страви:курячий суп із лукшиною;борщ із чорнусливом; борщ із галушкбми; юшка з рибними фрикадйльками; квасолйвий суп зі свининою. Літні напуї: кавунуво-цътрусовий коктейль, імбирний напίй, холодне лбте,квас вівсяний, лимонбд, узвар, компот. Гарніри:деруни, смажена картопля, лукшина, макарони з запеченими ребйрцями; вінегрет.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Завдання Відгадайте загадки про космос. Випишіть дієслівні словосполучення. Позначте головне і залежне слово. Він здалеку прилітає, Оболонку чорну має То його надійний щит. Звуть же як? Має величезний зріст, Має голову і хвіст, Це не тигр, не ракета. Натякну вам по секрету – це... Сонця й зір це хатка-дім, Місяць теж живе на нім. У людей завжди потреба Дотягнутися до… Виблискує величезним хвостом уночі Лине серед зірок в порожнечі, Вона не зірка, не планета, Загадка Всесвіту – це ... Це ракети управитель, Невагомості любитель. По-англійськи: "астронавт", Українською – … Коли на Землі, то боюсь я спіткнутись, Щоб носом у землю раптом не ткнутись. А в космосі ладен до крісла прилипнуть, Але мене носить, немовби я привід. Якая ж це сила мене захопила, Що без повітря пручатись несила?

Номер слайду 28

ЗАВДАННЯ Об’єднайте слова у словосполучення . Із складеного лото випишіть сполучення слів, які не є словосполученням та дієслівні словосполучення, зробіть його розбір . Обґрунтуйте свою відповідь.

Номер слайду 29

ЗАВДАННЯ Уявіть,що ви стали бізнесменом/бізнеследі. Для відкриття туристичного агентства потрібно орендувати приміщення. Оберіть найбільш економічно вигідну пропозицію для себе. Обґрунтуйте власну думку. Складіть письмове зв’язне висловлювання. Випишіть із тексту шість словосполучень. Поставте питання від головного слова до залежного.

Номер слайду 30

САМООЦІНЮВАННЯ Подаруйте собі зірку чи кілька зірок. Кожну з них обґрунтуйте. Наприклад, «Я дарую собі 5 зірок: 1 – за цілеспрямованісь, 1 – за відповідальність, 1 – за бажання допомогти іншим, 1 – за бажання навчатися й пізнавати нове, 1 – за спільну роботу в групі , тощо.    

Номер слайду 31

Сьогодні на уроці я навчився/ навчилася… На уроці я запам’ятав/ запам’ятала… Найкраще мені вдалося… Найбільше мені сподобалося… Урок завершую з настроєм… Труднощі виникали… * Сьогодні Рефлексія «Загадкові листи» Обери лист, який ти хочеш відкрити (щоби відкрити лист, натисніть на нього)

Номер слайду 32

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Перегляд файлу

ЗАВДАННЯ

Уявіть, що вам 25 р. Працюєте в міжгалактичній  компанії. До ювілею дирекція фірми запропонувала тижневе стажування на інших планетах. Ви можете обрати один із-поміж трьох запропонованих варіантів:Меркурій,Нептун ,Венера. Обміркуйте,куди б ви хотіли полетіти.

Проаналізуйте час та вартість польоту. Підрахуйте,скільки часу ви витратите на переліт на Меркурій,Плутон,Венеру та  у зворотній бік. Підсумуйте вартість квитка «Земля - Меркурій»,«Земля - Нептун»,«Земля - Венера» в обидві сторони.

Зробіть висновки. У своєму висловлюванні використовуйте прислів’я:

Тільки подарунок без приводу – справжній подарунок.

Усе добре у свій час.

Золото не говорить,а чудеса творить.

Виділіть три іменних, три дієслівні , три прислівникові словосполучення.

 

 

 

Перегляд файлу

 

ЗАВДАННЯ

Опрацюйте подану інформацію в тексті й  таблиці.

У психолінгвістиці, науці про зв’язки з мовою, мисленням і свідомістю людини, є окремий розділ, що досліджує відношення між поняттями звук ісмисл, – фоносемантика. Досліди, проведені психолінгвістами, засвідчили,що,наприклад,звуки маютьу свідомості людей такі відповідності:

 

Голосні звуки за кольорами:

А–густо-червоний

 

 

 

О – світло-жовтийчибілий

 

 

 

Е–зелений

 

 

 

І–синій

 

 

 

У–темно-синій,бузковий

 

 

 

И –темно-коричневийабочорний

 

 

 

Приголосні звуки сприймаються як:

З,Р–сильні

 

Х,П–слабкі,маленькі

 

К,Ж,С,Ф,Ш-шерехаті

 

Л,М,В–гладенькі

 

Т -печальний

 

Д-добрий

 

 

Розшифруй закодовані слова. Склади з ними словосполучення, а потім з ними речення.  Зашифруй три слова, пов’язані з космосом.

 

   ;             

 

 

  

 


 


 

 

Перегляд файлу

Завдання

Ознайомтеся з  інформацією.  Випишіть три словосполучення  з назвами страв, зробіть їх синтаксичний розбір. Розробіть меню власного ресторану на одній з планет сонячної системи, скориставшись підказкою з назвами страв. Придумайте назву ресторану у формі словосполучення.

Північ України

Ці краї славляться урожаєм картоплі, що значною мірою впливає на раціон місцевої кухні. Коронна страва Полісся – деруни, або драники. У Чернігівській області майстерно готують печеню в горщиках із картоплі, квашеної капусти та м'яса. А на десерт – пиріжки з калиною, адже регіон багатий на ягоди. На Сумщині також полюбляють печеню, але тут з картоплею закладається і м'ясо, і печінка. А борщ тут готують зі свининою і на буряковому квасі. Київ вже багато років славиться своїми котлетами по-київські.

Південь України

Південь, де Дніпро впадає в Чорне море, – це край рибалок, а отже і різноманітних рибних страв. Так от бички не лише подають в'яленими до пива, в Одесі з них готують биточки: тісто змішується з подрібненою рибою і смажиться на олії. Набагато складніше приготувати рибу-фіш: потрібно акуратно зняти шкірку, почистити від кісток, подрібнити, нафарширувати та запекти. На Миколаївщині рибу консервують додаючи томат або варять юшку з томатним соком. Херсон славиться своїми овочами, а особливо баклажанами. Тут їх і смажать, і консервують та навіть роблять ікру. Крим славиться лагманом і долмою: локшиною зі шматочками м'яса та маленькими голубцями у виноградному листі. Наваристий капусняк готують на Запоріжжі. Приазов'я славиться млинами — це тонке дріжджове тісто із маслом та сирною начинкою, що згортається в рулет.

Центральна Україна

Борщ в Україні скрізь варять по-різному. У Черкаській області до нього обов'язково подають ароматні пампушки з часником. Кіровоградщина зможе здивувати різноманітністю вареників та начинок до них: з картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою. Також варто скуштувати крученики - невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами. Полтавщина славиться галушками та пундиками. У Дніпропетровську, як і в Одесі, дуже полюбляють готувати форшмак, а зі свіжої риби з Дніпра готують юшку по-дніпровськи з леком. На Вінниччині готують бігос – страва з тушкованої кислої капусти з м'ясом і грибами. Також дуже популярні фляки – суп з яловичого рубця, який приправляють коренями, сиром і спеціями.

Східна Україна

На Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки, кожен знайде рецепт на власний смак. А до окрошки можна спробувати рульку - задню частину свинячої ноги, яку натирають сіллю і спеціями, а потім запікають в тісті. Фарш зі свинини і яловичини, який розкладають на шматку полотна, а зверху додають омлет і велику варену моркву — такою стравою вас почастують на Луганщині. У справжній слобожанський борщ, який готують на Харківщині, кладуть квасолю і м'ясні фрикадельки. А на друге – гречаники: м'ясні тефтелі з гречкою.

Західна Україна

На Прикарпатті до столу подають бануш - густа каша з кукурудзяної крупи, приправлена сметаною, подають гарячим з обсмаженим беконом і бринзою. Карпати – це край білих грибів і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною. Чинахи - страва на зразок печені, якою вас пригостять на Буковині. Також у Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу та традиційну кукурудзяну кашу — мамалигу. На Закарпатті дуже популярна страва бограч, яка прийшла до нас з угорської кухні. Береться гуляш, приправляється коренями та карпатськими травами і все це вариться у казанку. А завиванцями на Закарпатті називають м'ясні рулети з яловичини із сумішшю варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі. Також Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи – це домашні ковбаски з індички, вершкового масла та сиру. В цьому регіоні варто спробувати і поліські вергуни – делікатні вироби з тіста, які смажать в олії. Чудові віденські рулети – струдлі добре готують у Львові. На Рівненщині популярні картопляники (або зрази) та мацики - в'ялене м'ясо в кендюсі, вичиненому свинячому шлунку. Мачанка - це густий суп з м'ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю і готують його на Тернопільщині. Картопляну ковбасу полюбляють у Хмельницькій області: начиняють свинячі кишки тертою сирою картоплею та запікають у печі.

Підказка

 

 

Першістрави:курячий суп із лóкшиною;борщ із чорнóсливом;

борщ із галушкáми; юшка з рибними фрикадéльками;квасолéвий суп зі свининою.

 

Літні напóї: кавунóво-цúтрусовий коктейль, імбирний напίй,холодне лáте,квас вівсяний,лимонáд,узвар,компот.

 

Гарніри:деруни,смажена картопля, лóкшина,макарони з запеченими ребéрцями; вінегрет.

 

Перегляд файлу

 

ЗАВДАННЯ

Уявіть,що ви стали бізнесменом/бізнеследі. Для відкриття туристичного агентства потрібно орендувати приміщення.  Оберіть найбільш економічно вигідну пропозицію для себе. Обґрунтуйте власну  думку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Складіть письмове зв’язне висловлювання. Випишіть із тексту шість словосполучень. Поставте питання від головного слова до залежного.

 

Перегляд файлу

Завдання

Відгадайте загадки про космос. Випишіть дієслівні словосполучення. Позначте головне і залежне  слово.


 Він здалеку прилітає,
Оболонку чорну має
То його надійний щит.
Звуть же як?

Має величезний зріст,
Має голову і хвіст,
Це не тигр, не ракета.
Натякну вам по секрету – це...

Сонця й зір це хатка-дім,
Місяць теж живе на нім.
У людей завжди потреба
Дотягнутися до…

Виблискує величезним хвостом уночі
Лине серед зірок в порожнечі,
Вона не зірка, не планета,
Загадка Всесвіту – це ...

Це ракети управитель,
Невагомості любитель.
По-англійськи: "астронавт",
Українською – …

Коли на Землі, то боюсь я спіткнутись,

Щоб носом у землю раптом не ткнутись.

А в космосі ладен до крісла прилипнуть,

Але мене носить, немовби я привід.

Якая ж це сила мене захопила,

Що без повітря пручатись несила?


 


 

Перегляд файлу

ЗАВДАННЯ

Об’єднайте слова у словосполучення .  Із складеного лото випишіть сполучення слів, які не є словосполученням  та дієслівні словосполучення, зробіть його розбір . Обґрунтуйте свою відповідь.

Перегляд файлу
  1. КОСМІЧНИЙ

ПРОСТІР

МІЖГАЛАКТИЧНИЙ

ПОЛІТ

ПОЛІТ

ПОЛІТ

НА СОНЦЕ

СИСТЕМА

СОНЯЧНА

СУПУТНИКИ

СУПУТНИКИ

СУПУТНИКИ

ПЛАНЕТ

СФЕРА

НЕБЕСНА 

НАЗИВАЄТЬСЯ

СУЗІР’ЯМИ

НЕБЕСНЕ

ТІЛО

ХВІСТ

КОМЕТИ

КОРАБЕЛЬ

КОСМІЧНИЙ

ЗІРКА

ВПАЛА

ВЕЛИКА

ВЕДМЕДИЦЯ

32

СУПУТНИКИ

ЗЕЛЕНА

ПЛАНЕТА

АСТЕРОЇД

ПРОЛЕТИТЬ

КОРАБЕЛЬ

 

zip
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
90
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку