Презентація "Складне речення" 5 клас

Про матеріал
Презентація до уроку української мови "Складне речення" у 5 класі Мета: ознайомити учнів із будовою складного речення, його інтонацією, навчати відрізняти складне речення від простого, обгрунтовувати розділові знаки за допомогою вивчених правил, розвивати правописні вміння, творчі вміння моделювати складні речення, реконструювати прості речення у складне, виховувати любов до рідного слова, шану до народних звичаїв і традицій.; формувати вміння аналізувати сприйняте; розвивати мислення, мовлення, пам’ять.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складні речення зі сполучниковим і безсполучниковим зв'язком

Номер слайду 2

Визначити головні та другорядні члени речення, виконати синтаксичний розбір Реве та стогне Дніпр широкий.  

Номер слайду 3

Складні речення зі сполучниковим і безсполучниковим зв'язком Речення Складне (дві і більше граматичних основ) Просте (одна граматична основа) Сполучникове Безсполучникове

Номер слайду 4

Сполучники та сполучні слова: і, й, та, чи, або, а, але, щоб, що, якби, бо, мов, наче, як, тому що, хто, який, де… Перед сполучниками у складному реченні (між частинами речення ) ставимо кому: Дрімає сад, і гостро пахне м’ята. 

Номер слайду 5

Зіставте складні речення. У якому з них частини з'єднано за допомогою сполучника? У саду достигли черешні, на городі почервоніла полуниця.

Номер слайду 6

Настя збирала полуницю, а Ваня рвав черешні.

Номер слайду 7

СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ СПОЛУЧНИКОВЕ БЕЗСПОЛУЧНИКОВЕ частини речення з'єднано за допомогою сполучників (сполучних слів) та інтонації частини речення з'єднано без допомоги сполучників, лише інтонацією

Номер слайду 8

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ У СКЛАДНОМУ РЕЧЕННІ Кома між частинами складного речення Поставити розділові знаки у складному реченні: Був кінець липня і стояла нестерпна спека. Бережи час бо його й за гроші не купиш. Уже поснули старші а дітей заколихав піснями соловей.

Номер слайду 9

Визначити граматичні основи, вид речення за будовою, поставити розділові знаки 1. Зелена трава горить зеленим вогнем а на її довгих листочках грає і сяє чиста роса.

Номер слайду 10

Пишається калинонька явір молодіє а кругом їх верболози й лози зеленіють.

Номер слайду 11

Садок вишневий коло хати хрущі над вишнями гудуть.

Номер слайду 12

Тюльпани весело цвітуть і манять до себе

Номер слайду 13

Завдання: з простих речень утворити складні за допомогою сполучників; поставити розділові знаки 1. Ніч минула швидко. Настав сірий туманний ранок. 2. Буря вщухла. Хвилі продовжували бушувати. 3. Понісся перший порив вітру. Човен здригнувся.

Номер слайду 14

Завдання: у поданих прислів’ях дописати другу частину складного речення; поставити потрібні розділові знаки 1.Хто людей питає … . 2.Чим розумний стидається … . 3. Хто рано підводиться … . 4.Страшно буває тому … . Для довідок. В кого совість нечиста. Тим дурень величається. Той і розум має. За тим діло водиться.

Номер слайду 15

“Упіймай помилку” 1. У простому речення є одна граматична основа. 2. Граматична основа складається з підмета і присудка. 3. У складному реченні є дві граматичні основи. 4. Між частинами складного речення треба ставити розділовий знак. 5. Перед сполучником і завжди ставимо кому. 6. Прості речення у складному з’єднуються тільки за допомогою сполучників.

Номер слайду 16

Домашнє завдання Вправа 360 Подані речення допишіть, щоб із кожного утворилося складне. 1. Люблю вранішні пташині голоси, але… . 2. Вранішнє сонце скидалося на клубочок ангорових ниток, які… . 3. Мені подобається сніжна зима, тому що… . 4. Я часто спостерігаю за відблисками світла на плесі озера, коли… . 5. Дощова вода корисна для рослин, адже… .

ppt
Додано
26 грудня 2023
Переглядів
306
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку