Презентація до уроку "СНІД"

Про матеріал

Презентація до уроку на тему "СНІД". Можна також використовувати на виховний захід. У презентації вказані останні дані зафіксовані по СНІДУ. Також розповідається, що таке СНІД та його основні заходи профілактики.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Неклітинними формами життя є:а) прокаріоти; б) еукаріоти; в) віруси.2. Вперше віруси були відкриті:а) у XVIII ст.; б) у XIX ст.; в) у XX ст.3. Життєвий цикл вірусів складається з кількості фаз:а) 2; б) 3; в) 4.4. Розмноження вірусів відбувається:а) у клітині хазяїна; б) незалежно від клітин хазяїна; в) на поверхні клітини хазяїна.5. Оболонка вірусів складається:а) з білків; б) з вуглеводів; в) з ліпідів.

Номер слайду 2

6. Віруси містять:а) тільки РНК; б) тільки ДНК; в) ДНК або РНК.7. Тип інфекції, коли вірусні частинки не виходять у довкілля з інфікованих клітин:а) гостра; б) хронічна; в) прихована.8. Специфічні для кожного вірусу захисні білки організму хазяїна:а) імуноглобуліни; б) інтерферони; в) гормони.9. Комплекс процесів, які відбуваються під час взаємодії збудника (вірусів) і організму хазяїна, називається:а) інфекцією; б)інвазією; в) вакцинацією.10. Ізоляція хворих організмів від здорових – це: А) інвазія; б) інфекція; в) карантин.

Номер слайду 3

Вставте пропущені слова. Бактеріофаги -__________, які уражають _____________. У вірусів є лише ______ вид нуклеїнової кислоти ДНК або _____. Віруси – форми життя, які складають окреме ______ органічного світу. Віруси проникають в організм з їжею, через шкіру, _______ або _______ шляхами. Прикладами вірусних хвороб можна назвати _______, ________ та ін.

Номер слайду 4

Про яку хворобу йдеться? 1.Інфекційні хвороби, які викликають порушення в роботі печінки. 2. Хвороби викликають підвищення температури тіла, головний біль та захворювання верхніх дихальних шляхів. 3. Збудник розвивається на шкірі, викликаючи появу рубців. 4. Хвороба проявляється у вигляді пухирцеподібних висипань на шкірі, губах, сечостатевих органах. 5. Хвороба, яка руйнує імунну систему людини. 6. Захворювання нервової системи. Збудник передається через слину або під час контакту з хворою твариною.

Номер слайду 5

Їй усього сімнадцять років,Йому було б двадцять чотири. Але для них життя – це спокій …Це спокій власної квартири. У них тепер немає долі,Життя їх – хроніка часів. СНІД доїдає їх поволі.Їм залишилось кілька днів. Але не смерть лякає пару,Болюча вічная розлука,Що через цю хворобу-скнару,Зв'язала їх коханню руки!

Номер слайду 6

Профілактика ВІЛ – інфекцій / СНІДУ.

Номер слайду 7

ВІЛ- вірус(Збудник хвороби)- імунодефіциту(Відсутність захисної реакції системи організму)- людиниr

Номер слайду 8

(такий, який з'явився протягом життя, а не від народження)(стосується імунної системи)(брак реакції імунної системи організму на наявність вірусів)(ознаки, які вказують на наявність якоїсь хвороби. С - синдром. Н - набутогоІ - імунного. Д - дефіцитуr

Номер слайду 9

Прогноз кількості ВІЛ-інфікованих в Україні протягом 1994-2014 рр., тис. осіб

Номер слайду 10

Епідеміологічна ситуація на УкраїніВисокий рівень захворювання. Середній рівень захворювання. Низький рівень захворювання

Номер слайду 11

Вірус передається:1. При статевому контакті з хворим Снідом або зараженим ВІЧ, частіше при статевих збоченнях; 2. В результаті використовування для ін'єкцій не стерильних шприців шляхом введення крові або її препаратів, що містять вірус;3. Вірус від вагітної жінки, зараженої Снідом, її дитині.

Номер слайду 12

Вірус непередається:через повітря; при розмові, кашлі і т. п.; при користуванні загальним посудом; через рукостискання; через поцілунок; через їжу; через предмети домашнього побуту; при купанні в басейні, душі; через спортивні предмети; через спілкування з домашніми тваринами; через укуси комах; при догляді за хворими. жодного випадку зараження Снідом не виникло при побутових контактах або при контактах на роботі.

Номер слайду 13

Нав'язливий сухий кашель. Тривала, більше трьох місяців, лихоманка (підвищення температури) незрозумілого походження. Збільшення лімфовузлів (окрім пахових). Різке зниження ваги. Тривала діарея. Часті головні болі, слабкість, зниження пам'яті і працездатності. Запалення слизистої оболонки порожнини рота, білий наліт, язви. Нез'ясовне зниження зору і сліпота. Пітливість вночі. Основні симптоми:

Номер слайду 14

Стадії СНІД:1. Період вікна2. Безсимптомний період3. Стадія СНІДУ

Номер слайду 15

Щоб уникнути зараження необхідно дотримуватись простих правил:утримання – відкладення початку статевого життя до шлюбу;вірність – коли неінфікована пара зберігає взаємну вірність;використання презервативів;уникання контактів з кров’ю інших людей;користування стерильними інструментами для медичних та косметичних маніпуляцій;дотримання правил особистої гігієни  при користуванні предметами, що колють та ріжуть.

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Повт.§30-34, ст.182-203 Творче завдання: інформацію про СНІД оформити у вигляді листівки або презентації

pptx
Додано
11 березня 2018
Переглядів
1532
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку