Презентація до уроку "Стереотипи та упередження"

Про матеріал
Матеріал до уроку з громадянської освіти 10 клас . Розділ 3 "Людина в соціокультурному просторі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стереотипи та упередження. Дискримінація. Толерантність та інклюзія. Громадянська освіта 10 клас. Підготував вчитель історії Одеської ЗОШ№56 Голобородов Костянтин Володимирович

Номер слайду 2

«Толерантність – це мистецтво жити з іншими людьми та з іншими ідеями»Кофі Аннан, генеральний секретар ООН

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Стереотип – це спрощене, схематичне, часто викривлене уявлення про щось або про когось. Основні риси стереотипів: Завжди простіші, ніж реальінсть. Рідко бувають плодом нашого досвіду. Нерідко помилковіДуже живучіСтереотипи. ПозитивніНейтральніНегативні

Номер слайду 6

Гра «Християнин – мусульманин»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}УкраїнціУкраїнці люблять…Ми всі знаємо, що українські …Українців можна відрізнити за .. Українці завжди находять.. Всі інші вважають, що українські.. Мусульмани. Мусульмани люблять.. Ми всі знаємо, що мусульмани…Мусульман завжди можна відрізнити за.. Мусульмани завжди надходять…Усі інші вважають, що мусульмани..ЄвреїЄвреї люблять.. Ми всі знаємо, що євреї..Євреїв можна відрізнити за ..Євреїв завжди знаходять .. Усі інші вважають, що євреї ..

Номер слайду 7

Забобони – негативне ставлення до людини чи будь-якої групи людей, про яких насправді нічого ви не знаєте. Це також негативне ставлення на підставі не особистого знайомства. Упередження – це негативне ставлення до людини чи будь-якої групи людей, про яких ви насправді нічого не знаєте.

Номер слайду 8

ВИДИ УПЕРЕДЖЕНЬЕтнічні соціальнірелігійнікультурнігендерніВікові

Номер слайду 9

Забобони – негативне ставлення до людини чи будь-якої групи людей, про яких насправді нічого ви не знаєте. Це також негативне ставлення на підставі не особистого знайомства. Упередження – це негативне ставлення до людини чи будь-якої групи людей, про яких ви насправді нічого не знаєте.

Номер слайду 10

Як позбутися негативного впливу стереотипів?Порівняння, яке передбачає аналіз ситуації, зіставлення її з іншими, знаходження відмінностей та суперечностей. Відкритість сприймання, тобто уміти сприймати явище у всій його повноті, дивитися на нього так, ніби бачите вперше, заново відкривати нові грані відомого й уважно вивчати з тим, що дарує навколишній світ. Критичне мислення. Розширення світогляду; позбутися стереотипів можна, постійно працюючи над собою, розвиваючись, навчаючись нового, розширюючи свій світогляд.

Номер слайду 11

Дискримінація – це обумовлені упередження (негативними стереотипами), несправедливі дії щодо членів певних соціальних груп. Дискримінація за станом здоров’я. Дискримінація людей з інвалідністю. Дискримінація за місцем проживання/громадянством. Дискримінація за статтю. Дискримінація за етнічним походженням. Дискримінація за релігійним переконанням. Дискримінація за політичним переконанням. Дискримінація за віком. Дискримінація за мовою. Дискримінація за сексуальною орієнтацією. Прояви дискримінації:

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Ксенофобія – неоднозначний термін, котрий позначає певний стан людини, що виявляється в нав’язливому страху щодо чужинців чи просто чогось незнайомого або страх перед чужоземцями та ненависть до них.

Номер слайду 14

Расизм – світогляд, а також політичні теорії і практики, що гуртуються на расовій дискримінації, на уявленні про поділ людей на біологічно різні групи, тобто раси на основі особливостей зовнішнього вигляду.

Номер слайду 15

Етнічна дискримінація – схоже на расизм, але етнічна дискримінація виражається в дискримінації людей через їхню національну належність.

Номер слайду 16

Ейджизм – це вікова дискримінація ґрунтується на переконанні, що певні вікові категорії є гіршими за інших.

Номер слайду 17

Сексизм – це упереджене ставлення та дискримінація групи людей через їхню стать або гендерну ідентичність

Номер слайду 18

Антисемітизм – нетерпиме ставлення до євреїв

Номер слайду 19

Релігійна нетерпимість – особисте несприйняття інших релігійних вірувань.

Номер слайду 20

Толерантність – це передусім активна позиція, що формується на основі визнання універсальних прав та основних свобод людини.

Номер слайду 21

Бути толерантним – це означає…Бути терпимим до оточення;Поважати людей, їхні думки, релігію;Сприймати інших такими, якими вони є;Розуміти різноманіття культур нашого світу.

Номер слайду 22

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Толерантна особистістьІнтолерантна особистість. Повага до думки інших. Нерозуміння. ДоброзичливістьІгнорування. Бажання будь-що робити разом. Егоїзм. Розуміння і сприйняття. Нетерпимість. Чуйність. Висловлювання зневаги. Допитливість. Дратівливість. Поблажливість. Байдужість. Довіра. Цинізм. Гуманізм. Невмотивована агресія

Номер слайду 23

Інклюзія – процес збільшення ступеня участі всіх громадян у суспільному житті.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Літня Паралімпіда 2020 року

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Домашнє завдання Опрацювати матеріал підручника сторінки 56-59 Підготувати міні-твір «Суспільство без стереотипів»Завдання 9 або 13, сторінки 59

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
7481
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку