Презентація до уроку "Стислий відгук на прочитану літературну баладу"

Про матеріал
І знов розвиток мовлення. Презентація містить рекомендації щодо створення відгуку на прочитану літературну баладу. Втім за наданим алгоритмом можна написати й відгук на будь-яку прочитану книгу. Знайдені в Інтернеті зразки відгуків не відповідають отриманим під час уроку рекомендаціям, тому діти повинні працювати самостійно, що сприяє формуванню предметних та ключових компетентностей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стислий відгук на прочитану літературну баладу Розвиток мовлення (письмово)

Номер слайду 2

Мета нашої роботи  Письменник пише, щоб його читали. Мрія письменника — отримати відгук на своє творіння. А гарний відгук, як відомо, іноді буває ціннішим, ніж вдала стаття. Відгук — це одна з найбільш часто використовуваних форм ваших творів. Написати розгорнутий відгук на книжку або твір — з цим завданням ви вперше стикалися вже в молодших класах, і цей вид письмових робіт буде супроводжувати вас аж до старшої школи, де відгук зміниться більш складним видом твору — рецензією. Втім, відгуки на книжки пишуть і дорослі — коли твір дуже сподобався або навпаки — не сподобався зовсім. Відгук — це текст, у якому дають оцінку прочитаного, почутого, побаченого, висловлюють ставлення до нього. Мета відгуку — описати свої почуття та думки, які з’явилися від знайомства з автором і його твором, а також рекомендація книжки або твору іншим читачам. Відгук може бути написаний у вигляді міркування, тоді він зазвичай містить тезу (думка читача про книжку), докази справедливості цієї думки; висновок (загальна оцінка книжки); рекомендації (кому прочитати цю книжку). Відгук також може бути написаний у стилі вільного письма. З одного боку, писати будь-який вільний твір досить легко: коли немає заданих меж і можна озвучувати лише власні думки, є більше простору для творчості, але є у цієї медалі й зворотний бік — такий твір може виявитися досить сумбурним. Щоб цього не сталося, пропоную покроковий план складання відгуку на прочитаний твір. У нашому випадку це літературна балада.

Номер слайду 3

План складання відгуку — Подивіться на автора і назву балади. Чи знайоме вам прізвище письменника? Що вам про нього відомо? Згадайте важливе. Що ви скажете про назву балади? Чи привернула вона вашу увагу? Можливо, створила певний настрій або натякнула, що чекає на вас у творі? Скажіть про це кілька слів. Зверніть увагу! На початку вашого твору важливо дати короткі відомості про прочитану книжку: ім’я автора, назву твору, в якому році він написаний автором, місце і час представлених ув книжці подій, хто стоїть у центрі оповіді.

Номер слайду 4

Обираємо Й. К. Ф. Шиллер (1759 – 1805). “Рукавичка” Адам Міцкевич (1798 – 1855). “Світязь” Р. Л. Стівенсон (1850 – 1894). “Балада про вересовий трунок”

Номер слайду 5

Основна частина відгуку  Ви вказали автора і назву. Тепер час переходити до основної частини відгуку: дайте відповідь на головне питання — про що ця балада? Опишіть місця, що зображені у творі. Подумайте, у чому полягає головна думка розказаної історії? Можна розповісти про те, які риси характеру, вчинки, подвиги героїв викликали найсильніші емоції. Цікаві відгуки виходять, коли є порівняння, зіставлення прочитаного з фактами, відомими з інших книжок або з життя. Чи має балада виховний потенціал? Який саме? Зверніть увагу! Тут не потрібно детально переказувати баладу. Важливо — сформулювати головну ідею твору.

Номер слайду 6

Говоримо про головне Далі говоримо про головне: сподобалася балада чи ні. І обов’язково розкриваємо — чому? Чим вас порадувала історія? Що засмутило? Що здалося найцікавішим? Чи згодні ви з діями героїв або, можливо, вчинили б по-іншому? Раптом у вас є навіть поради для когось з дійових осіб балади. Пишіть про все, що спаде на думку. В узагальненні ви можете сказати, чи маєте намір продовжити ознайомлюватися з цим автором, прочитати інші його книжки, зокрема й балади, або ж порекомендувати цього письменника читачам, а можливо (адже відгук може бути і негативним), порадити їм ніколи не брати в руки книжок цього автора. У відгуку на книжку краще сказати якомога більше, ніж не сказати нічого, а скоротити ви завжди встигнете!

Номер слайду 7

МОЖЛИВІ ПОМИЛКИ ПІД ЧАС НАПИСАННЯ ВІДГУКУ! Коли ви пишете відгук на баладу, помилитися важко: зрештою, це ваша особиста думка про неї. але деяких неточностей все ж варто уникати. Переказ подій не повинен займати значну частину твору (про це вже йшлося, але повторимо ще раз), відгук — це ваші враження від балади, а не переказ сюжету. Не можна «плавати» в питаннях щодо змісту тексту. Твір, на який пишуть відгук, потрібно прочитати дуже уважно. Не варто користуватися під час написання свого відгуку критикою або іншими статтями про твір. Використання цих джерел доречно під час глибшого аналізу твору, для написання відгуку це ні до чого. Непослідовний виклад думок і вражень або відсутність логічного переходу від однієї частини відгуку до іншої — це те, чого слід уникати. Текст повинен легко читатися. Якщо уважно дотримуватися всіх деталей, а також згадати все, що вразило чи не вразило вас у творі, написати відгук на баладу буде зовсім нескладно.

Номер слайду 8

Зразки відгуків на баладу з Інтернету Мені балада “Вересовий трунок” дуже сподобалася. Балада відображає сміливість, мужність і відвагу людей різного віку. Балада про те, що потрібно зберігати таємницю і не видавати, тим більше ворогові, навіть ціною власного життя. «Вересовий мед» – балада про мужніх і волелюбних людей. Колись давно в Шотландії жив легендарний народ пікти. Вони вміли варити вересковий мед. Проте мирна робота пиктів була перервана: король шотландський пішов на них війною, знищивши майже всіх. Прийшло літо, знову зачервонів верес, але чудовий мед ніхто не варив, так як разом з пиктами загинула і таємниця виготовлення цього напою. І ось одного разу їхав шотландський король по Вересовій землі похмурий і незадоволений. І раптом королівський васал в щілині між каменем знайшов двох пивоварів. Це були пікти – батько і син. Король, зневажливо подивившись на них, говорив, звертаючись до батька, що він сина і себе врятує, якщо відкриє секрет приготування напою. Але не злякалися суворого вельможі маленькі пікти, тому що поклялися повік берегти таємницю. В останній раз подивилися вони на червоний верес, морську безодню, яка вирувала внизу під ними, і батько сказав королю: Не смію я честь продавати, коли в очі дивиться син. Схопили хлопчика воїни і, розгойдавши, кинули тіло в морську безодню. Загинув мужній хлопчик, а батько його промовив: «Смерть мені не страшна, і таємниця Вересового меду помре зі мною.» У цій баладі Роберт Льюїс Стівенсон уславлює волелюбність, мужність нескореного народу, який готовий померти, але не скориться жорстокому і свавільному правителю. Джерело: https://dovidka.biz.ua/vidguk-na-baladu-veresoviy-trunok/ Зверніть увагу на помилки: Де кілька слів про письменника? Чи не забагато переказу? Де рекомендації щодо читання книг Стівенсона?

Номер слайду 9

Зразки відгуків на баладу з Інтернету Стислий відгук на літературну баладу "Світязь" : Нещодавно на уроці зарубіжної літератури ми прочитали твір генія польського письменства Адама Міцкевича під назвою "Світязь". За жанром текст є баладою. У ній розповідається про волелюбних людей, їхню боротьбу із ворогами та подвиг жінок. Найбільше мене вразили описи природи, зокрема озера Світязь. Дивовижними є елементи чарівного та фантастичного у творі. Ця балада навчає не коритися долі, уславлює патріотизм народу, закликає людей єднатися та вірити у щасливе майбутнє. Чи не надто стисло? Що можна було б додати?

Номер слайду 10

Варто було б додати кілька слів про Шиллера, його ставлення до байдужої до людей влади. Зразки відгуків на баладу з Інтернету Балада Фрідріха Шиллера “Рукавичка” розповідає про бій на арені лютих звірів, який виявляється не таким страшним, як бій серед глядачів – людей. Балада одразу справила на мене велике враження. В творі я побачила, що автор зображує тваринний світ більш людяним, аніж людський. Чому? А тому, що лев (який є царем усіх тварин) своїм риком зупинив бій леопардів з тигром. Він розумів, що цей бій не має сенсу, а лише влаштований заради розваги. Тваринний світ таких розваг не приймає. Коли ж юна красуня Кунігунда “ненароком” (а з глузливого тону дівчини стає зрозуміло, що це було зовсім не так) впустила свою рукавичку на арену і послала ледь не на вірну смерть (до диких звірів) закоханого в неї лицаря Делоржа, то цьому ніхто не перешкодив. За Лицарським кодексом Делорж мав або виконати прохання своєї дами серця, або відмовитись, чим би позбувся своєї лицарської честі. Але на долю лицаря міг вплинути король Франціск, який був присутнім на цьому ігрищі – він своїм королівським словом міг дозволити Делоржу не виконувати забаганку Кунігунди – це ж смертельно небезпечно. Але він цього не зробив. Король, як і всі інші глядачі, спостерігав за лицарем так само, як і за дикими тваринами. Тут тварина виявилась мудрішою за людину. А щодо останніх рядків: “Він рукавичку в лице їй кинув: “Подяки, дамо, не треба мені!” — Сказав і її покинув.” то тут я цілковито погоджуюся з Делоржем. Дама, яка привселюдно заради розваги наразила його на смертельну небезпеку, надалі не гідна його уваги. Шкода визнавати, але іноді люди бувають жорстокішими, ніж тварини. Джерело: https://dovidka.biz.ua/vidguk-na-baladu-rukavichka/

Номер слайду 11

Бажаю успіху! Діти, ви отримали рекомендації щодо написання відгуку на літературну баладу, ознайомилися зі зразками творів та переконалися, що у кожному з них є певні недоліки. Не бійтеся писати самостійно. Будьте впевненими у власних здібностях, здатності творити неповторне. Отже, приступайте до роботи. Бажаю успіху!

Номер слайду 12

Домашнє завдання Підготуватися до контрольної роботи за розділами “Вступ”, “Билини і балади”. Прочитати роман Вальтера Скотта “Айвенго”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Sokoluk Nadia
    Дуже цікаво і зацікавлює
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Марчишин Любов Зіновіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 жовтня 2020
Переглядів
14179
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку