Презентація до уроку : "Свічник.Технологія виготовлення"

Про матеріал
Презентація до уроків з теми: Об’єкт проєктної діяльності «Свічник». Історична довідка та види свічників, матеріали. Конструкційні матеріали та їх вплив на технологію обробки. Технологічна послідовність виготовлення виробу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Свічник1

Номер слайду 2

2 Більшість із нас сприймають підставку для джерела освітлення як аксесуар, що виконує функціональну роль. Так і є. Свічник – це естетично привабливий виріб, що освітлює житло розсіяним та приємним світлом. Інтер'єрна річ здатна привнести в простір індивідуальність, створити затишок і наповнити приміщення атмосферою щастя. Навіть звичайне чаювання на кухні за допомогою цікавої композиції може перетворитися на романтичну вечерю. Що таке свічник?

Номер слайду 3

Історія виникнення свічникаІсторія свічників сягає корінням у давнину… Людині завжди хотілося більше світла навколо себе - і вона використовувала для цього живий вогонь. Палаючу стихію, здавалося б, неможлива річ, помістили в маленькому ґноті свічки. З цього й почалася довга дорога цієї чарівної вигадки людства.

Номер слайду 4

Існує повір'я, що в Стародавньому Єгипті за часів хаосу та лиха нізвідки виник пагорб, а на його вершині виросла квітка лотоса небаченої краси. Коли пелюстки розпустилися, у центрі квітки люди побачили полум'я і так зустріли бога Сонця Ра. Ра переміг темряву, визволив людей від страху ночі, приніс світло. З того часу народ Єгипту почав виготовляти свічники у вигляді лотоса. Люди вірили, що цей предмет здатний захистити їх від злих сил та подарувати силу. 4Історія створення свічника не могла обійтися без легенд…

Номер слайду 5

5 Подібні міфи відомі і в інших культурах, тому їх традиція і породила виготовлення пристроїв для розміщення джерела світла у вигляді стилізованої квітки.Історична довідка

Номер слайду 6

Свічники всіх видів зазвичай мали ніжку - стійку, іноді виконану у вигляді треножника, або стилізованих лап тварин у великого побратима - канделябра. А гнізда для свічок оформлялися у вигляді чашечки квітки з відігнутими пелюстками. Вони ніби зберігали традиції уявлень і міфів про зародження життя, початком якої був поділ темряви і світла. У Древній Греції свічники робили з глини і покривали їх лаком.

Номер слайду 7

7 Свічники змінювали форми та матеріали, одягалися у вишуканий одяг різьблення та прикрас, ставали величними чи повітряно-ніжними. Але основним у свічниках залишався живий вогонь та його життєдайне світло.

Номер слайду 8

8 Для використання в домашніх умовах виготовляли підставки з трьома і більше чашами, для застосування у великих приміщеннях (залах) виготовлялися свічники з однією великою чашею для великої свічки, оскільки потрібно було отримати більше світла

Номер слайду 9

9 Види свічниківІснує багато видів декоративних свічників, основні з них: Канделябр. Свічадо. Ліхтар. Бра. Торшер. Люстра. Жирандоль

Номер слайду 10

10 Канделябр – багаторіжковий декоративний свічник

Номер слайду 11

11 Свічадо – підвісний свічник з багатою кількістю розгалужень

Номер слайду 12

12 Ліхтар – свічник з розташованою свічкою всередині

Номер слайду 13

13 Бра – свічник настінний

Номер слайду 14

14 Торшер – підлоговий свічник

Номер слайду 15

15 Люстра – підвісний багаторіжковий свічник;

Номер слайду 16

16 Жирандоль – настільний великий фігурний свічник на декілька свічок

Номер слайду 17

17 Зміна епох знайшла своє відображення в історії розвитку світильників - в часи Відродження вони стали багатшими, з'явилася традиція прикрашати древко листям, орнаментами, навіть фігурками. Безліч таких канделябрів знаходиться у Венеції та інших містах Італії.

Номер слайду 18

18 В епоху рококо були популярні порцелянові свічники, прикрашені вензелями, позолотою, фігурками амурів чи малюнками, на яких були зображені сільські пейзажі з пастухами і пастушками.

Номер слайду 19

19 За матеріалом виготовлення свічники бувають: Дерев’яні

Номер слайду 20

20 Керамічні

Номер слайду 21

Cкляні21

Номер слайду 22

Ковані (металеві) свічники22

Номер слайду 23

Глиняні23

Номер слайду 24

24 Підсвічник, як і свічки, відіграє важливу роль у створенні настрою, причому він часто непросто доповнює свічку, але й підкреслює красу полум’я, його декоративну функцію.

Номер слайду 25

25 Дорогі ковані свічники зі срібла і бронзи завжди були предметом гордості їхніх власників. Однак сучасна динаміка життя вносить свої корективи в обстановку навколо нас. Змінюються ролі звичних речей і ставлення до них. Ось і масивні класичні свічники поступилися місцем невеликим і мобільним, створюваним для певного випадку, конкретного декору столу і кімнати.

Номер слайду 26

26 Нескладно зробити такий свічник власноруч із самих звичайних матеріалів, він буде гідною прикрасою, а після свята або вечірки його без жалю можна утилізувати або залишити до наступного року.

Номер слайду 27

27 Матеріали і інструменти Солоне тісто. Стеки для ліплення. Качалочка. Дощечка для розкочування тіста. Свічка-таблетка. НожиціПензлик. Фарба, гуаш. Акриловий лак

Номер слайду 28

28 Рецепт солоного тіста. Вода холодна – 200 мл. Пшеничне борошно, переважно вищого гатунку – 500 гр. Кухонна сіль, обов’язково дрібного помелу – 200 гр Сіль змішується з борошном. До них додається вода і вимішується туге тісто.

Номер слайду 29

29 Послідовність виготовлення свічника. Для основи свічника частину тіста розкочуємо качалочкою та заокруглюємо края. Посередині розмішуємо свічку, натискаючи на неї.

Номер слайду 30

30 З іншої частини тіста робимо листочки. Беремо невеликий шматочок тіста, надаємо йому форму листа. Розташовуємо листочки, притискаючи до основи свічника. Перед з’єднанням поверхню змащуємо водою. Стекою виконуємо прожилки на листочках.

Номер слайду 31

31 Зайве тісто між листками вирізаємо стекою. Формуємо менші листочки, і розташовуємо їх між великими.

Номер слайду 32

32 Для троянди тісто розминаємо пальцями, надаючи йому форму подовженої пелюстки. Закручуємо пелюстку і формуємо квіточку. За допомогою ножиць відрізаємо зайве тісто. Розташовуємо троянди між листочками, трохи притискаючи ножицями. Перед з’єднанням поверхню змащуємо водою.

Номер слайду 33

33 Даємо виробу можливість висохнути. Розфарбовуємо акриловими фарбами, підсушуємо і покриваємо акриловим лаком. Свічник готовий!

Номер слайду 34

Фантазуйте! Створюйте нові і корисні речі. Здобувайте знання та вміння й застосовуйте їх у житті. Змінюйте навколишній світ на краще! Дякую за увагу! 34

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гулич Руслан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 грудня 2022
Переглядів
6212
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку