Презентація до уроку "Сюжет і композиція повісті "Різдвяна пісня в прозі". Динаміка образу Скруджа, причини його духовного переродження"

Про матеріал
Композиція твору визначається на основі виконаного домашнього завдання. Побачене Скруджем у минулому, теперішньому й майбутньому ілюструється. Висновки з прочитаного та побаченого діти роблять за допомогою учителя, сам аналіз побудований за принципом "запитання - відповідь".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сюжет і композиція повісті “Різдвяна пісня в прозі” Динаміка образу Скруджа, причини його духовного переродження

Номер слайду 2

Чому “пісня в прозі”? — Ви вже самостійно прочитали повість Чарльза Діккенса «Різдвяна пісня в прозі».  Поміркуємо, чому автор назвав свою повість (середній за обсягом прозовий твір про важливий період з життя героя) «піснєю в прозі». Різдво це день народження Боголюдини. Різдво — це свято, гідне оспівування, тому що воно пов'язане з добром, милосердям, це родинне свято, що об'єднує людей. А про такі речі краще співати, ніж говорити просто. Але в житті Скруджа немає ніякої мрії, нічого доброго — лише сіра буденна проза. Тож, можливо, твір називається так тому, що розповідає про перетворення життя героя з прози на пісню завдяки Різдву? Твір складається з п'яти частин, розділів, які автор називає строфами, як і належить жанру пісні. — Як ви вважаєте, чому розділи автор називає строфами, чи пов'язано це якимось чином із назвою твору? Так, те, що розділи названі строфами, пов'язано з назвою твору. Пісня - це віршований ліричний твір, що складається зі строф (ритмічно завершених частин твору.

Номер слайду 3

Розповідь про реальне життя Скруджа після його мандрівок. V строфа «Закінчення» Мандрівка Скруджа в просторі й часі з Духом Майбутнього Різдва. IV строфа «Останній дух» Мандрівка Скруджа в просторі й часі з Духом Теперішнього Різдва. III строфа «Другий з трьох духів» Мандрівка Скруджа в просторі й часі з Духом Минулого Різдва. II строфа «Перший з трьох духів» Розповідь про реальне життя досить старого Скруджа та відвідини його привидом померлого компаньйона. І строфа «Марлеєва тінь» Композиція повісті Чарльза Діккенса «Різдвяна пісня в прозі» Композиція твору (створюється на основі виконаного домашнього завдання)

Номер слайду 4

Мандрівка в просторі й часі Запитання: — Яку можливість отримав Скрудж завдяки відвідинам його тінню померлого компаньйона? Сьогодні ми маємо здійснити разом зі Скруджем та Духами Минулого, Теперішнього й Майбутнього Різдва мандрівку в просторі й часі та визначити її роль у авторському задумі твору. Для цього ми детально проаналізуємо строфи II, III, і IV тексту повісті «Різдвяна пісня в прозі». — Повернемося ще раз до особливостей композиції твору й згадаємо назви II—IV строф. Спробуємо схематично визначити сюжетну лінію кожної з них.

Номер слайду 5

Строфа ІІ. «Перший з трьох духів» — Як з'явився перший із трьох духів? (Разом зі світлом. Темряву художнього простору, що заповнила собою всю І строфу, прорізає світло.) — З'ясуємо особливості зовнішності першого Духа й спробуємо зрозуміти, чому він має саме такий вигляд. Знайдіть у тексті й зачитайте його опис, поясніть значення ключових слів. («Чудна істота», «дитяча постать», «більше схожий на діда», «волосся ... було зовсім біле». Одягнений в дуже білу сорочку, підперезану блискучим поясом, держав гілку вічнозеленої рослини (в Англії на Різдво господу прикрашають гілками гостролиста. «Од його голови йшло широким пасмом світло, — воно освітлювало все навкруги». Це дух минулого Різдва - він одночасно й дитина, й дід, тому що нагадує про ті свята, які були давно. Але це були свята дитинства. Сяйво над його головою має алегоричний характер. Можливо, в ті часи душа Скруджа ще не було сповнена холоду й темряви. Тож Дух Минулого Різдва - це нагадування про іншого Скруджа, яким він був у далекі роки свого дитинства, юності.) — Перегляньте кадр анімаційного фільму «Різдвяна пісня в прозі» (зустріч Скруджа з Духом Минулого Різдва). Чи збіглося ваше уявлення про цю фантастичну істоту з її образом на кіноекрані? Наскільки, по-вашому, Дух Минулого Різдва відповідає його описові в тексті?

Номер слайду 6

— Як ви думаєте, чому Дух сказав Скруджеві перед мандрівкою: «Дай я доторкнуся до твого серця... і моє доторкання підтримає тебе тепер і потім»? Головна мета автора - відродити душу Скруджа! Йому в цьому допомагають фантастичні образи та фантастичні події (мандрівки в просторі й часі, фантастична можливість за одну Різдвяну ніч побувати в Минулому, Теперішньому та Майбутньому. — Яким шляхом провів Скруджа Дух Минулого Різдва? Як ви гадаєте, чому цей шлях був саме таким? — Які зміни й завдяки кому відбуваються зі Скруджем? Уроки добра й самопожертви від молодшої сестри. Фанні повернула Скруджеві сім'ю. Містер Фецвіг власним прикладом показує, як потрібно ставитися до роботи й до життя. — Якою була реакція Скруджа на побачене й згадане? «Твої губи тремтять... А що це у тебе на щоці». Скрудж «заплакав», «все зворушувало Скруджеве серце до сліз». «Скруджеві стало ніяково». — Як ви думаєте, чому сила світла, що йшло від голови духа, стала дуже ясною й чому Скрудж надів на голову духа гасильника? — Як і чому Скрудж почуває себе після першої мандрівки? — Які результати дала мандрівка в минуле? Висновки. Читач бачить, що Скрудж не завжди був «холодний», що він пережив долю покинутої дитини, що дитинство та юність подарували йому уроки щастя й добра, але в зрілому віці він віддав перевагу грошам і все зруйнував сам. Зі Скружем відбуваються завдяки згадці про минуле зміни: до нього повертаються такі звичайні людські почуття, як здатність переживати, плакати, радіти, розуміти цінність доброго слова, кохання, сімейного щастя. Його душа страждає, мучиться, Можливо, саме тому, не витримуючи цих сердечних мук, цього болю, він надіває гасильника на голову Духа. Це перший крок до очищення Скруджа від «холоду душі», до його звільнення від влади грошей.

Номер слайду 7

Самотня дитина, забута, як бувало, на Різдво Сестра Фанні забирає Скруджа додому Святвечір у Фецвіга Наречена повертає Скруджеві його обручку Що побачив Скрудж у минулому

Номер слайду 8

Строфа III. «Другий з трьох духів» — Скрудж мандрує із Духом Теперішнього Різдва. З'ясуємо, в чому особливість змісту й ролі III строфи твору. — Зіставте, як Скрудж зустрів другого Духа порівняно з першим. Чому? Що передувало його появі? Він боявся, що другий дух не з'явиться, а появи першого Духа він не хотів і боявся. Червонясте світло було Скруджеві страшне (знову контраст світла й темряви, йде боротьба за душу. — У чому полягає особливість вигляду Духа Теперішнього Різдва? Знайдіть ключові слова та прокоментуйте їх. «...веселий, кремезний чолов'яга», «в руці у нього був запалений каганець», «убраний в зелену кирею, облямовану білим хутром» (сніг та ялинка чи гостролист), «вінок із зимового зілля, прикрашений блискучими льодинками», «обличчя добре, очі блищали», «від нього віяло радістю та щирістю». — Чи боїться Скрудж мандрівки, що його очікує? Чому? «Духу, веди мене, куди хочеш! Останньої ночі я ходив поневолі, та наука багато вдіяла... Я хочу скористатися з твоєї науки». Перегляньте цей фрагмент в анімаційній версії «Різдвяної пісні в прозі». Наскільки він підсилив емоційне сприйняття та передав зміни, що відбулися зі Скруджем? — Де Скрудж побував із Духом Теперішнього Різдва і як на нього вплинули ці відвідини?

Номер слайду 9

— Чому холод і мороз у природі не мають впливу на людей? Тепло людських стосунків. Чудо Різдва знищує холод у взаєминах людей, тому туман, холод не заважають радощам, веселому настрою та святкуванню Дня народження Христа. — Що вразило Скруджа в діях Духа Теперішнього Різдва? Те, що він благословляв всіх, особливо звертав свою увагу на бідних і знедолених. — Чому Дух Теперішнього Різдва дуже швидко посивів (на початку строфи III він мав гарне каштанове волосся)? — Який сенс появи в тексті III строфи дітей-потвор «Темноти» й «Бідності»? Руйнується ще одне переконання Скруджа про те, що для бідних є тюрми й притулки. — Чому дух сказав, що найбільше треба стерегтися хлопця? Його ім'я «Темнота». Скрудж впустив у своє серце й життя темряву, загубив свою душу. І тепер так тяжко страждає його душа відроджуючись, позбавляючись темноти (зла та холоду). Висновок. Мандрівка в теперішньому часі змінює ставлення Скруджа до святкування Різдва та до людей. Те, що не вдалося змінити в реальності (строфа І), стає можливим завдяки фантастиці. Скрудж здатен тепер на радість та співчуття. Він хоче бути разом з людьми.

Номер слайду 10

Свято у родині племінника, де про Скруджа говорять із співчуттям Свято у місті. Люди, що славлять Різдво Свято у родині Боба Кретчита, де Боб проголошує тост за пана Скруджа Діти-потвори “Темнота” і “Бідність” Що побачив Скрудж у теперішньому

Номер слайду 11

Мандрівка з Духом Майбутнього Різдва — Чому останній Дух мав вигляд примари? Чому Дух Майбутнього Різдва не має конкретних рис? Майбутнє темне й невідоме. — Чому цей дух не говорить? Як він впливає на Скруджа? Хто говорить? Говорить тепер Скрудж, він просить Духа показати йому майбутнє, страшенно боїться Духа (природний страх кожної людини перед невідомим). «Духу прийдешнього часу! Я боюся тебе більше, ніж всіх тих духів... Але я знаю, що ти хочеш робити мені добро, а я вирішив стати іншою людиною і через те я готовий терпіти твоє товариство з подякою». — Що саме із побаченого в майбутньому найбільше вразило Скруджа? Він побачив власну смерть і власну могилу. Найбільше його вразила байдужість до його смерті оточуючих людей та забуття (занедбана, забута могила.) Висновок. Смерть Скруджа ні в кого не викликала жалю чи співчуття, його навіть ніхто не назвав по імені. Всім було до нього байдуже.

Номер слайду 12

— Чию ще смерть показує Дух Майбутнього Різдва? Чим вона відрізняється від Скруджевої? Чому? Це смерть Тайні Тіма, але про нього вся численна родина Кретчитів згадує як про живого. «Ніхто з нас не забуде бідного Тайні Тіма, бо це була наша перша розлука». «Тайні Тіме, твоя душа була від Бога!» — Чому Скрудж не відпускає Духа Майбутнього Різдва? Що дає йому сили його утримувати (згадайте, як він боровся з Духом Минулого Різдва)? Скрудж повністю змінився, зрозумівши, що смерть забере в нього можливість жити іншим життям, творити добро. «Я вже не той чоловік, що був раніше». «Я вже не хочу бути тим, чим я був». — Перегляньте кадр анімаційного фільму «Різдвяна пісня в прозі», в якому відображено заключний момент розмови Скруджа з Духом Майбутнього Різдва. Спираючись на текст та фрагмент фільму, скажіть, які зміни відбулися зі Скруджем? — Які обіцянки й чому дає Скрудж? Його життєві цінності змінилися. Завдяки мандрівці в просторі й часі він зміг побачити своє життя ніби збоку, оцінити його, усвідомити власні помилки. Тепер духовне й матеріальне помінялися місцями. — Але чи дасть доля йому шанс? Над цим слід замислитись кожному! Ось що хотів сказати автор: «Устигайте робити добро, поки ви ще живі. Творіть добро в реальному житті, й урятована буде душа ваша».

Номер слайду 13

Біржа, розмови про чиюсь смерть Прибиральниця, прачка, могильник у крамниці, продають вкрадене Могила, де Скрудж бачить своє ім'я Смерть Тайні Тіма Смерть Скруджа: ліжко без завіси, тіло під подертим простирадлом Що побачив Скрудж у майбутньому

Номер слайду 14

Домашнє завдання Описати зображене на ілюстрації. Скласти гронування “Скрудж до Різдва”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1.  Ludmila
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Валяник Марія
    Чудова робота! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лєвтєрова Марина Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Скоромець Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Чернявська Галина Володимирівна
    Чудово підібраний ілюстративний матеріал, цитати і питання для обговорення образу Скруджа, етапів його переродження. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
29 листопада 2020
Переглядів
8733
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку