Презентація до уроку технологій (кухарська справа) "Технологія приготування вареників"

Про матеріал
Презентація до уроку технологій (кухарська справа) "Технологія приготування вареників"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Вареники — улюблена в Україні страва з вареного тіста з начинкою. У давнину ця страва наділялася певними магічними властивостями. Оскільки вареник за формою нагадує Місяць, йому в народі приписували відповідні функції Місяця — сприяти добробуту і зміцненню здоров'я людини.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ПЛАН 1.      Приготування прісного тіста 2.      Розробка тіста 3.      Формування вареників 4.      Варіння вареників 5.      Подача вареників

Номер слайду 6

Тісто для вареників   Вареники готують з прісного тіста без дріжджів двома способами: тепловим і холодним. При тепловому способі приготування вареників частина призначеної, згідно з рецептом, борошна заварюють окропом (1/3 загальної кількості необхідної води): це покращує набухання клейковини. Заварену муку ретельно перемішують, додають іншу частину води кімнатної температури, яйця, сіль і замішують тісто так, щоб воно було однорідним, еластичним по консистенції і легко відставало від рук. Після цього тесту дають постояти 40 хвилин для визрівання.

Номер слайду 7

Якщо необхідно зберегти тісто для вареників тривалий час, то борошно заливають холодною водою (або молоком), щоб краще зберігалася волога і тісто не висихало. Потрібно також стежити, щоб тісто не було дуже густим, оскільки його важко розкачувати й ліпити з нього вареники. Для приготування тіста для вареників беруть: на 3 склянки пшеничного борошна - 1 яйце, Ѕ чайної ложки солі і ѕ склянки води.

Номер слайду 8

ПРИГОТУВАННЯ ПРІСНОГО ТІСТА У борошно додати нагріте до 30-35°С молоко або воду

Номер слайду 9

Потім увести яйця, сіль, цукор 

Номер слайду 10

Замішувати тісто доти, поки воно не набуде однорідної консистенції.

Номер слайду 11

Перед формуванням тісто витримати 30—40 хвилин для набухання клейковини

Номер слайду 12

Все тісто делимо на порції

Номер слайду 13

Як ліпити вареники Традиційно вареники ліплять напівкруглої або трикутної форми. Вареники напівкруглої форми. Для цього з розкачане тісто вирізують склянкою круглі Варениці, на середину кладуть начинку і з'єднують напівкруглі краї.

Номер слайду 14

Вареники трикутної форми. Підготовлене тісто розкачують завтовшки 1-1,5 мм і розрізують на квадрати 5х5 см. В центрі кожного шматочка кладуть начинку, а потім з'єднують два протилежні кінці так, щоб вареник мав вигляд трикутника.

Номер слайду 15

Якщо вареники потрібно приготувати досить швидко, то тісто розкочують у вигляді великого прямокутника, на якому, відступивши від його краю на 5 см, укладають начинки на рівній відстані (6-7 см), кладуть на нього іншу половину тіста, і вирізують вареники виїмкою. Обрізки тіста без начинки використовують для повторного розкочування тіста, а якщо начинки для вареників не залишилося, з них готують галушки.

Номер слайду 16

2. РОЗРОБКА ТІСТА Потім тісто розкачують у пласт товщиною    1-1,5мм і виїмкою штампують варениці діаметром 8-9 см.

Номер слайду 17

3. ФОРМУВАННЯ ВАРЕНИКІВ На середину варениці викладають начинку

Номер слайду 18

Згинають тісто навпіл

Номер слайду 19

Притискують великим пальцем начинку і з'єднують краї 

Номер слайду 20

Закріпити краї ще раз

Номер слайду 21

Починаємо формувати фігурний край

Номер слайду 22

Добре притискуємо початок фігурного краю

Номер слайду 23

Великим пальцем притискуємо верхню частину фігурного краю

Номер слайду 24

Защипуємо і притискаємо

Номер слайду 25

Номер слайду 26

До варіння вареники зберігають у холодильній шафі на дерев'яних лотках, посипаних борошном, при температурі від 0 до -6 оС.

Номер слайду 27

Як варити вареники Підготовлені вареники кладуть у киплячу підсолену воду і після спливання на поверхню варять 5-7 хвилин на помірному вогні. Не можна допускати бурхливого кипіння, щоб вареники не зварилися. Найкраще їх варити в широкій низькій посуді.

Номер слайду 28

Зварені вареники вибирають шумівкою і складають у друшляк для стікання води, потім перекладають у каструлю, поливають розігрітим вершковим маслом і злегка струшують, щоб вареники не прилипали один до одного. Вареники з вишнями та іншими ягодами після варіння розкладають на дошці для охолодження і подають на стіл зі сметаною, цукром, ягідним сиропом

Номер слайду 29

4. ВАРІННЯ ВАРЕНИКІВ  Вареники  кладуть в киплячу підсолену воду невеликими порціями.

Номер слайду 30

Варять при слабкому кипінні 2-3 хвилини після спливання

Номер слайду 31

5. ЛІНИВІ ВАРЕНИКИ Саме тому й ліниві, що готуються значно простіше, ніж вареники класичні, ще й старанно виліплювати їх не потрібно.  Готують їх із сиром, картоплею або одночасно з картоплею і сиром.

Номер слайду 32

Інгрідієнти 500 г домашнього сиру 1 яйце склянка борошна 4 ст.л. цукру сіль борошно на підсипку вершкове масло для змащування

Номер слайду 33

Приготування Сир перетріть до зникнення грудочок. Можна його вим’яти картопледавилкою або блендером, або пропустити через м’ясорубку

Номер слайду 34

Додайте цукор, дрібку солі, яйце і добре вимішайте. Цукру можна давати більше або менше — залежно від смакових уподобань. Тепер поступово додавайте борошно

Номер слайду 35

Борошна теж може бути більше або менше. Все залежить від того, наскільки мокрим був сир. Тому додавайте борошно поступово, треба щоб в результаті тісто було м’яким, але по можливості відлипало від рук (або хоча б не сильно прилипало). Якщо борошна буде замало, то тісто під час варіння розлізеться, а якщо забагато, то вареники вийдуть не такими ніжними.

Номер слайду 36

Тепер розділіть тісто на 3-4 частини, скатайте з кожної частини ковбаску діаметром близько 2 см, добре підсипаючи борошном

Номер слайду 37

Кожну ковбаску наріжте на шматочки 1-1,5 см

Номер слайду 38

Кожен шматочок на борошні примніть з двох сторін, щоб вийшли кружальця з невеликою ямкою всередині. Ці ямки допомагають маслу чи сметані залишатися на варениках, а не стікати на дно посудини

Номер слайду 39

Варити ліниві вареники треба у великій кількості киплячої підсоленої води. Покладіть у кип’яток вареники і акуратно проведіть по дну дерев’яною лопаткою, щоб вареники до нього не приклеїлись

Номер слайду 40

Через хвилину після спливання вийміть їх шумівкою, обсушіть в дуршлаку або на дошці

Номер слайду 41

Готові вареники виклади в тарілку, додай масло, сметану і мед.

Номер слайду 42

6. ПОДАЧА ВАРЕНИКІВ  

Номер слайду 43

Узагальнення і систематизація знань  1.      Як готують тісто для вареників? 2.      Наведіть види розробки тіста для приготування вареників. 3.      Які способи формування вареників ви знаєте? 4.      Які начинки можна використовувати при приготуванні вареників? 5.      Які вимоги до варіння вареників? 6.      Назвіть які висуваються вимоги до готових вареників

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каплун Інна В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 березня 2019
Переглядів
6495
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку