Тісто для вареників Вареники готують з прісного тіста без дріжджів двома способами: тепловим і холодним. При тепловому способі приготування вареників частина призначеної, згідно з рецептом, борошна заварюють окропом (1/3 загальної кількості необхідної води): це покращує набухання клейковини. Заварену муку ретельно перемішують, додають іншу частину води кімнатної температури, яйця, сіль і замішують тісто так, щоб воно було однорідним, еластичним по консистенції і легко відставало від рук. Після цього тесту дають постояти 40 хвилин для визрівання.
Якщо необхідно зберегти тісто для вареників тривалий час, то борошно заливають холодною водою (або молоком), щоб краще зберігалася волога і тісто не висихало. Потрібно також стежити, щоб тісто не було дуже густим, оскільки його важко розкачувати й ліпити з нього вареники. Для приготування тіста для вареників беруть: на 3 склянки пшеничного борошна - 1 яйце, Ѕ чайної ложки солі і ѕ склянки води.
Якщо вареники потрібно приготувати досить швидко, то тісто розкочують у вигляді великого прямокутника, на якому, відступивши від його краю на 5 см, укладають начинки на рівній відстані (6-7 см), кладуть на нього іншу половину тіста, і вирізують вареники виїмкою. Обрізки тіста без начинки використовують для повторного розкочування тіста, а якщо начинки для вареників не залишилося, з них готують галушки.
Зварені вареники вибирають шумівкою і складають у друшляк для стікання води, потім перекладають у каструлю, поливають розігрітим вершковим маслом і злегка струшують, щоб вареники не прилипали один до одного. Вареники з вишнями та іншими ягодами після варіння розкладають на дошці для охолодження і подають на стіл зі сметаною, цукром, ягідним сиропом
Борошна теж може бути більше або менше. Все залежить від того, наскільки мокрим був сир. Тому додавайте борошно поступово, треба щоб в результаті тісто було м’яким, але по можливості відлипало від рук (або хоча б не сильно прилипало). Якщо борошна буде замало, то тісто під час варіння розлізеться, а якщо забагато, то вареники вийдуть не такими ніжними.
Узагальнення і систематизація знань 1. Як готують тісто для вареників? 2. Наведіть види розробки тіста для приготування вареників. 3. Які способи формування вареників ви знаєте? 4. Які начинки можна використовувати при приготуванні вареників? 5. Які вимоги до варіння вареників? 6. Назвіть які висуваються вимоги до готових вареників