Презентація до уроку.Тема: Готика. Синтез архітектури, скульптури, монументального живопису.

Про матеріал
Готичний стиль- художній стиль, що з'явився завершальним етапом у розвитку середньовічного мистецтва країн Західної, Центральної і частково Східної Європи (між серединою 12 і 15-16 ст.). Термін "готика" введений в епоху Відродження як зневажливе позначення всього середньовічного мистецтва, що вважалося «варварським». Готика розвивалася в країнах, де панувала католицька церква, і під її егідою феодально-церковні основи зберігалися в ідеології і культурі епохи готики. Готичне мистецтво залишалося переважно культовим по призначенню і релігійним по тематиці: воно було співвіднесено з вічністю, з «вищими» ірраціональними силами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготував: вчитель мистецтва. Марущак Пилип Миколайович. Тема: Готика. Синтез архітектури, скульптури, монументального живопису.

Номер слайду 2

ГОТИЧНИЙ СТИЛЬ- художній стиль, що з'явився завершальним етапом у розвитку середньовічного мистецтва країн Західної, Центральної і частково Східної Європи (між серединою 12 і 15-16 ст.). Термін "готика" введений в епоху Відродження як зневажливе позначення всього середньовічного мистецтва, що вважалося «варварським». Готика розвивалася в країнах, де панувала католицька церква, і під її егідою феодально-церковні основи зберігалися в ідеології і культурі епохи готики. Готичне мистецтво залишалося переважно культовим по призначенню і релігійним по тематиці: воно було співвіднесено з вічністю, з «вищими» ірраціональними силами.

Номер слайду 3

ЖИВОПИСОбразотворче мистецтво готики (скульптура, вітражі, живописні та різьблені вівтарі, книжкова мініатюра), як і мистецтво декоративно-прикладне (різьба по кістці, різьблені меблі тощо), було тісно пов’язане з архітектурою. Саме на ХІІ-ХV ст. припадає найвищий розквіт середньовічної культури: світської літератури і поезії, театру мистецтва та музики. Головною духовною силою мистецтва залишається церква.

Номер слайду 4

ВІТРАЖУ готичному мистецтві місце фресок зайняли вітражі, які виконували в храмах певні функції. По-перше, завдяки світлу, яке проникало через розфарбовані вікна до храму, у різний час певним кольором висвітлювалася та чи інша частина вівтаря. Це надавало інтер’єру храму величності та сакраментальності. По-друге, оскільки скло не лише розфарбовували, а й оздоблювали золотом і сріблом, то в сонячну погоду завдяки цим інкрустованим частинкам внутрішнє оздоблення храму сяяло й викликало відчуття урочистості, піднесеності. Кольорові вітражі у вигляді стрілчатих арок – одна із самих впізнаних особливостей стилю готики. Величезні вікна, для яких стіни служать лише легким каркасом, багатокольорові вітражі, світлові ефекти і, нарешті, прекрасне вікно-роза – все це і створює неповторне "лице" готики. Темами вітражних композицій були історичні події, трудові процеси селян і ремісників, літературні мотиви, релігійні сцени.

Номер слайду 5

ГОТИЧНИЙ ІНТЕР’ЄРХарактерні риси готичного інтер’єру: вишуканість і лицарство. У готичному стилі важливу роль відіграє поєднання матеріалів, кольорів і стильова єдність в оформленні будинку. Переважні кольори: червоний, жовтий, синій, коричневий. Також дуже поширені різні відтінки золотого, срібного, пурпурного, синювато-чорного, зеленого і рубінового. Форма: стрілчасті арки, що переходять у стовпи; стрункі колони; складні форми склепінь; у плані будівлі переважають прямокутні форми. Високий розвиток художніх ремесел у період готики забезпечували цехові об'єднання. У Європі поширеним було виробництво меблів, які були оздоблені різьбленням. Іноді меблі повторювали об'єми готичних споруд. У галузі різьблення по кістці також відбувався значний прогрес.

Номер слайду 6

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВОМузика готичного стилю була переважно духовною. Провідним жанром духовної музики був григоріанський хорал, співали в супроводі органа. Звучання наповнювало храм величчю, урочистістю, таємничістю. Популярними стали духовні гімни, згодом — культова та світська музика. Розвитку зазнали трубадури, провансальські поети-співаки ХІ-ХІІІ ст., які оспівували кохання до чарівної дами, земні радощі, героїку хрестових походів. Музичним інструментом були лютні.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ТЕАТР ГОТИЧНОГО СТИЛЮ Значне місце в середньовічній культурі займав театр, який став відгуком суспільних інтересів свого часу. Через прагнення церкви протидіяти поширенню народних свят та ігор у культуру виникає церковний театр — основна форма театрального мистецтва Європи середніх віків. Спершу під час церковної служби розігрувалися найбільш драматичні епізоди зі Святого Писання (літургічна драма). У XIII ст. їх винесли па паперть, а згодом і на міські площі (майданний театр). Наймасовішим видом театрального дійства у цей час була містерія, яка виникла у другій половині XIII ст. По своєму релігійному змісту вона зв’язана з церковним театром, але ці спектаклі ставилися не духовенством, а простими міщанами. Містеріальна драматургія мала три цикли: «старозавітний», «новозавітний» і «апостольський», в якому сюжети п’єс були запозичені з «Житія святих».

Номер слайду 9

Робота у групах 123

Номер слайду 10

Розучування пісні «Місто золоте» Б. Гребенщиков.

Номер слайду 11

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ. Створити ескіз вітража за геометричними або рослинними мотивами для вікна певної форми — круглого, прямокутного або стрілчастого (на вибір) (графітні і кольорові олівці, фломастери).

pptx
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку