Презентація до уроку "Тіні забутих предків"

Про матеріал
Презентація дає змогу поширити знання учнів з теми, що вивчається, а вчителю допоможе ознайомити учнів з ілюстраторами сюжетів твору
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великоновосілківська гімназія з ЗОШ І ступеня Учитель Узбек Марина Іллівна Ілюстрації до повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків»

Номер слайду 2

Ілюстратори. Михайло Жук. Олена Кульчицька. Павло Філонов. Георгій Якутович. Юрій Белічек

Номер слайду 3

Титульну сторінку до цього твору Коцюбинський в 1912 році замовив художникові М. Жукові, який змалював образ демона, підкресливши містичність описаних у повісті подій за допомогою символів.

Номер слайду 4

ІванІван – то дитя гір та високих смерек, густих лісів та зоряного неба, посеред якого горить найяскравіша зірка – їхнє з Марічкою кохання. Марія Чепульська. Георгій Якутович

Номер слайду 5

Павло Філонов

Номер слайду 6

Юрій Белічек Аналіз малюнків живописців вказує на те, що роботи художників є загалом суто ілюстративними, а графіка – синтетична, з прихованим підтекстом. Вона виявляє тип мислення художника, що надає його творам особливої глибини.

Номер слайду 7

Між ними повна гармонія, взаєморозуміння. Обоє — діти природи, яким добре відомі її закони, її мова, обоє — талановиті музиканти: Іван грав на флоярі, а Марічка обзивалася до нього своїми співаночками. Любов Івана та Марічки, дітей двох ворогуючих сімей, народилася несподівано, всупереч тій ненависті, що супроводжувала життя Палійчуків і Гутенюків.

Номер слайду 8

Саме вона, незабутня подруга дитячих та юнацьких літ, вічно стояла біля нього, співала свої співаночки або тихо плакала.  І згадай мні, мій миленький, два рази на днину, а я тебе ізгадаю сім раз на годину. Вікторія Коломийцева

Номер слайду 9

Але доля склалася по-іншому. Іван пішов на заробітки, а в цей час трагічно загинула Марічка. Тільки з нею він може бути живим, може діяти, творити, може відчувати себе людиною.

Номер слайду 10

Майже сім років він десь блукав, служив у наймах, здавався людям "ведмедем, який зализує свої рани".

Номер слайду 11

Чугайстер (Чугайстир, Дід, Гай, Ночник) — фантастичний образ в українській міфології. За побутовими версіями, чугайстер — це заклятий чаклунами чоловік, якому «пороблено».

pptx
Додано
23 жовтня 2021
Переглядів
1060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку