Презентація до уроку української літератури для 5 класу з теми «Є. Гуцало «Лось». Співчуття й милосердя – шлях до перемоги добра. Характеристика персонажів твору"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури для 5 класу з теми «Є. Гуцало «Лось». Співчуття й милосердя – шлях до перемоги добра. Характеристика персонажів твору» сприятиме ефективній роботі на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема. Є. Гуцало «Лось». Співчуття і милосердя – шлях до перемоги добра. Характеристика персонажів твору

Номер слайду 3

Вікторина «Спостережливий читач» Завдання: за наведеною цитатою необхідно визначити, про кого або про що йдеться у творі Є. Гуцала «Лось»

Номер слайду 4

Інтерактивна вправа «Незакінчене речення» 1) Лось був старий самець, уже звик до ..., в який потрапив із тайги. 2) Коли лось ступив на ..., то під ним приглушено торохнуло, і річка затріщала. 3) Молодший брат сказав: «Дивись, он ... купається!»

Номер слайду 5

4) Щоб врятувати лісового красеня, хлопці розширили ... і прорубали доріжку до берега. 5) Діти спочатку й уваги не звернули на ..., але коли лось упав на сніг, вони зрозуміли, по кому стріляли. 6) Але діти все ще не вірили, що ... мертвий, а тому уважно приглядалися, щоб не проґавити тієї миті, коли ворухнеться, щоб звестись на ноги.

Номер слайду 6

Характеристика образу лося

Номер слайду 7

Характеристика образів братів і дядька Шпичака

Номер слайду 8

Інтерактивна вправа «Інформаційне гронування» Завдання: вибрати риси характеру, які притаманні персонажам твору: І група - братам ІІ група - дядькові Шпичаку

Номер слайду 9

Скоро мовим скоромовку Лосю довелося Стріти в лісі лося. Запитав лось: – Хто се? – Лосик, лось я, лосе! І зраділи лосі – Не стрічались досі.  

Номер слайду 10

  Інтерактивна вправа «Експертна думка» Завдання: дослідити стан почуттів лося - від знайомства читача з ним до рокового пострілу. І група – страх ІІ група - спокій

Номер слайду 11

СТРАХ Нащулив вуха Тривога в крові Шкура на грудях здригнулася Тріщання пробудило в ньому неясний страх Сповнювався страхом Лось завмер Знову захвилювався, знову насторожився, а в ногах прокинулося бажання бігти й тікати Лось вжахано відчув Його очі набрякали кров’янистим смутком, аж горіли червоним розпачем

Номер слайду 12

СПОКІЙ В його очах появився ніжно-золотавий полиск Помалу заспокоювався Лось на хвилю заспокоївся Байдуже спостерігав Розпач трохи вгомонився Його очі засвітилися тямою Він зітхнув на повні груди

Номер слайду 13

Міні-круглий стіл з елементами дискусії Чому в братів немає імен? Чому автор називає їх грибами-підберезниками? Які асоціації виникають у вас із прізвищем Шпичак? Чи можна виправдати Шпичака за скоєний ним злочин? Чому? Шпичак був рідним дядьком хлопчиків. Чи правильно вони вчинили? Що б зробили ви на їх місці?

Номер слайду 14

Творча лабораторія школяра

Номер слайду 15

Розгадування ребуса Завдання: запропонуйте формулу взаємин людини і природи: ЛЮДИНА + ПРИРОДА = ?

Номер слайду 16

Мотиваційна вправа «Чаша Добра»

Номер слайду 17

Домашнє завдання 1. Створіть ілюстрацію до прочитаного твору. 2. Спрогнозуйте кінцівку оповідання, уявивши, що в творі не з’явився дядько Шпичак. 3. Знайдіть у мережі Інтернет або в спеціальній літературі інформацію про життя лосів у дикій природі. З’ясуйте, чи занесені лосі до Червоної книги України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бринько Світлана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Федоренко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
2414
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку