Презентація до уроку української літератури для 8 класу на тему: Дума "Маруся Богуславка".

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури для 8 класу на тему: Дума «Маруся Богуславка». Морально-етичніпроблеми у творі. Проблема вибору, душевна роздвоєність Марусі Богуславки між любов’ю до рідної землі та становищем дружини турецького вельможі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 клас Українська література Тема: Дума «Маруся Богуславка». Морально-етичні проблеми у творі. Проблема вибору, душевна роздвоєність Марусі Богуславки між любов’ю до рідної землі та становищем дружини турецького вельможі. Добрий день! Сьогодні ми ознайомимося з ідейно-художнім змістом народної думи «Маруся Богуславка», визначимо її тематику, особливості композиції та проблематику; розвиватимемо культуру зв’язного мовлення, увагу, пам’ять, спостережливість, уміння грамотно висловлювати власні думки, почуття, спостереження і сприяти виробленню навичок виразного читання; виховуватимемо почуття поваги, любові до народної творчості, історичного минулого нашого народу.

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання: — Які жанри усної народної творчості вам відомі? — Як фольклор пов’язаний з історичними подіями, життям українського народу? — Кого і за що возвеличували народні творці у піснях, думах? — Порівняйте думу і пісню як народні літературні жанри. — Назвіть різновиди дум, наводячи відповідні приклади. — Що вам відомо про виконавців дум? Якими ліричними інструментами користувалися кобзарі та лірники?

Номер слайду 3

У ХV–ХVІІ ст. турки і татари часто нападали на українські села та міста, грабували й палили їх. Старих людей та маленьких діток вони вбивали, а молодь забирали у полон і потім продавали в рабство. Український народ героїчно боровся з поневолювачами. Особливо уславилися своєю мужністю козаки. Щоб попередити збройні напади ворога, вони нерідко перепливали Чорне море на кораблях (галерах) та великих човнах («чайках»). Досягнувши берегів Туреччини, палили її столицю Царгород, громили військо, знищували флот, розбивали в’язниці і визволяли полонених. Бувало, що хтось із козаків-месників сам потрапляв у полон до турків. Полоненим козакам татарські і турецькі ватажки нерідко пропанували стати до них на службу, обіцяючи за це багатство і владу. Але мужні запорожці воліли краще вмерти від жорстоких тортур, аніж продатися ворогові. Зрада Батьківщини ганебна, а ганьба для козака була страшніша за катування й смерть. Ця тема знайшла своє відображення і в «Думі про Марусю Богуславку».

Номер слайду 4

Тема: відтворення часів боротьби українського народу з турками та тривалого перебування козаків у ворожому полоні, яким прагне допомогти Маруся Богуславка. Ідея: засудження поневолення, страждань, яких зазнали українці під час нападу турків, віра у щасливе вільне життя. Основна думка: скільки горя, поневірянь зазнав народ у боротьбі з загарбниками, тільки мужність, рішучість українців позбавить їх від ворожого гніту, приниження. Жанр: народна дума невільницького циклу.

Номер слайду 5

Визначте композицію думи: Вступ:  Основна частина:  Закінчення: 

Номер слайду 6

Композиція: Вступ: розповідь про те, як козаки перебували в ув’язненні у пана турецького. Основна частина: обіцяння Марусі звільнити запорожців з неволі після від’їзду турецького пана до мечеті. Закінчення: Маруся дотрималася обіцянки — визволила козаків з неволі; відмова героїні тікати на рідну землю.

Номер слайду 7

Художні особливості думи.

Номер слайду 8

Домашнє завдання: Дібрати матеріал до характеристики образу Марусі, підготуватися до дискусії «Маруся Богуславка: зрадниця чи патріотка рідної землі?».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
ПІКАЛОВА ВІТА
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
3739
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку