Презентація "Використання артбуків та буктрейлерів на уроках української мови та літератури"

Про матеріал
Презентація "Використання артбуків та буктрейлерів на уроках української мови і літератури та зарубіжної літератури"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання артбуків та буктрейлерів на уроках української мови та літератури. Презентацію підготувала вчитель української мови та літератури Горелова Н. Г.

Номер слайду 2

Артбук (від  англ.  artbook) — колекція зображень та ілюстрацій, зібрана у вигляді альбому під однією обкладинкою. Буктрейлер (від англ. book — книга, англ. trailer — тягач, причіп) — короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Метою створення буктрейлера є спонукання до прочитання книги. Його особливістю є те, що розповідь про книгу подається в образній, інтригуючій формі.

Номер слайду 3

Артбу́к — багатозначний термін:1) інноваційний вид книжкових видань, що сконденсовує авангардні підходи автора й видавця щодо створення й організування контенту;2) одиничний або немасовий книжковий продукт, ключові ознаки якого — унікальність, часто — нетехнологічність матеріальної конструкції. У науковому дискурсі співіснують різноманітні поняття, якими позначають видання з якісним поліграфічним втіленням, нестандартними візуальними й просторовими рішеннями: «арткнига», «книга художника», «авторська книга», «мистецька книга», «візуальна книга».

Номер слайду 4

Історична довідка. Праобразами артбуків можна вважати рукописні книги, створені з використанням первісних типів письма, наприклад, зразки «вузликового» письма (кіпу), «черепашкового» (вампум) тощо. Відліком появи авангардних книг традиційно вважають творчість англійського поета, художника Вільяма Блейка (1757–1827). Він запропонував новаторські для свого часу ідеї, прагнучи досягти ідеального співвідношення матеріально-просторових характеристик книги та її текстового, ілюстративного наповнення. Перші відеоролики про книги почали з'являтися у 2002. В Україні буктрейлери ввійшли у вжиток з 2009 року.

Номер слайду 5

Класифікація артбуківЄдиної загальновизнаної класифікації артбуків немає. Артбуки розрізнюють за різними критеріями. За авторством:одноосібно підготовлені;колективні. За способом творення:створені за допомогою технологій;створені шляхом поєднання ручної роботи і технологій. За концептуальним вирішенням: поп-ап бук — книга із зображеннями, яка при відкриванні стає об’ємною;скетчбук — книга для замальовок;скрапбук — книга, яку читач створює з вирізок;тревелбук — подорожня книга, яку читач може заповнювати самостійно та ін.

Номер слайду 6

Класифікація буктрейлерів. За призначенням буктрейлери поділяють на видавничі (вихід нової книги) та бібліотечні (про книгу з фонду). Буктрейлери можуть бути ігровими, неігровими, анімаційними, виготовленими у формі акторської гри, комп'ютерної графіки або мультиплікації, колажу. Подача інформації про книгу буває розповідна, атмосферна або концептуальна.

Номер слайду 7

Змістові та дизайнерські особливостіАртбук — видання, творення якого не обмежене видавничими стандартами, тож є креативним простором можливостей і викликів, виявляє рівень професіоналізму автора й редактора. Автор може використовувати форму традиційного кодексу, а може й експериментувати — обирати форму сувою, комплекту аркушів тощо. При цьому застосовувати найрізноманітніші натуральні та штучні матеріали, які найдоречніше розкривають та увиразнюють ідею: картон, дерево, тканини, хутро, пластик, тісто тощо. Буктрейлер як ефективний медіаресурс сучасної бібліотеки. Частіше тривалість буктрейлера не перевищує три хвилини. Він не містить спойлерів — інформації про сюжет книги.

Номер слайду 8

Використання артбуків Виготовлення “мистецької книги” на уроках української літератури можна застосувати під час вивчення біографії письменника чи його твору… Створення “авторської книги” можна використати і на уроках української мови під час вичення частин мови , членів речення…Використання творчої роботи можна застосувати і під час проведення позакласних заходів: День української писемності та мови , Шевченківські дні…

Номер слайду 9

Читацька грамотність та читацька компетентність. Компетентні читачі вдаються до різних процесів, навичок і стратегій, щоб знайти інформацію й зрозуміти, а також критично оцінити її актуальність і достовірність. Ці процеси й стратегії будуть різнитися залежно від контексту та цілей читання, взаємодії з множинними цілісними або перерваними текстами як у друкованому, так і в електронному вигляді із застосуванням цифрових технологій. У результаті виготовлення артбуків та буктрейлерів насамперед виникає спонукання до прочитання книги і обов'язково формується читацька грамотність.

Номер слайду 10

pptx
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку