Презентація до уроку української літератури до повісті М. Стельмаха "Гуси-лебеді летять".

Про матеріал
Ця презентація допоможе вчителям української літератури в 7 класах краще підготуватися до теми: "Повість М.Стельмаха "Гуси-лебеді летять".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайло Стельмах. Автобіографічна повість “Гуси-лебеді летять”. Сприйняття Михайликом навколишнього світу крізь призму особливостей мислення, світорозуміння та доброчесності.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

“Душа летить в дитинство, як у вирій,бо їй на світі тепло тільки там”. Л.В. Костенко. Справжній талант людини – це вміння зберегти у своєму серці острівок дитинства, зворушливі спогади про щасливі безтурботні дні, теплоту й турботу, батьківську любов. Саме таким твором є повість Михайла Стельмаха “Гуси-лебеді летять”.

Номер слайду 4

“Я не соромлюся, а горджуся тим, що в мене прості трудівники землі виступають мислителями, бо той, хто щодня встає раніше сонця, працює під сонцем, біля жита-пшениці і меду, і нас годує своїм добрим хлібом, не може не бути філософом”. М. Стельмах. “Самий смисл буття чи не в тому, щоб жити у мудрій злагоді з природою, знати насолоду праці і поезію людських взаємин. І щоб навчитися цим дорожити, треба відчути потребу це берегти”. Олесь Гончар. “Повість М. Стельмаха вся виросла на глибокій народній основі, самий її характер пов’язаний з рідною природою, з піснею і казкою”. Юрій Лукін.

Номер слайду 5

Автобіографія – опис автором свого особистого життя; художній життєпис. Символ – предмет або слово, яке умовно виражає суть певного явища, скажімо, хліб-сіль – символ гостинності). * Гуси-лебеді – символізують швидкоплинність часу, символ міцної родини, кохання, вірності. * Зорі – символ космічних тайн, Всесвіту. * Млин – символ єднання епох. * Вітряки – символ хліборобської долі, душі селянина.

Номер слайду 6

Тема: зображення життєвої долі українського села першої половини XX століття, епізодів з власного дитинства М. Стельмаха, коли він був дев’яти- десятирічним хлопчиком. Ідея: возвеличення людської доброчесності, душевної краси, працелюбності, любові до природи та рідної землі; засудження підступності, заздрості, жадності.

Номер слайду 7

Цю повість М. Стельмах присвятив своїм «… батькам — Ганнi Iванiвнi й Панасу Дем'яновичу з любов'ю i зажурою». У творі показав лад сільського життя з його естетикою в складній історичній динаміці – 1921- 1922 років.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ДОБРОЧЕСНІСТЬ – це “фундаментальне моральне поняття, що характеризує готовність і здатність особи свідомо й твердо слідувати добру. Доброчесність – моральна якість, що базується на таких принципах: * ЧЕСНІСТЬ; * ДОВІРА; * СПРАВЕДЛИВІСТЬ; * ПОВАГА; * ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ; * СМІЛИВІСТЬ, МУЖНІСТЬ; * ПРАЦЕЛЮБНІСТЬ; * ТОЛЕРАНТНІСТЬ; * ЖАГА ПІЗНАННЯ(передовсім через читання).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ЛЮБЛЮ

Номер слайду 12

Природа- Михайлик

Номер слайду 13

Дідусь Демян – Михайлик “Чого тільки не вмів мій дідусь!”

Номер слайду 14

Мати Ганна Іванівна - Михайлик “Хоч ми й бідні, та маємо квіти і в городі, і на калині, і на полотні, яке зодягає нас…”

Номер слайду 15

Тато Панас Дем’янович - Михайлик “Тепер головне – свіжа сорочка і чиста совість…”

Номер слайду 16

Жінка з дитиною – Михайлик “Доки буде існувати добро- доки й існуватиме світ”.

Номер слайду 17

Люба - Михайлик

Номер слайду 18

Вчителька Настя Василівна- Михайлик

Номер слайду 19

Що окрилює людину в цьому житті?

Номер слайду 20

“Є тільки дві речі, які ми можемо дати у спадок своїм дітям, перша – коріння, друга – крила”. Англійське прислів’я Крила – ЦЕ СИМВОЛ: *вміння долати перешкоди, рухатися вперед; *творчість, натхнення; *символ духовного злету людини над буденністю, її взаємодія з Богом та світом; *символ волі, незалежності, право вибору; *символ благородства, прагнення до висоти; *символ любові та перемоги над собою.

Номер слайду 21

Домашнє завдання:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Маньковська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Симонець Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 січня 2021
Переглядів
10759
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку