Презентація до уроку української літератури на тему "Сава Чалий як історичний діяч та уособлення трагічної самотності неординарної особистості. Образ Гната Голого"

Про матеріал

Презентація до уроку української літератури у 10 класі "Сава Чалий як історичний діяч та уособлення трагічної самотності неординарної особистості. Образ Гната Голого". Також у моїх розробках можна знайти розробку уроку за поданою темою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Сава Чалий як історичний діяч та уособлення трагічної самотності неординарної особистості. Образ Гната Голого.

Номер слайду 2

Епіграф: «Не проти народа я воюю, а проти гайдамак, народові ж бажаю миру і спокою, щоб він під панською рукою добув широкої освіти і прав на вільне і корисне життя для всього краю». І. Карпенко-Карий «Сава Чалий»

Номер слайду 3

Гра “Змійка”

Номер слайду 4

Мета: продовжити роботу над змістом твору Івана Карпенка-Карого «Сава Чалий», удосконалювати уміння працювати самостійно, у парах; дати оцінку діяльності Саві Чалому як історичному діячеві; з’ясувати, чому Сава так і не здобув слави національного героя; вчити давати психологічну характеристику героям – Саві Чалому та Гнатові Голому, звертаючи увагу на їхній душевний стан; розвивати навички виразного читання, здатність до співпраці, мислення, творчу уяву.

Номер слайду 5

Випереджувальне завдання

Номер слайду 6

позитивні риси характеру та вчинки героя.все те, що, на вашу думку, є негативним в образі персонажа. РОЗМАЛЮЙ ДЕРЕВО

Номер слайду 7

- нейтральний і об’єктивний, він оперує фактами і цифрами;- діє у сфері емоційної оцінки і почуттів;Метод шести капелюхів Едварда де Боно

Номер слайду 8

це капелюх застереження, він звертає увагу на недоліки, помилки у роздумах;– позитивний, сонячний, оптимістичний, він шукає переваги;- контролює та організовує процес мислення, використовує інші капелюхи.

Номер слайду 9

Складання сенкана1. Тема (один іменник)2. Опис (два прикметники)3. Дія (три дієслова)4. Ставлення (фраза із чотирьох слів)5. Перефразування сутності (один іменник – синонім до першого)

Номер слайду 10

ТЕСТИ (Підготовка до ЗНО) 1. До українського театру корифеїв НЕ НАЛЕЖАВ: А) Іван Карпенко-Карий. Б) Микола Садовський. В) Панас Саксаганський. Г) Іван Котляревський. 2. Справжнє прізвище Івана Карпенка-Карого: А) Барілотті. Б) Карпенко. В) Тобілевич. Г) Саксаганський.

Номер слайду 11

3. Хто із відомих митців так висловився про І. Карпенка-Карого: «... Він був одним з батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література»?А) Р. Пилипчук. Б) І. Франко. В) О. Білецький. Г) О. Гончар. 4. З жанровою ознакою «Мартин Боруля» І. Карпенка-Карого – це: А) Трагедія. Б) Комедія. В) Власне драма. Г) Трагікомедія.

Номер слайду 12

5. Жодного разу на сцені не з’являється дійова особа: А) Красовський. Б) Омелько. В) Трохим. Г) Націєвський. 6. Репліка «Виграв чи програв, а грошики дай! Живи – не тужи! Все одно що лікар: чи вилічив, чи залічив – плати!» належить: А) Степанові. Б) Мартину Борулі. В) Націєвському. Г) Трандалєву.

Номер слайду 13

7. Найбільшим комізмом сповнені діалоги між Мартином і: А) Палажкою. Б) Степаном. В) Марисею. Г) Омельком. 8. До якої пісні звернувся І. Карпенко-Карий, пишучи п’єсу «Сава Чалий»?А) «Ой був в Січі старий козак». Б) «За Сибіром сонце сходить». В) «Чи не той то хміль». Г) «Не дивуйтеся, добрії люди».

Номер слайду 14

9. Визначити жанр твору «Сава Чалий»А) Соціально-побутова драма. Б) Психологічний роман. В) Пригодницький роман. Г) Історична трагедія. 10. До кого Сава сказав такі слова: «Ти солодко говориш так, що вірить хочеться тобі, і боязко стає, щоб ти медовими речами не отруїв душі?»А) Шмигельському. Б) Зосі. В) Потоцькому. Г) Гнатові.

Номер слайду 15

11. Хто зрадив гайдамак, втікши разом з Савою Чалим?А) Медвідь. Б) Грива. В) Іван Найда. Г) Молочай. 12. Хто і кому сказав такі слова: « За те, що кіш у Чорнім лісі наш спалив, напавши зрадою на нього; за те, що ти ловив товаришів своїх і в руки панські віддавав; за те, що церкву ти спалив, — тебе громада наша смерті присудила»?А) Гнат Голий – Саві Чалому. Б) Сава Чалий – Гнату Голому. В) Шмигельський – Саві Чалому. Г) Яворський – Жезніцькому.

Номер слайду 16

Метод “Мікрофон” - Як епіграф до уроку характеризує Саву Чалого? - У чому полягає уособлення трагічної самотності неординарної особистості Сави Чалого?

Номер слайду 17

V. Домашнє завдання1. Написати листа Саві Чалому.2. Скласти семирядковий вірш «Даймонд» за п’єсою «Сава Чалий» (за вибором).3. Підготувати повідомлення «Життя та творчість Михайла Старицького».4. Прочитати поезії «До молоді», «Гетьман», «Виклик».

Номер слайду 18

pptx
Додано
11 травня 2018
Переглядів
3339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку