Презентація до уроку української літератури у 7 класі "Василь Симоненко. Вірші "Гей, нові Колумби й Магеллани" та "Ти знаєш, що ти людина". Христофор Колумб

Про матеріал

Дана презентація є додатком до уроку української літератури у 7 класі на тему "Василь Симоненко. Вірші "Гей, нові Колумби й Магеллани" та "Ти знаєш, що ти людина", яка використовується у процесі уроку під час ознайомлення та анлізу поезії для кращого розуміння ідейно-художнього змісту твору. Христофор Колумб

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Христофор Колумб (1451-1506)Життєве кредо:«Для мене важливе не життя саме по собі, а можливість плавати, що надається ним».

Номер слайду 2

Любов до моря. Христофор Колумб з'явився на світ у родині Доменіко Коломбо, генуезького вівчаря, шановного члена своєї гільдії. Грошей на те, щоб дати Христофору порядну освіту, у Доменіко не було. Крім того, син потрібен був йому в якості помічника. Тому зовсім ще хлопчиком він увійшов у справу батька. У цю пору він уже знав, що торгівля - не його покликання. Куди більш привабливою здавалася йому робота капітана. Христофор вперше відправився у плавання, коли йому було десять років. Тоді він супроводжував свого батька на торговому судні з вантажем вовни. І, поки батько турбувався про збереження товару, він на повні груди вдихав морське повітря і в перший раз в житті відчував себе по-справжньому щасливим. Хлопчик мріяв присвятити морю все своє життя.

Номер слайду 3

Легендарна корабельна аварія. У1476 році Колумб перебував на кораблі якогось іншого Колумба, свого однофамільця, корсара на французькій службі. У південно-західній частині Португалії (мис Сан-Висенти) флотилія Колумба напала на венеціанські галери. Корабель, на якому перебував Христофор, був підпалений, весь його екіпаж загинув, і тільки майбутньому відкривачу Америки вдалося врятуватися. Він був відмінним плавцем і, тримаючись за весло, досяг прибережних вод, де його підібрав місцевий рибалка. Цей рибалка дізнався, що в Лісабоні живе брат врятованого їм моряка, Бартоломео і посприяв возз'єднанню братів. Бартоломео забрав Христофора в Лісабон, де вони деякий час жили разом.

Номер слайду 4

Колумб робить пропозиції У 1479 році Христофор Колумб одружився із Філіппі Муньїш, дочкою відомого мореплавця. Це одруження зміцнило його становище в колі португальських мореплавців, зробило «своїм» серед них. Розмови про далекі країни і про можливість потрапити на схід, велися серед місцевих моряків досить часто. Ймовірно, саме тоді Колумб не на жарт загорівся ідеєю здійснити подібне плавання. 1484 року він представив свій проект новому королю Португалії, але зустрів відмову, оскільки Математична Хунта (Лісабонскька академія астрономії та математики) визнала його розрахунки «казковими». У 1485 році, після смерті дружини, Колумб, що залишився один з малолітнім сином Дієго на руках, перебрався до Іспанії.

Номер слайду 5

Школа терпіння. Перше обговорення проекту Колумба в Іспанії відбулося в 1486році. Проходило воно в Саламанці. Пропозицію не відкинули з порога, проте визнали нездійсненною в даний час. Всі сили Іспанії були поглинені боротьбою з маврами. Отже, вирішення питання про експедицію відклали до переможного закінчення війни. Поки ж Христофору Колумбу була призначена соціальна виплата з державної скарбниці. Одночасно він мав можливість спостерігати іспанські «побут і звичаї». Колумб намагався уявити собі, як він буде набирати команду з цих гарячих, завжди готових схопитися за ніж чи шпагу людей.

Номер слайду 6

Перша Експедиція. З мрією до Індії3 серпня Колумб вивів свої кораблі з порту Палос-де-ла-Фронтера. Через десять діб на шляху ескадри стали з'являтися пучки водоростей. Їх ставало все більше і більше, так що незабаром морякам здалося, що вони пливуть по безкрайньому зеленому лузі. Так було відкрито Саргасове море.12 жовтня з корабля «Пінта» пролунав вигук: «Земля, земля!" Кораблі підійшли до острова, і на другий день Колумб вже поставив на ньому прапор Кастилії і дав йому ім'я - Сан-Сальвадор. Араваки, які населяли острів, зустріли іспанців дружелюбно і подарували їм листя табака.28 жовтня експедиція висадилася на Кубі. Цей острів Колумб прийняв за один з півостровів Східної Азії і назвав його Хуаной. Очікуваних скарбів іспанці тут не виявили і вирішили взяти курс на схід - там, за їх розрахунками, перебувала більш багата Японія. 6 грудня слідуючи наміченим курсам, Колумб відкрив острів Гаїті, названий їм Еспаньйолою. Час було пускатися в зворотний шлях. Землі, відкриті ним, Колумб прийняв за Східну Азію і назвав їх Ост-Індією.

Номер слайду 7

Друга експедиція. Після першої експедиції Колумб не скупився на обіцянки. Він розумів, що у відкритих ним землях неодмінно повинні бути золотоносні райони. Через півроку після завершення першого плавання була підготовлена ​​друга експедиція в Новий Світ. У плавання відправлялося сімнадцять кораблів. 25 вересня 1493 флотилія Колумба вийшла в море. Ідучи через Атлантику Колумб відкрив Антильські острови. Під час другої подорожі Колумб так і не висадився на материку, цілком задовольняючись тими скарбами, що виявив на островах. У березні 1496 він відправився в зворотний шлях і в червні був вже в Кадисі.

Номер слайду 8

Третя і четверта експедиціїУ березні 1502 Колумбу було дано дозвіл на підготовку нової експедиції. 14 серпня адмірал, сам того не відаючи, вдруге пристав до берегів Америки. Відкритій ним землі він дав ім'я «Гондурас» («Глибини») - через великі прибережні глибини. Рухаючись на південний схід, Колумб поплив вздовж берегів континенту, щоночі кидаючи якір, щоб не втратити їх з очей. У районі сучасної Панами індіанці знаками повідомили заморським гостям, що в глибині континенту лежить край Сігуаре, багатий золотом, і що в краю цьому тече велика ріка, а люди живуть в хороших будинках і носять дорогий одяг.

Номер слайду 9

Адмірал на пенсіїУже під час плавання вздовж берегів Південної Америки Колумб розумів, що ще однієї експедиції йому не осилити. Його здоров'я було підірване, напади малярії поверталися знову і знову з усе зростаючою силою. Повернувшись з експедиції, він вирішив відійти від справ. Золота, привезеного їм з Нового Світу, вистачало на те, щоб прожити залишок днів безбідно.

Номер слайду 10

Помер20 травня 1506 року в іспанському Вальядоліді, вимовивши свої останні слова: «У твої руки, Господи, я вручаю мій дух». Похований у Кафедральному соборі в каплиці Луїса міста Севілья (Іспанія).

Номер слайду 11

Йому встановлено багато памятників у всьому світіНью-Йорк Мадрид

Номер слайду 12

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
5371
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку