Презентація до уроку української літератури у 8 класі "В.Сосюра. Патріотичний мотив поезії «Любіть Україну!»"

Про матеріал

Вашій увазі пропонується презентація до уроку засвоєння нових знань у формі дослідження з української літератури у 8 класі на тему "В.Сосюра. Патріотичний мотив поезії «Любіть Україну!»".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Аутотренінг. Я - творча особистість. Я думаю, отже, я живу. Я вчуся аналізувати, співставляти. Я вмію висловлювати свої думки. Я хочу знати!Я вмітиму і знатиму!

Номер слайду 3

Епіграф Свою Україну любіть. Любіть її… Во время люте. В останню тяжкую минуту. За неї Господа моліть. Т. Шевченко

Номер слайду 4

«Україна для мене - це...»

Номер слайду 5

Тема. Володимир Сосюра. Патріотичний мотив поезії "Любіть Україну!"

Номер слайду 6

Очікувані результати уроку

Номер слайду 7

Цілі уроку:ознайомитися із життєвим і творчим шляхом В. Сосюри; розкрити головну думку поезії «Любіть Україну!»;визначити ідейно-художній зміст та особливості цього ліричного твору;формувати навички виразного читання;розвивати вміння грамотно висловлювати свої думки, спостереження, робити висновки, узагальнювати навчальний матеріал;виховувати почуття пошани до рідної України, її культури, любов до навколишнього світу.

Номер слайду 8

План уроку: Підготовка до дослідження. Біографічні дослідженняІсторичне дослідження. Мистецтвознавче дослідження. Групові дослідження. Творче дослідження. Висновки дослідження

Номер слайду 9

Володимир Сосюра читає власну поезію

Номер слайду 10

«З  тобою  я  зли-тий,  народе,  мій дім,  любов'ю  палкою, диханням  моїм».

Номер слайду 11

«Такий я ніжний, такий тривожний...»Ти весь, поете, в цих словах!Твій кожен вірш, рядок твій кожний. Життя тривожністю пропах. М. Рильський

Номер слайду 12

З 1923 р. після короткочасного навчання на робітфаку Харківського інституту народної освіти (тут поет опинився в рідкісній ситуації, коли він вивчав історію літератури, а вся молодь України за хрестоматією Плевако студіювала його власну творчість) В. Сосюра повністю віддається літературній праці. Поет бере активну участь у літературному житті — багато виступає перед робітниками, на творчих дискусіях і вечорах. Українські письменники з Києва та Харкова під час відвідин Чернігова 1927 року. Володимир Сосюра (1898 – 1965)

Номер слайду 13

м. Дебальцеве. В. Сосюра народився 6 січня 1898р. на станції Дебальцеве (нині Донецької обл.). Мати поета, Марія Данилівна Локотош, робітниця з Луганська, працювала в домашньому господарстві, батько, Микола Володимирович, за фахом кресляр, був людиною непосидющою, змінив багато професій: вчителював по селах, був сільським адвокатом, шахтарем, добре малював і співав.

Номер слайду 14

Краєвиди Слобожанщини. Дитинство поета минає на Донбасі. Родина Сосюр оселяється в старій хворостянці над берегом Дінця, в єдиній кімнаті якої туляться восьмеро дітей і батьки. Від одинадцяти років хлопець іде працювати - спершу до бондарного цеху содового заводу, потім телефоністом, чорноробом, не цурається випадкового заробітку.

Номер слайду 15

Початкову освіту Володимир здобуває під наглядом батька, зачитується пригодницькою літературою (Жуль Верн, Т. Майн Рід, Ф. Купер), віршами О. Кольцова та І. Нікітіна. Від 1911 р. в с. Третя Рота (нині м. Верхнє) навчається в міністерському двокласному училищі. Маючи блискучу пам'ять, легко виходить у кращі учні, захоплюється співом і художньою літературою. Лектуру поета становлять твори Гомера, Шіллера, Гоголя, Пушкіна, Шевченка, Лєрмонтова, Некрасова, Лесі Українки, Франка. У цей період він захоплюється й лірикою А. Бєлого, О. Апухтіна; від 1912 р. сам пробує писати вірші російською мовою.

Номер слайду 16

У 1918 р. В. Сосюра бере участь у повстанні проти кайзерівських і гетьманських військ. Невдовзі потрапляє на кілька місяців до петлюрівських загонів, тікає до червоних, восени 1919 р. опиняється в полоні денікінців. У 1920 р. хворого на тиф В. Сосюру звільняють бійці Червоної Армії.

Номер слайду 17

1921 р. виходить у світ перша збірка В. Сосюри «Поезії». 1922 р. з'являється друга збірка — «Червона зима». Поет вільно почувається у складному, повному багатьох течій літературному процесі, не приєднуючись остаточно до якогось одного угруповання і не надаючи цьому особливої ваги.

Номер слайду 18

Велика Вітчизняна війна застає В. Сосюру в Кисловодську. Він повертається до Києва і за рішенням урядових інстанцій разом з іншими письменниками старшого віку виїздить до Уфи. Тут пише поему «Син України» (1942), видає поетичні збірки «В годину гніву» і «Під гул кривавий» (1942). У 1944 р. В. Сосюра закінчує роботу над поемою «Мій син». У роки війни він як військовий кореспондент фронтової газети «За честь Батьківщини» бере участь у роботі українського радіокомітету, виступає як пропагандист і агітатор, виїздить на фронт. 1944 р. поет повертається до Києва.

Номер слайду 19

1947 р. виходить з друку збірка поезій «Щоб сади шуміли», відзначена в 1948 р. Державною премією І ступеня. Активно працює В. Сосюра у великих поетичних жанрах (поеми «Студентка», 1947; «Вітчизна», 1949), в галузі художнього перекладу звертається до поезії С. Кудаша, М. Тихонова, Л. Гіри, О. Одоєвського, К. Рилєєва та ін.

Номер слайду 20

Надгробок Володимира Сосюри на Байковому цвинтарі в КиєвіЗа збірки поезії «Ластівки на сонці» і «Щастя сім'ї трудової» В. Сосюра 1963 р. удостоюється звання лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка. Останньою ліро-епічною поемою В. Сосюри була поема «За владу Рад» (1964), останніми збірками — «Осінні мелодії» і «Весни дихання» (1964). 8 січня 1965 р. поета не стало, але старість і хвилини не мала над ним влади. Марка України  1998 р.

Номер слайду 21

«Так ніхто не кохав…»Володимир Сосюра з дружиною Вірою Берзіною. Володимир Сосюра з дружиною. Марією Даниловою

Номер слайду 22

Життя, обпалене війною Історія написання поезії

Номер слайду 23

Канонади. Гучні звуки від пострілів. Багнети. Ножі на рушницях. Негода. Нещастя, знегода; тяжка година; Пурпуровий. Темно-червоний. Ключик розуміння

Номер слайду 24

Купина У біблійній міфології – кущ, який горить і якимсь чудом не згорає. Зойки. Крики. Багрян. Ий. Густо-червоний, пурпуровий. Ключик розуміння. Неопалима купина. Символ незнищенності української землі та її народу.

Номер слайду 25

Виразне читання вірша

Номер слайду 26

Продовжіть речення «Після ознайомлення з поезією "Любіть Україну!" я відчуваю... думаю... розумію…схвильована (ий)…»

Номер слайду 27

Доведіть, що автор виступає за дієву любов до Батьківщини. Процитуйте відповідні рядки. Чому В. Сосюра називає Україну вишневою, а її мову солов’їною?Доведіть, що в рядках поезії є підтекст, у якому висловлено споконвічне прагнення українського народу до волі, незалежності. Кмітливі та допитливі

Номер слайду 28

Я так думаю…“Не можналюбити народів других, коли ти не любиш Вкраїну”

Номер слайду 29

Виконавець пісні - Ласло Габош

Номер слайду 30

Автор музики – Богдан Шиптур

Номер слайду 31

«Любіть Україну!»

Номер слайду 32

Робота в групах«Біографи» – характеристика ідейного змісту вірша;«Мистецтвознавці» – характеристика художніх особливостей поезії;«Журналісти» – аналіз колористики вірша.

Номер слайду 33

Тема. Зображення поетичного образу України, її краси й величі. Ідея. Возвеличення палкої любові українців до рідного краю, Батьківщини. Основна думка. Заклик українців любити рідну землю: «Любіть Україну!» Вид лірики. Патріотична лірика (або громадянська) — вид лірики, у якому йдеться про події суспільно-політичного життя, оспівуються постаті відомих історичних осіб, виявляються патріотичні почуття.Ідейний зміст поезії

Номер слайду 34

Художні особливості вірша «Любіть Україну!»Епітети. Метафори. Образ-символ. Звертання. Порівняння. Повтори. Риторичні оклики

Номер слайду 35

Колористика поезії «Любіть Україну»

Номер слайду 36

Я так думаю     Як можна довести свою любов до України?     Чому важливий зв'язок кожної людини з Батьківщиною? Чого вчить нас поезія?

Номер слайду 37

Глибокий загальнолюдський зміст поезії: люби рідну землю, шануй інші народи, будь щедрий серцем на добро, добрі вчинки — тим ти звеличиш і прославиш своє ім’я, свою Україну у віках.

Номер слайду 38

Тестове опитування1. а2. в3. г4. в5. б6. г7. а8. г

Номер слайду 39

Творча сторінкасловесне малювання образу Українискладання сенкану до образу Українивільне есе «Україна у моєму серці»

Номер слайду 40

Рефлексія

Номер слайду 41

Домашнє завдання1.   Завдання для всього класу. Вивчити теоретичний матеріал. Опрацювати сторінки підручника (60-63). Вивчити напам’ять вірш «Любіть Україну!». 2.   Індивідуальне завдання. Скласти твір-роздум «Чому важливий зв’язок кожної людини з Батьківщиною?»Намалювати ілюстрації до поезії, дібрати фото рідного краю.

Номер слайду 42

Я бачу Україну…Я хотів(ла) би(б), щоб Україна…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Поліщук Віра Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 січня 2019
Переглядів
9646
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку