Презентація до уроку української літератури в 6 класі "Леонід Глібов. Щука. Алегоричні образи""

Про матеріал
До уроку української літератури в 6 класі при вивченні творчості Леоніда Глібова
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЕОНІД ГЛІБОВБайка «Щука»

Номер слайду 2

ЛЕОНІД ГЛІБОВБайка «Щука»ОСОБЛИВОСТІ ЖАНРУ: Розповідь про певну подію;Небагато дійових осіб;Алегорія;Мораль (повчальне значення);Наявність двох частин: розповідної та повчальної

Номер слайду 3

ТЕОРІЯ ЛІТЕРАТУРИБайка – це невеликий, здебільшого віршований повчально-гумористичний або сатиричний твір з алегоричним змістом, у якому людське життя відтворюється в образах тварин, рослин і речей, або зведене до простих і умовних стосунків. Алегорія – це перенесення властивостей та характеристик одного предмета чи явища на інший для кращого відображення образу. Мораль – це повчальна частина байки, висновок, який ми можемо зробити в кінці розповіді.

Номер слайду 4

ЛЕОНІД ГЛІБОВБайка «Щука»Які, на вашу думку, людські риси характеру можуть втілювати образи лисиці, осла, шкапи, цапа?

Номер слайду 5

ЛЕОНІД ГЛІБОВБайка «Щука»Бомага – папір. Буцімби – нібито. Шаплик – посудина з ручками для носіння рідини. Нікчемна - ні на що не здатний. Стряпчий – захисник обвинуваченого в суді. Завсіди – зазвичай. Щупачок – самець щуки. Річ держать – промовляти, говорити. Робота над словами:

Номер слайду 6

Читання твору вчителем. Аудіозапис

Номер слайду 7

Виразне читання твору На Щуку хтось бомагу в суд подав,Що буцімби вона такеє виробляла,Що у ставу ніхто життя не мав: Того заїла в смерть, другого обідрала. Піймали Щуку молодціТа в шаплиціГуртом до суду притаскали,Хоча чуби й мокренькі стали. На той раз суддями були. Якіїсь два Осли,Одна нікчемна Шкапа. Та два стареньких Цапа,—Усе народ, як бачите, такий. Добрячий та плохий. За стряпчого, як завсігди годиться,Була приставлена Лисиця…А чутка у гаю була така,Що ніби Щука та частенько,Як тільки зробиться темненько,Лисиці й шле то щупачка,То сотеньку карасиків живеньких. Або линів гарненьких…Чи справді так було, чи, може, хто збрехав(Хто ворогів не мав!),—А все-таки катюзі,Як кажуть, буде по заслузі. Зійшлися судді, стали розбирать: Коли, і як воно, і що їй присудити?Як не мудруй, а правди нігде діти. Кінців не можна поховать… Недовго думали — рішилиІ Щуку на вербі повісити звеліли,— Дозвольте і мені, панове, річ держать!Тут обізвалася Лисиця. —Розбійницю таку не так судить годиться: Щоб більше жаху їй завдатьІ щоб усяк боявся так робити, —У річці вражу Щуку утопити! —Розумна річ! — всі зачали гукать,Послухали ЛисичкуІ Щуку кинули — у річку.(1858)

Номер слайду 8

Чи уважний читач?Зайві дійові особи

Номер слайду 9

Тестові завдання1. У судовому засіданні (байка «Щука») НЕ брав участіА Цап. Б Осел. В Шкапа. Г Ведмідь2. Адвокатом Щуки на суді був (була)А Цап. Б Осел. В Шкапа. Г Лисиця. Байка «Щука»ЛЕОНІД ГЛІБОВ

Номер слайду 10

Бесіда за прочитаними творами Л. Глібова1. Байка «Щука» належить до сатири чи гумору? Обґрунтуйте свою думку.2. Яка байка Л. Глібова вам сподобалася найбільше? Чим саме?3. Усно опишіть зовнішність Жаби за ілюстрацією (особливу увагу зверніть на вираз її очей, бо в народі кажуть, що очі — це дзеркало душі).4. Складіть і запишіть у робочий зошит мораль до байки «Щука».

Номер слайду 11

Домашнє завдання:1. Вивчити напам’ять байку Л. Глібова «Щука».2. Знайти й прочитати байку Л. Глібова «Вовк та Ягня». Якому уривкові відповідає подана нижче ілюстрація? Описати зовнішність Вовка та Ягняти.

pptx
Додано
3 березня 2023
Переглядів
2269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку