Ярослав Стельмах. «Митькозавр з Юрківки, або Химера лісового озера». Таємничі, веселі й незвичайні події в повісті

Про матеріал
Ярослав Стельмах. «Митькозавр з Юрківки, або Химера лісового озера». Таємничі, веселі й незвичайні події в повісті
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ярослав Стельмах. «Митькозавр з Юрківки, або Химера лісового озера». Таємничі, веселі й незвичайні події в повісті.

Номер слайду 2

Мета. Ознайомитися з біографією письменника, опрацювати зміст твору , звертаючи уваги на таємниці, веселі й незвичайні події в повісті;Розвивати творчу уяву, логічне мислення, пам’ять, увагу, вміння раціонально використовувати навчальний час;Прищеплювати інтерес до саморозвитку.

Номер слайду 3

Дитинство письменника. Народився 30 листопада 1949 року в Києві, в сім"ї українського письменника Михайла Стельмаха. Родина проживала в будинку для письменників на Богдана Хмельницького. Ярослав був прешою дитиною в родині. Мав ще молодшого брата Дмитра і сестру Марту. - Ярослав ріс обдарованою дитиною, мав різносторонні інтереси. - Одночас захоплювався спортом, музикою, іноземними мовами. - З боротьби і боксу мав спортивні розряди, додатково займався гімнастикою та плаванням. Особливо цікавим для себе письменник вважав світ дитинства.

Номер слайду 4

Освіта. У 1971 році закінчив Київський педагогічний інститут іноземних мов. Будучи ще студентом інституту іноземних мов спробував перекладати з англійської.1974 – у 25 років став кандидатом наук.1975 – вийшла дебютна книжка Ярослава Стельмаха "Манок" — оповідання для дітей. Через три роки увійшов до Спілки письменників. У 1978 був прийнятий до Спілки письменників України.1999 – названий кращим драматургом року. Він також писав оповідання та  відзначаються захоплюючим сюжетом, тонким гумором, яскраво змальованими постатями маленьких героїв.повісті для дітей: «Химера лісового озера, або Митькозавр із Юрківки», «Якось у чужому лісі», «Найкращий намет» та інші. Твори Стельмаха відзначаються захоплюючим сюжетом, тонким гумором, яскраво змальованими постатями маленьких героїв.

Номер слайду 5

Загинув 4 серпня 2001 року в автомобільній катастрофі. На Бориспільській трасі старенький автомобіль  «Жигулі» , в якому Стельмах їхав до себе на дачу, раптово втратив керування, врізався в автобус «Ікарус», вилетів на узбіччя і загорівся (51 рік) . Похований в Києві на Байковому кладовищі поруч з батьком 

Номер слайду 6

«Митькозавр із Юрківки, або химера лісового озера»«Митькозавр із Юрківки, або химера лісового озера» - це пригодницька повість, написана Ярославом Стельмахом у 1976 році , у якій автор знайомить читача із двома шестикласниками і розповідає про їхні літні пригоди.

Номер слайду 7

Словникова робота. ЗАВР (від грец. σαῦρος – ящірка) – частина складних слів, що вказує на належність до викопних плазунів, напр.: динозаври, мезозаври. Алозавр. Бронтозавр. Тиранозавр

Номер слайду 8

Словникова робота. Химе́ра — в античній міфології вогнедишна потвора  з головою та шиєю лева , з тулубом кози і з хвостом дракона. У переносному значенні «химера» — нездійсненна мрія, примха, вигадка, дивацтво.

Номер слайду 9

Хвилинка - цікавинка. ТЛ. Сюжет - система подій у літературному творі, через які письменник розкриває характери персонажів і весь зміст твору. В основі сюжету, щоб твір був цікавим , хзавжди лежить зіткнення, суперечність – конфлікт , довкола якого обертаються події.

Номер слайду 10

ЕЛЕМЕНТИ ТРАДИЦІЙНОГО СЮЖЕТУЦе може бути вступ, зачин, заплачка, інтродукція, пролог, передмова. Експозиція – початкова частина твору, де автор ознайомлює читача з місцем подій, певними обставинами. Зав’язка – подія або ряд подій, що служать причиною конфлікту (розповідь Василя про істоту, що живе в озері)Розвиток дії – події від зав’язки до кульмінації.(слідкування, книги, курка, яма, фотоапарат)Кульмінація – точка найвищої напруги твору. (голова монстра пливла по озеру)Розв’язка – завершення розвитку подій. (хлопці дізналися, хто над ними посміявся)

Номер слайду 11

Аналіз твору «Митькозавр із Юрківки, або химера лісового озера» - Літературний рід – епос.- Жанр – пригодницька повість.- Тема: зображення пригод Сергія і Митька , які трапилися з ними влітку після 5 класу.- Ідея : возвеличення справжньої дружби, духу пригод, гарного ставлення до старших; підтримка креативності, сміливості, наполегливості, працелюбства; засудження хитрості, брехні, пихатості.- Головні герої: Сергій Стеценко, Митько Омельчук, Василь, ботанічка, батьки хлопчиків.

Номер слайду 12

Значення в літературі : Ярослав Стельмах збагатив українську літературу ще одним прикладом справжньої дитячої дружби та безтурботного дитинства. Він зробив внесок у розвиток дитячої літератури. Особливості: повість складається з дев'ять розділів , кожний з яких має свою експозицію, зав'язку, розвиток дії, кульмінацію та розв'язку. Чому я маю прочитати цей твір : щоб переконатися , що справжня дружба справді існує; щоб зрозуміти , що все таємне колись стане відомим; щоб насолодитися пригодами двох друзів.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Читати та переказувати повість

pptx
Додано
6 березня 2023
Переглядів
3367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку