Презентація до уроку української літератури в 6 класі "С.Чернілевський."Забула внучка в баби черевички...".

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури в 6 класі "С.Чернілевський."Забула внучка в баби черевички...".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уславлення родинних цінностей у поезіях С. Чернілевського6 клас

Номер слайду 2

«психологічна настанова»не просто слухати, а чути.не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно й плідно працювати!

Номер слайду 3

«Родина для мене –це…»

Номер слайду 4

«продовж думку»С. Чернілевський відомий нам як…Автор вважає вічним і єдиним щастям у житті кожної людини.. і про це говорить у своїх поезіях…Поезія «Теплота родинного інтиму» пройнята настроєм…У цьому вірші згадується про… Ліричний герой ставиться до матері…Найбільше мене вразив образ цього вірша -…Основна думка поезії «Теплота родинного інтиму» - …

Номер слайду 5

Вірші С.чернілевського неповторні, від них віє теплом, добром, ніжністю, особливо, коли в них ідеться про найдорожчих людей, про рідний дім, про родину.

Номер слайду 6

Проведення аналогії почуттів ліричного героя з власним життям (Метод “Мікрофон)Продовжіть речення: “Дякую тобі, матусю, за…”

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Придумайте й розкажіть історію бабусі й онуки.

Номер слайду 10

«діалог із текстом»(Бесіда за запитаннями)- Яку пору року описано в поезії?- Що спонукало бабусю заплакати?- Чому автор називає бабусину хату “спорожнілою”?- Що символізують черевички? - Із чим пов’язаний від’їзд внучки?- Про що свідчать забуті черевички?- Чи приїжджаєте ви до своїх бабусь в гості?

Номер слайду 11

Складання асоціативного грона Бабуся — …турбота, любов, опіка, канікули, село... Визначте вислови, що виражають любов бабусі до внучки й смуток та самотність старенької.

Номер слайду 12

Художні особливості поезії - епітет: «спорожніла хата» - метафори: «літо перекотилось», «курява вляглась», «вийшли в небо зорі», «осінь опустила … листок»

Номер слайду 13

Тема: опис суму прощання бабусі з внучкою, яка гостювала в неї влітку й забула черевички.Ідея: уславлення любові, доброти, піклування бабусі про внуків. Основна думка: бабусі завжди піклуються про своїх внуків, чекають зустрічі з ними.

Номер слайду 14

«ПОГОВОРИМО ВІДВЕРТО»- Щоб ви порадили внучці?- А чи відвідуєте ви своїх дідусів, бабусь? Чи допомагаєте їм?- Як виявляється любов старших до вас? Що про це свідчить?

Номер слайду 15

“Віршові розміри”Визначення віршового розміру поезій та складання схеми. “Забула внучка в баби черевички...” - ямб.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

рефлексія. Сьогодні на уроці поезії С. Чернілевського змусили замислитися над…зрозуміти, що…відчути…

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Опрацювати відомості про І. Жиленко. с. 104-108. Читати виразно вірш «Жар-птиця» і відповідати на питання до нього.

pptx
Додано
28 січня 2022
Переглядів
2507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку