Презентація до уроку української мови Богдан Чепурко «Покрова — козацька мати». Мовне дослідження «Слова, протилежні за значенням». Антоніми

Про матеріал
Презентація з української мови для 3 класу містить цікаві завдання творчого характеру та завдання в ігровій формі Подані матеріали охоплюють знання про антоніми, антонімічні пари, вміння редагувати текст. А також є інформація про атрибутику козаків. Виконуючи подані завдання, учні набуватимуть певних життєвих компетентностей, усвідомлять потребу в знаннях з української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Богдан Чепурко«Покрова- козацька мати»

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

1 завдання. Каліграфічна хвилинка

Номер слайду 9

Булава – найважливіша ознака гетьманської влади. Палиця з горіхового дерева завдовжки 50-70 см зі срібною чи визолоченою кулею на кінці .

Номер слайду 10

Вивчення нової теми

Номер слайду 11

Лексикологія- наука, що вивчає лексику. Тобто сукупність слів, що входять до складу будь-якої мови; слова. Лексика – сукупність слів мови, її словниковий склад.

Номер слайду 12

Оптиміст –людина, яка бачить у всьому гарні, позитивні, світлі сторони. Песиміст- людина,яка бачить у всьому погане,негативне,темне.)

Номер слайду 13

Антоніми- це слова, протилежні за значенням. Слово антонім походить від грецького слова анти – «проти» і оніма – «ім’я».

Номер слайду 14

Бунчук – поряд з булавою був важливим атрибутом гетьманської влади. Це було древко завдовжки 2-2,5 м, верхівку якого прикрашала кулька – маковиця, від якої донизу звисали пасма кінського волосся. 

Номер слайду 15

Печатка – символ влади судді. Нею скріплювали всі офіційні документи Війська Запорозького. На печатці зображували герб – постать козака, озброєного мушкетом і шаблею.

Номер слайду 16

Робота в групах

Номер слайду 17

Повторення правил роботи в групах1. Перед початком роботи обрати командира групи.2. Уважно читати завдання – інструкцію.3. Говорити по черзі, не перебивати один одного.4. Дотримуватись відведеного часу.5. Презентувати роботу має командир групи.6. Працювати так, щоб не заважати іншим.

Номер слайду 18

Каламар – символ влади військового писаря. Зазвичай був срібним. Козацькі каламари були стаціонарними і похідними.

Номер слайду 19

Редагування тексту. Важкі чорні хмари пливли по небу. Сердитий вітер гойдав віти дерев. Жовте листя сумно тріпотіло од вітру. Настала холодна осінь.

Номер слайду 20

Литаври – відзнака довбиша. Це був ударний музичний інструмент, який складався з двох котлів та натягнутої між ними шкіри. Без його ударів не починалася жодні козацька рада. 

Номер слайду 21

Творча робота. Гра «Добери антонім»

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Чуприна- старовинна чоловіча зачіска у вигляді довгого пасма волосся на голеній голові.

Номер слайду 26

Асоціативний кошик

Номер слайду 27

Закінчи речення*Я сьогодні дізналася…*Я сьогодні навчилася…*Мені сподобалося…

pptx
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку