Презентація до уроку української мови "Мета тексту. Типи текстів. Навчаюся визначати тему і мету тексту, розрізняти типи текстів" (за підручником М.Вашуленка, Н.Васильківської, С.Д

Про матеріал
Навчитися розрізняти різні типи текстів, встановлювати їх тему, мету, добирати заголовки; розвивати мовлення школярів; виховувати шанобливе ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

05.09.2022 Урок №2 «Мета тексту. Типи текстів. Навчаюся визначати тему і мету тексту, розрізняти типи текстів»

Номер слайду 2

З якою метою написано цей текст? Усі ви знаєте ромашку. З її квітів дівчата плетуть віночки та роблять букети. А чи знаєте ви, як ромашка потрапила до нас? Переселилася вона на нашу землю з Америки. Її насіннячко випадково потрапило із зерном на корабель. Воно перемандрувало через океан і проросло в наших ґрунтах. Ромашка призвичаїлася до наших умов, а ми до неї (Із журналу).

Номер слайду 3

Перевірте свої міркування за поданим висновком. Мета цього тексту – розповісти про те, як потрапила в Україну рослина ромашка. Це текст-розповідь.

Номер слайду 4

Вправи для очей

Номер слайду 5

Прочитай. Про що йдеться в тексті?Ромашка – трав’яниста рослина з розгалуженими стеблами й розсіченими листками. Квітки – зеленувато-жовті кошики з білими пелюстками.

Номер слайду 6

Яка мета цього тексту?Мета цього тексту – описати зовнішній вигляд ромашки. Це текст-опис.

Номер слайду 7

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКАhttps://www.youtube.com/watch?v=3su. Qb7il4k. M

Номер слайду 8

Прочитай текст. Яка думка в ньому доводиться? Ромашка аптечна - лікарська рослина. Вона здавна відома в народній медицині. Настої і відвари ромашки використовують для лікування застуди. Ними полощуть зуби, промивають рани, щоб швидше загоювалися. Ромашку використовують також для догляду за шкірою та волоссям. От яка корисна ця рослина!

Номер слайду 9

Яка мета цього тексту?Текст-міркування – це текст, у якому доводять якусь думку, висловлюють міркування із приводу чогось (когось).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Прочитай текст. Подумай, чим він відрізняється від попередніх текстів про ромашку. Про що розмірковує автор (авторка)? (Вправа 4 с.7, частина 1)! Текст, у якому висловлено думки автора (авторки) про певний предмет, учинок, якусь подію, власні почуття, називають текстом-есе.

Номер слайду 12

ВІЗЬМИ ДО УВАГИ! У кожному тексті про когось або про щось мовиться. Це його тема. Кожен текст створюється з певною метою. Залежно від поставленої мети ми говоримо по-різному: складаємо тексти різних типів.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Вправа 5 с.7 З допомогою дорослих склади невеликий текст-розповідь про своє село та запиши його у зошит.

pptx
Додав(-ла)
Ющенко Юлія
Додано
4 вересня 2022
Переглядів
2993
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку