Презентація до уроку української мови на тему: "Написання не з іменниками""

Про матеріал
Мета: поглибити знання учнів про іменник як частину мови, сприяти зміцненню навичок визначення морфологічних ознак іменників, а також написання частки не з іменниками; формувати загальнопізнавальні вміння знаходити іменники з не- у текстах, визначати їх роль у реченнях; розвивати творчі вміння використовувати іменники з не- у власних висловлюваннях; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу виховувати в школярів прагнення навчатися, любов до знань. Тип уроку: формування практичних умінь і навичок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Написання не з іменниками разом та окремо Урок української мови в 6 класі Підготувала учитель української мови Захарченко Маргарита Сергіївна

Номер слайду 2

Лінгвістичне дослідження Немовля Ненависть Невістка Неук Чи можуть ці слова вживатися без «не»? Сформулюйте правило написання «не» з іменниками.

Номер слайду 3

Лінгвістичне дослідження протилежне значення Не + уважність → неуважність (розсіяність). Не + друг → недруг (ворог). Не + щастя → нещастя (горе). Якою значущою частиною слова виступає «не»? Чи змінилося значення слова, коли до нього додали префікс не-? Як? Чи можна до новоутворених слів із префіксом не- дібрати синонім? Сформулюйте правило написання «не» з іменниками.

Номер слайду 4

Лінгвістичне дослідження На чужині не воля чатувала, а рабство. Спіткало не щастя, а горе. Висловіть свої припущення, чому в цих випадках «не» пишеться окремо з іменниками. Підказку підкреслено. .

Номер слайду 5

Лінгвістичне дослідження Кров людська не водиця. Серце не камінь. Зробіть висновок, чому в цьому випадку частка «не» пишеться окремо з іменником? Якого значення речення – стверджувального чи заперечного?

Номер слайду 6

Розподільний диктант Записати в три колонки іменники з «не», що пишуться разом. 1­ – ті, що не вживаються без «не». 2 – ті, до яких можна дібрати синонім. 3 – іменники з префіксом недо-. Неділя, недовіра, непорядок, неслава, негода, недобір, незалежність, небіж, нежить, недокрів’я, незгода, недопалок.

Номер слайду 7

Визначити “третє зайве” 1. а) невіглас; б) неволя; в) невміння. 2. а)неввічливість; б) неправда; в)неук; 3. а) недруг; б) нетяма; в) неповага. 4. а) неотеса; б) неспокій; в) непокірність.

Номер слайду 8

Невіглас – людина, яка не має достатніх знань, досвіду. Неук – обмежена, неосвічена людина. Нетяма – людина, яка щось не розуміє, не тямить. Неотеса – людина без досвіду.

Номер слайду 9

Робота в групах Списати речення, розкриваючи дужки. Усно пояснити написання «не» з іменниками. Виписати виділений іменник, розібрати як частину мови. І група (Не) краса прикрашає, а розум. Вчення в щасті украшає, а в (не)щасті утішає. ІІ група (Не) звання дає знання, а навпаки. Навчання – світло, (не) вчення – тьма. ІІІ група Наука (не) вода: в рот не віллєш. Наука (не) мука, за плечима не носить. ІV група Знання красить, а (не)знання смішить. (Не) перо пише, а розум.

Номер слайду 10

Гра «Кмітливі та спритні» Відгадати загадки. Пояснити написання «не» з іменниками. Круглий, та (не) місяць; зелений, та (не)діброва; з хвостом, та (не) миша. Закинув (не) палку, піймав (не) галку, Скубу на ній (не) пір’я, їм (не) м’ясо.   Сам чорен, та (не) ворон, є роги, Та (не) бик; шість ніг без копит.

Номер слайду 11

«Гронування» Середній і достатній рівень: до поданих слів дібрати антоніми. Скласти з ними речення або текст. Високий рівень: дібрати до вказаних слів синоніми. Скласти сенкани. Неправда. Недруг. Незгода. Незрадливість. Незалежність.

Номер слайду 12

Гра «Редактор» Визначити й виправити помилки. Хай забудеться не доля і не слава давніх літ, щастя рівне й рівна воля засіяють на весь світ! (М.Вороний) Лихе слово вуста опіка, як недопалок (В.Кузьмич). Краще на волі на вітці, ніж у не волі в золотій клітці. Невігласу і гроші недопоможуть. Намагайтеся власні не доліки пізнавати (П.Могила). Учений іде, а неук слідом спотикається.

Номер слайду 13

Гра «Квітка» Утворити за допомогою префікса не- іменники з протилежним значенням.

Номер слайду 14

Що нового дізналися? Якими вміннями й навичками оволоділи? Чи справдилися ваші очікування? Чи досягли поставлених цілей? Які завдання викликали труднощі у виконанні?

ppt
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку