Презентація "Крізь терни до зрок". Урок одного слова. Повторення, узагальнення і систематизація вивченого.

Про матеріал

Урок української мови в 9 класі "Крізь терни до зірок". Повторення, узагальнення і систематизація вивченого. Форма - урок одного слова. Завдання уроку: повторити і систематизувати основні відомості з вивчених розділів науки про мову; удосконалювати вміння мовного розбору; удосконалювати усне і писемне мовлення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова. Крізь терни до зірок. Урок одного слова. Повторення, узагальнення і систематизація вивченого

Номер слайду 2

Асоціації до слова. ЗІРКААстроло́гія (грец. αστρον — «зірка», λογος — «вчення», іноді українською звізда́рство — наука, яка вивчає вплив зірок та інших небесних тіл на життя людини.

Номер слайду 3

Завдання урокуповторити і систематизувати основні відомості з вивчених розділів науки про мову;удосконалювати вміння мовного розбору;удосконалювати усне і писемне мовлення.

Номер слайду 4

Термінологічна хвилинка. Фонетика Графіка. Орфоепія. Орфографія. Лексикологія. Фразеологія. Будова слова (морфеміка)Словотвір. Морфологія. Синтаксис. Пунктуація. Стилістика

Номер слайду 5

Фонетичний (звуко-буквений) аналіз слова1. Зірка2. По складам: зі́р-ка (2 склади; наголос на 1-му складі).3. [ з’і́рка ]4.з [ з’ ] - приголосний, дзвінкий парний, м'який парнийі́ [ і́ ] - голосний, наголошений р [ р ] - приголосний, дзвінкий непарний, сонорний, твердий парний к [ к ] - приголосний, глухий парний, твердий непарнийа [ а ] - голосний, ненаголошений 5. 5 букв - 5 звуків

Номер слайду 6

Лексичне значення слова. Зі́рка -и, ж. 1. Самосвітне небесне тіло, що являє собою скупчення розжарених газів. || мн. Дрібні світні частинки; іскри. || перен. Доля, щастя, успіх. 2. перен. Про дуже видатну, прославлену людину. 3. Геометрична фігура з гострокінцевими, перев. п'ятьма виступами по колу; предмет такої форми. 4. Світла пляма на лобі у тварин. 5. мн. Садова рослина, суцвіття якої має квітки з п'ятьма пелюстками. Синонімом слова зірка є зоря.

Номер слайду 7

Поясніть, в якому значенні вживається слово зірка1. На небі з‘явилася перша зірка.2. Я вірю у свою щасливу зірку.3. Андрій Шевченко – зірка футболу.4. Маленьке телятко мало зірочку на лобі.5. Морська зірка – безхребетна тварина типу голкошкірих.

Номер слайду 8

Фразеологізми зі словом зірка, зоря. Діставати зорі з неба (робити щось незвичайне)Зірок з неба не хапати (не відзначатися особливими здібностями)Народився під щасливою зіркою (бути щасливим, везучим)Від зорі до зорі (з ранку до ночі)На ясні зорі, на тихі води (в Україну, в рідні краї)Як зірок на небі (багато)Решетом у воді зірки ловити (марно витрачати час)

Номер слайду 9

Морфемний розбір слова. Зійшов на небо місяць, а за ним тихесенько підкралася зіронька, щоб і собі подивитися на сонну землю.

Номер слайду 10

Словотвірний аналіз слова. Зіронька – зірка (суфіксальний спосіб)Спільнокореневі слова. Зірка – зірочка, зірковий, зоряний, беззоряний, зоріти, зорепад

Номер слайду 11

Морфологічний розбір слова Зійшов на небо місяць, а за ним тихесенько підкралася зіронька, щоб і собі подивитися на сонну землю. Зіронька – іменник, початкова форма ­­­­­­зіронька, загальна назва, неістота, конкретне поняття, І відміна, тверда група, жіночій рід, однина, називний відмінок, підмет.

Номер слайду 12

Мінідиктант. Зоряне небо Пізно ввечері піднімаю очі вгору і вдивляюся в таємниче і таке прекрасне зоряне небо. Щоночі перед нами відкривається небесна книга Всесвіту ­- міріади далеких зірок. Вони групуються в химерні фігури, неначе хто зумисне і неспроста, позбирав їх докупи, немов по-мистецькому вишив на небесному килимі вигадливі візерунки - сузір‘я. Визначить, до якого стилю мовлення належить текст

Номер слайду 13

Синтаксичний розбір речення. Пізно ввечері піднімаю очі вгору і вдивляюся в таємниче і таке прекрасне зоряне небо. (Розповідне, неокличне, просте, односкладне, означено-особове, поширене, повне, ускладнене однорідними присудками і означеннями)

Номер слайду 14

«Спіймай помилку»Запишіть речення в такій послідовності: просте, просте ускладне, складносурядне, складнопідрядне. Виправте орфографічні і пунктуаційні помилки. «Зірки»: це душі тих людей тих, людей що відійшли у вічність. Зоря моя, вечірняя зійди над горою. Полтавський полк виходить назорі - і жде його чи смерть чи перемога. На небі засяяла перша зирка невпевнено, визирнувши з-за хмар.

Номер слайду 15

Образ зірки в мистецтвіЛітература. Народна легенда «Зоряний віз»Роман Олеся Гончара «Твоя зоря»«Казка про зоряного хлопчика» Оскара Уайльда. Книга Джона Гріна «Винуваті зорі»Поезії Т. Шевченка «Зоре моя вечірняя», Є. Гуцала «Зірка», Леся Українка «Зоряне небо»

Номер слайду 16

Образотворче мистецтво. Картина «Зоряна ніч» стала визнаним шедевром Вінсента Ван Гога. Полотно було створено 1889 р. Картину художник намалював під час перебування у лікарні для душевнохворих. На полотні зображено краєвид, який художник бачив зі свого вікна. Завдання: опис картини (На синьому нічному небі загадково танцюють місяць і зірки.)

Номер слайду 17

Музика. Народна пісня «Ой зорі, зорі»Олексій Рибніков «Світло зірок»Оксана Білозір «На небі зірка»«Без обмежень» пісня «Зорі запалали»KALUSH пісня «Зорі»

Номер слайду 18

Оцінювання роботи на уроці«5 зірок»

Номер слайду 19

Побажання Вірю, що народилися ви під щасливою зіркою. Бажаю, щоб поруч завжди були люди, які дістануть зірку з неба. Умійте бачити зорі в буденних калюжах життя. Кажуть, що зорі, які падають, приносять щастя. Хай життя ваше буде зорепадом. Якщо станете зірками, не захворійте на зіркову хворобу. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯНапишіть творчу роботу на тему: «Зоряне небо»

pptx
Додано
22 грудня 2023
Переглядів
167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку